GuidePedia

0

Στέλιος Φενέκος*  
Πάντα διατηρούσα επιφυλάξεις για τον υστερόβουλο τρόπο που κινείται η Ιταλία διαχρονικά ως προς την χώρα μας.

Και σήμερα αυτό επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά, με την απαίτησή της να διατηρήσει την διοίκηση της ναυτικής δύναμης που θα δημιουργηθεί από πλευράς ΕΕ, για την επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ (όπως διέρευσε στον τύπο).

Βέβαια μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για την επιχείρηση, δεν αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτήν, με ναυτικές τουλάχιστον δυνάμεις, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες πλην των Μεσογειακών κυρίως. Πόσο μάλλον όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποια στιγμή θα μπλέξουν με τους Τούρκους και θέλουν να τα έχουν καλά μαζί τους και να μην εμπλακούν εις βάρος τους στην αντιπαράθεση της Λιβύης.

Μας πιέζουν λοιπόν να δεχθούμε να παίρνουμε εμείς τους μετανάστες που διασώζονται ή συλλαμβάνονται στη θάλασσα Βόρεια της Λιβύης και σαν στοιχείο πίεσης πονηρά, μας αρνούνται οι Ιταλοί την διοίκηση της δύναμης, ενώ είναι προφανές ότι εμείς έχουμε περισσότερους λόγους να διοικούμε την δύναμη, αφού η όλη επιχείρηση προσανατολίζεται κυρίως πέριξ των χωρικών μας υδάτων, εντός και εγγύς των ζωνών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΜΠΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Θα κάνουμε μεγάλο λάθος να αποδεχθούμε αυτήν την πονηρή ανταποδοτική ρύθμιση: "Διοίκηση έναντι μεταναστών".Θα πρέπει να φανούμε ανυποχώρητοι και να πούμε στους Ιταλούς:«Ωραία, αφού τα θέλεις να τα πάρεις όλα, πάρε και την διοίκηση και την ευθύνη και τους μετανάστες».
Ταυτόχρονα εμείς θα συμμετέχουμε μεν στην ΕΙΡΗΝΗ με λίγα μέσα, αλλά να κάνουμε και δική μας επιχείρηση στα χωρικά μας ύδατα και στις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχίας μας, που να την προσφέρουμε στον ΟΗΕ και στην ΕΕ ως διασυνδεδεμένη με την ΕΙΡΗΝΗ (έχει γίνει πολλάκις ως πρακτική στο παρελθόν με πολλές χώρες για το μεταναστευτικό και δεν μπορούν εύκολα να το αρνηθούν), για το μεταναστευτικό αλλά και για την τήρηση του εμπάργκο.

Και εάν τελικά δεν δεχθούν οι Ιταλοί την εναλλαγή στη διοίκηση, να το κάνουμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι Ιταλοί τις γελοίες τους απαιτήσεις.
Ελπίζουμε να έχουμε και την υποστήριξη της Γαλλίας για την εκ περιτροπής ανάληψη της διοίκησης μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας και Ελλάδος, με την Ελλάδα να ξεκινάει για το πρώτο εξάμηνο.
Αν όμως αρνηθούν τελικά και δεν βρούμε υποστηρικτές στην ΕΕ, θα πρέπει να ξεκινήσουμε δική μας εθνική επιχείρηση, που να εκτείνεται σε όλες τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχίας (περιοχής έρευνας και διάσωσης), με αποστολή όχι μόνο τους μετανάστες αλλά και το εμπάργκο των όπλων στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΗΕ.
Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε βαρύτητα στις διαπραγματεύσεις και θα υποστηρίξουμε ταυτόχρονα τα εθνικά μας συμφέροντα.

*υποναύαρχος ε.α.πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top