GuidePedia

0

Ρωσικό VIP αεροσκάφος τύπου Tupolev Tu-204-300 φέρεται να έκανε μεταβολή και να επέστρεψε στη Ρωσία κι ενώ είχε κατεύθυνση πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα προς Τουρκία.

Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για το αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για συνομιλίες (για Συρία και Λιβύη) στην Τουρκία.

Η επίσκεψη ακυρώθηκε τελευταία στιγμή.

Οι δύο υπουργοί αναμένονταν σήμερα το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τους Τούρκους ομολόγους τους, ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η επίσκεψη αυτή ακυρώθηκε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

«Μόλις ανακοινώθηκε η ακύρωση της επίσκεψης των υπουργών ένα αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα εθεάθη να αλλάζει ρότα και να επιστρέφει στη Ρωσία. Το αεροσκάφος λίγο μετά προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση της Σεβαστούπολης. Αλλά ποιος επέβαινε στο αεροσκάφος δεν είναι γνωστό», μεταδίδουν ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συνομιλίες αφορούσαν στο μέλλον της Λιβύης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα της βόρειας Αφρικής και την επικράτηση, όπως φαίνεται, της κυβέρνησης του Σαράτζ, έναντι του στρατάρχη Χαφτάρ στην εμφύλια πολεμική σύρραξη.

Η σαφής φιλελληνική ή πάντως αντιτουρκική θέση των Ρώσων το τελευταίο 24ωρο

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι στην Λιβύη υποστηρίζουν τον Χάφταρ ενώ οι Τουρκοι υποστηρίζουν την κυβέρνηση Σάρατζ, όμως διαφωνίες μεταξύ των "φίλων" υπάρχουν και στα της Συρίας.

Επισης ότι ο Ρώσος πρέσβυς στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ είπε σε συνέντευξή του χθες στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "τα νησιά έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ" παίρνοντας σαφώς θέση υπέρ της Ελλάδας και λέγοντας μάλιστα ότι "η Ελλάδα έχει λόγο στην Λιβυη". Επισης ο ίδιος άφησε υπαινιγμούς για μεταφορά τζιχαντιστών από τη Συρία στη Λιβυη -χωρίς να κατονομάσει τους Τουρκους για τις "μεταφορές"

Δεν γνωρίζουμε πάντως με σιγουριά το λόγο που οι πολιτικοί έκαναν μεταβολή. Δηλαδή το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι υπήρξε μια επικοινωνία τηλεφωνική με δυσάρεστους διαλόγους μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, που ήταν τόσο έντονη, ώστε το αεροπλάνο διατάχθηκε να γυρίσει πίσω αμέσως. Εντούτοις δεν αποκλείεται να συνέτρεχαν άλλοι σοβαροί λόγοι για τη ματαίωση της ρωσικής επίσκεψης.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top