GuidePedia

0


Δημοσίευμα στο Euractiv (του Sarantis Michalopoulos) που επικαλείται πηγή των Βρυξελλών, αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα υποχωρήσει από την επιθετική του στάση απέναντι στην Ευρώπη “στα πρώτα σημάδια ενότητας της Ε.Ε.”. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι:

«Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται τώρα ότι ο Erdogan χρησιμοποιεί τις τακτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν. Με τις κινήσεις του, δοκιμάζει τις αντιδράσεις της Ευρώπης και αναλόγως, βλέπει πόσο μακριά μπορεί να πάει».

Η πηγή είπε ότι οι τακτικές του Erdogan έχουν στόχο είτε να δοκιμάσουν τα νερά είτε να οδηγήσουν σε πλήρη αντιπαράθεση με την Ευρώπη. Ο συντάκτης αναφέρεται στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, την οποία χαρακτηρίζει ‘κρίσιμη’.

Σε αυτή οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα σχετικά με τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας εν μέσω αυξανόμενης κλιμάκωσης σε μια σειρά από ζητήματα, που εκτείνονται από γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην αν. Μεσόγειο μέχρι σε μια αντιπαράθεση με την Γαλλία και πιο πρόσφατα με τη Γερμανία.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που μέχρι στιγμής έχουν αντιταχθεί στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας, λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο διάλογο. Η Βουλγαρία δεν πήρε θέση, αλλά ο Borissov θεωρείται ευρέως ως ο άνθρωπος του Erdogan στην ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πράγματα τώρα είναι ελαφρώς διαφοροποιημένα, καθώς «η Τουρκία δεν έχει τίποτε θετικό να παρουσιάσει».

Ειδική μνεία στο περιστατικό που σημειώθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης Irini και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν στις 24 Νοεμβρίου. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με πηγές, υπό το διεθνές δίκαιο, τα κράτη έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν νηοψία, καθώς αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν.

Είναι όμως ‘ασύνηθες’ στη διεθνή πρακτική για ένα κράτος να μην ανταποκρίνεται στο αίτημα για νηοψία εντός τεσσάρων ωρών. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι το πλήρωμα ήταν πολύ συνεργάσιμο και πολλοί είναι αυτοί στις Βρυξέλλες που υποπτεύονται ότι η Τουρκία ήθελε να πολιτικοποιήσει το ζήτημα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top