GuidePedia

0

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Στο ίδιο έργο θεατές. Ξανά και ξανά. Σαράντα έξι χρόνια τώρα. Εισέβαλε στην Κύπρο η Τουρκία, μετά το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας. Κατέχει το 40% της Κύπρου. Και όμως… Δεν ευθύνεται και επιβραβεύεται.

Εισέβαλε στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη. Σκοτώνει τους Κούρδους. Ξεκίνησε νέο πόλεμο στον Καύκασο. Πάλι δεν τρέχει τίποτα. Την επιβραβεύουν.

Απειλεί την Ελλάδα στον Έβρο και στο Αιγαίο. Συνεχίζει την τρίτη εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι Αμερικανοί σύμμαχοι μας, ξεσκίστηκαν στις …φωνές και τις απειλές για να διασώσουν την κατοχική δύναμη από τις κυρώσεις.

Και αφού ο Ερντογάν έδωσε κάλπικες υποσχέσεις ότι θα σταματήσει να απειλεί και να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, ήρθε η απόφαση για την Αμμόχωστο. Και ξαφνικά, σημειώθηκε «παγκόσμια κατακραυγή». Εκνευρίστηκε, λένε, η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Ε και… Και επειδή αντιδρούν όλοι, ο ένας μετά τον άλλο, ίδρωσε το αυτί του Ταγίπ Ερντογάν;

Ναι, ναι, δεν θα κοιμηθεί απόψε από τον …καημό του. Ούτε θα φάει το φαγητό του… Κούνια που σας κούναγε όλους… Ευρωπαίους, Αμερικανούς, και ειδικά τους Γερμανούς. Οι οποίοι είναι πρώτα Γερμανοί και μετά Ευρωπαίοι βεβαίως.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας τους εξευτέλισε ομαδικά όλους αυτούς. Και καλά τους έκανε. Αλλά εξευτέλισε και τους δικούς μας, που πίστεψαν την Άγγελα Μέρκελ και δεν επέμεναν να επιβληθούν κυρώσεις. Ή τουλάχιστον να αποφασιστούν, να μπουν στο «ψυγείο» και να υπάρχουν ως απειλή. Διότι αν είχε συμβεί αυτό, ο Ερντογάν θα το ξανασκεφτόταν πριν κάνει την επόμενη παρανομία. Το πιστεύω.

Δυστυχώς, δεν είχαν το σθένος να αντιμετωπίσουν την κυρία Καγκελάριο. Και τώρα τι; Τρέχουν στα Ηνωμένα Έθνη, και τηλεφωνούν πάλι στη θεία Μέρκελ, η οποία έφαγε μπάτσο από τον Ταγίπ, που ήταν όλος δικός της. Έβαλε τα στήθη της μπροστά για να τον σώσει από τις κυρώσεις και ο Ερντογάν της επιφύλαξε τον ύπατο εξευτελισμό.
Η Τουρκία δεν φοβάται ούτε τους Αμερικανούς, ούτε τους Ευρωπαίους ούτε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, διότι υποκύπτουν στις απειλές και στο μπούλιγκ που ασκεί, ως ψυχολογική βία. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσει καμία συμβουλή.

Η Τουρκία φοβάται μόνο την επίθεση στην οικονομία της μέσω κυρώσεων. Μία φορά το επιχείρησε η Αμερική με χλιαρές μάλιστα κυρώσεις, και είδαμε αμέσως τα αποτελέσματα. Άρα, όσες ανακοινώσεις και να εκδοθούν δεν θα αλλάξει τίποτα. Ο Τούρκος πρόεδρος θα τους περιπαίζει όλους και με το δίκιο του. Διότι, σου λέει, αυτοί οι τύποι με φοβούνται…

Και επειδή μιλάμε για κυρώσεις, οι Αμερικανοί επανήλθαν στο θέμα του ρωσικού συστήματος S-400 απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας μας Hellas Journal και του καναλιού Open.

Συνεχίζουμε να αντιδρούμε με σφοδρότητα, μας είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία και ανησυχούμε βαθιά για τις αναφορές ότι η Άγκυρα συνεχίζει τις προσπάθειές της για να θέσει σε λειτουργία τους S-400.

Έφτασε η ώρα των κυρώσεων και οι Αμερικανοί δεν έχουν πλέον καμία, μα καμία δικαιολογία. Άργησαν ήδη πάρα πολύ και βοήθησαν να «ανδρωθεί» ακόμα περισσότερο το τουρκικό θηρίο. Η Τουρκία είναι το νέο Ιράν αλλά στην πιο χειρότερή του μορφή. Διότι είναι μέλος του αμαρτωλού ΝΑΤΟ και μπορεί εκ των έσω να εμβολίσει τη Δύση, και επειδή οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι τελικά τον φοβούνται. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια…

Είναι ορθό αυτό που λένε οι Αμερικανοί ότι «η αναστολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ως απάντηση στην εξαγορά των S-400, σηματοδότησε τη σοβαρότητα με την οποία η (αμερικανική) κυβέρνηση προσεγγίζει αυτό το ζήτημα». Όμως, απαιτείται να φτάσουν μέχρι το τέλος. Τώρα είναι η ώρα, διότι είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η Τουρκία ενεργοποίησε στους S-400 (έστω και δοκιμαστικά) τον περασμένο Αύγουστο, όπως έγραψε η Καθημερινή.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάλι μόνη της. Έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παραμένει σε συνεχή επαφή με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Του Σ.Α. προεδρεύει η Ρωσία, η οποία -ανεξάρτητα από τη σχέση της με την Τουρκία- βοηθά την Κύπρο στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό πρέπει να λέγεται…

Σύμφωνα με πηγές στη Νέα Υόρκη, η ρωσική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα φέρει σε συζήτηση τη νέα πρόκληση της Τουρκίας στην Αμμόχωστο την Παρασκευή. Θα διεξαχθούν αρχικά ανεπίσημες διαβουλεύσεις για να αποφασιστεί πως θα αντιδράσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μην πάρει η Κύπρος αυτό που επιθυμεί, διότι επικρατεί ένα φιλοτουρκικό κλίμα στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.

Και να δώσω ένα παράδειγμα:

Ο Γενικός Γραμματέας, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε την αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στην Κύπρο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών, αλλά δεν αναφέρει ποιος έκανε τη μονομερή ενέργεια. Ως να έγινε μόνη της αυτή η μονομερής ενέργεια!

Αυτός ο γενικός γραμματέας, έχει άποψη για όλα τα θέματα, αλλά όταν πρόκειται για την Τουρκία, δείχνει τρομοκρατημένος. Δεν έχει κάνει ποτέ την παραμικρή κριτική στην κατοχική δύναμη, άστε που στο Κυπριακό έχει θέσει το θύτη, που είναι η Τουρκία, πάνω από το θύμα που είναι η Κύπρος.
Ο Γενικός Γραμματέας, λοιπόν, …ανησυχεί για την ανακοίνωση που έγινε σχετικά με το άνοιγμα της παραλίας και της ακτογραμμής των Βαρωσίων. Και υπενθυμίζει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μέχρι εκεί. Η Λευκωσία, αλλά περισσότερο η Αθήνα, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κακώς εμπιστεύθηκε την Άγγελα Μέρκελ. Πούλησε και αυτόν, και τον Νίκο Αναστασιάδη, σε τιμή ευκαιρίας…

Μα το θεό που πιστεύουν… Δεν τους κάνει εντύπωση ότι όταν συναντά τον Ερντογάν κάθεται σαν ερωτοκτυπημένο κοριτσάκι και παρακολουθεί το ίνδαλμά της;

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top