GuidePedia

0



Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στα Βαρώσια της Αμμοχώστου, το μεσημέρι της Κυριακής. Μάλιστα, τον Τούρκο πρόεδρο που συνοδευόταν από τη γυναίκα του, Εμινέ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, υποδέχτηκε ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα βρίσκεται ήδη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επιθεώρησε τις εργασίας εν αναμονή της άφιξης του κ. Ερντογάν.

​Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν μετέβει στα Κατεχόμενα, στο πλαίσιο της 37ης επετείου ανακήρυξης της αυτοαποκαλούμενης και μη αναγνωρισμένης διεθνώς «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» ενώ είχε προαναγγείλει πως θα πραγματοποιήσει και πικ-νικ. Το αεροδρόμιο θα εξυπηρετήσει μάλιστα μόνο το αεροσκάφος που μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της άφιξης και της αναχώρησής του και ουδεμία άλλη πτήση.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε διάγγελμά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο κ. Τατάρ τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών και μίλησε και για την σχέση με την Τουρκία, λέγοντας πως: «Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών. Αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

Έντονη η καταδίκη της Κύπρου

Από την πλευρά της, η Λευκωσία κατηγόρησε την Άγκυρα για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με τρόπο που τορπιλίζει την όποια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος για την επίλυση του Κυπριακού. Στη συνέχεια, αναφέρεται πως «η σημερινή μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους επιλέχθηκε από την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την ψευδοκυβέρνηση, για να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Άγκυρα ουδόλως σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιφρονώντας και παραβιάζοντας επιδεικτικά τις σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα των ΗΕ». «Και η σημερινή προκλητική και παράνομη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και του κατοχικού καθεστώτος θα καταγγελθούν εκ νέου σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία» καταλήγει η Λευκωσία.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top