GuidePedia

0

Στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) αναφέρθηκε χθες ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, στο πλαίσιο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

«Έχουμε κάνει πρόοδο, δεν είναι εύκολο, αλλά έχουμε καλή θέληση και οι διμερείς σχέσεις είναι -κατά την άποψή μου- καλές» σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

«Δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία. Αλλά κοιτάξτε, η Ελλάδα και η Ιταλία, που είναι μέλη της Ε.Ε. εδώ και τόσο πολλά χρόνια, κατέληξαν σε συμφωνία μόλις πριν από λίγες μέρες», συμπλήρωσε.

Η απάντηση του Έντι Ράμα ήταν άκρως διπλωματική, καθώς άφησε ανοιχτό το περιθώριο οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα, αλλά δεν θέλησε να το συνδέσει με την ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων.

ΑΛΒΑΝΙΑ, η Λιβύη των Βαλκανίων;

Η παρούσα αλβανική κυβέρνηση διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, η οποία θέλει να φτιάξει και στην Αλβανία ναύσταθμο, προκειμένου, μετά το ορμητήριο (και) κατά της Κρήτης στην Λιβύη (ΕΔΩ), να απειλήσει και την Δυτική Ελλάδα, περικυκλώνοντας την χώρα μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, χρηματοδοτεί την αλβανική κυβέρνηση σε στρατιωτικό και όχι μόνο επίπεδο.

Μην ξεχνάμε επίσης το σχέδιο εγκατάστασης μουσουλμάνων παράνομων μεταναστών-πρακτόρων στην Βόρειο Ήπειρο, προκειμένου για ν εκδιωχθεί το ελληνικό στοιχείο από την περιοχή και να απειλούνται τα ελληνικά σύνορα.

Στον αντίποδα, όμως, η αλβανική κυβέρνηση επιδιώκεται να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα συμβεί μόνο αν συναινέσει και η Ελλάδα. Επιπλέον, οι Αλβανοί συνορεύουν με την χώρα μας και όχι την Τουρκία, ενώ πολλοί ζουν εδώ και έχουν φτιάξει οικογένειες. Τα Τίρανα πρέπει να σκεφτούν το άμεσο πολιτικοοικονομικό συμφέρον τους, να σταματήσουν εδώ και ΤΩΡΑ την καταπίεση στην Ελληνική Κοινότητα της Β.Ηπείρου, να υπογράψουν ΑΟΖ και όχι να μετατραπούν στην Λιβύη των Βαλκανίων.

Η αποκάλυψη και παραδοχή του απόστρατου πλέον ναυάρχου της Τουρκίας και εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τσ. Γιαϊτσί ότι η πρόσφατη ακύρωση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας έγινε μετά από παρέμβαση της Τουρκίας, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση Ράμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαϊτσί, σε συνέντευξή του στο Haberturk, περιέγραψε το ιστορικό της απροκάλυπτης τουρκικής παρέμβασης: «Το 2009, υπεγράφη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, που αφορούσε στα δικαιώματα και της Αλβανίας στα νησιά της Αδριατικής. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε προς όφελός της τα “πλευρικά” σύνορα. Εμείς στείλαμε κρυφίως την έκθεσή μας στην Αλβανία και προειδοποιήσαμε: “Σας εξαπατούν”. Παρά την υπογραφή της συμφωνίας, η Αλβανία αντιτάχθηκε στην Ελλάδα και είπε: “Δεν είναι δίκαιο τα νησιά σας και η γη μου να έχουν τα ίδια δικαιώματα”, ενώ ακύρωσε τη συμφωνία προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Ελλάδα ήθελε επανειλημμένα τα νησιά να γίνουν αποδεκτά ως περιοχές με ισότιμη θαλάσσια δικαιοδοσία όπως η ηπειρωτική χώρα, αλλά δεν μπορούσε να πείσει ούτε την Αλβανία ούτε την Ιταλία. Ωστόσο, με τα ίδια επιχειρήματα προβάλλει αξιώσεις εναντίον της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο…»

Αυτό που ισχυρίζεται δηλαδή η Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς αναφέρει πως τα νησιά έχουν ΜΗΔΕΝΙΚΗ επήρεια στον καθορισμό ΑΟΖ, ενώ το Διεθνές Δίκαιο γράφει ρητά πως τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια, διαθέτοντας ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Με την απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, αμφισβητήθηκε όχι μόνο η επήρεια βράχων, στην οριοθέτηση ΑΟΖ όπως η Μπαρκέτα και μικρών νησιών όπως οι Οθωνοί και Ερεικούσσα, αλλά ακόμη και αυτή της… Κέρκυρας, ενώ γίνεται επίκληση των γνωστών θέσεων από το «οπλοστάσιο» της τουρκικής επιχειρηματολογίας.

Είναι η πρώτη φορά που Τούρκος αξιωματούχος παραδέχεται δημόσια ότι η επιχείρηση η οποία στήθηκε στην Αλβανία με την προσφυγή του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο που οδήγησε στην ακύρωση της Συμφωνίας, που είχε ήδη υπογραφεί από τους δυο υπουργούς Εξωτερικών, έγινε μετά από τουρκική παρέμβαση και καθοδήγηση.

Οι Τούρκοι θέλουν να εμποδίσουν την ελληνοαλβανική ΑΟΖ, ωστόσο μετά την υπογραφή Αθήνας Ρώμης, τα πράγματα δυσκόλεψαν. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως τα Τίρανα είναι με τον στυλό στο χέρι, κάθε άλλο. Απλά, η ελληνοιταλική ΑΟΖ τους έχει βάλει πλέον σε σκέψη με το βλέμμα στην οικονομία και τις… Βρυξέλλες. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του αλβανικού λαού, το οποίο καλοβλέπει την ένταξη στον δυτικό κόσμο και θέλει να αφήσει πίσω του τις βαλκανικές διενέξεις.

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ

Στόχος της Τουρκίας είναι να μην υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης σε ολόκληρη την περιοχή που να στηρίζεται στις αρχές του Δικαίου της Θάλασσας, όπως ήταν η Ελληνοαλβανική Συμφωνία του 2009 και η Ελληνοιταλική ΑΟΖ του 2020. Σε αυτή την κατεύθυνση καλεί τα Τίρανα να καταγγείλουν την συμφωνία, κάτι που δεν έκανε χθες ο Έντι Ράμα, κάτι που αν μη τι άλλο αποτελεί θετική είδηση. Εκτός αν δηλώσει άλλα στο μέλλον.

Επαναλαμβάνουμε πως ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα μιλώντας χθες στο Φόρουμ των Δελφών, είπε ότι η υπόθεση της οριοθέτησης δεν είναι εύκολη, ότι έχει υπάρξει πρόοδος και η Αλβανία έχει τη βούληση να προχωρήσει, αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι αυτή η εκκρεμότητα δεν πρέπει να ενοχλεί καθώς όπως είπε η «Ιταλία και Ελλάδα αν και μέλη της Ε.Ε. τόσα χρόνια, μόλις τώρα μπόρεσαν να συνάψουν Συμφωνία για την ΑΟΖ».

Ο Ράμα δεν θέλει να συνδέσει την οριοθέτηση ΑΟΖ με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Είναι προφανές ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάληξη σε συμφωνία, αλλά όχι απίθανη. Αρκεί στην Αλβανία να κατανοήσουν επιτέλους ποιο είναι το συμφέρουν τους!

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top