GuidePedia

0

Νέα δεδομένα βάζει στο τραπέζι η Τουρκία καθώς μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο Φαρετίν Αλτούν εκπρόσωπος της προεδρίας και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, ξεκαθάρισε την νέα τουρκική πολιτική στο μεταναστευτικό, που πλέον θέτει προ των ευθυνών της την Ευρώπη, μια και ουσιαστικά τορπιλίζει την Συμφωνία του 2016, ενώ επιβεβαιώνει ότι πλέον η Ελλάδα αντιμετωπίζει διαρκή και κλιμακούμενη ασύμμετρη απειλή.

Ο Φ. Αλτούν ουσιαστικά δήλωσε ότι η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι νεκρή καθώς το νέο δόγμα της τουρκικής πολιτικής για το μεταναστευτικό /προσφυγικό συνοψίζεται στην εξής φράση:

«Δεν θα σταματήσουμε τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Τουρκία. Με δεδομένο τους περιορισμένους πόρους και προσωπικό ,εστιάζουμε στον σχεδιασμό για έκτακτες ανάγκες σε περίπτωση πρόσθετων ροών από την Συρία, αντί στην αποτροπή των προσφύγων που σκοπεύουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη».

Αυτή η τοποθέτηση και η προχθεσινή δήλωση Ερντογάν συνιστούν δηλώσεις εγκατάλειψης της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας από τουρκικής πλευράς, καθώς το άρθρο 3 της Συμφωνίας προβλέπει την δέσμευση της Τουρκίας ότι θα λάβει όλα τα μέτρα για αποτροπή ανοίγματος νέων θαλασσίων και χερσαίων διόδων προς την Ευρώπη ενώ προβλέπεται επίσης η δέσμευση για αντιμετώπιση των δουλεμπόρων.

Ο κ. Αλτούν δηλώνει ότι δεν ζητήθηκε από κανένα «Σύρο αδελφό μας» να φύγει αλλά «εάν επιλέγουν να μείνουν μπορούν να μείνουν, εάν επιλέξουν να φύγουν μπορούν να φύγουν».

Η Τουρκία με επίκληση των εξελίξεων στο μέτωπο της Συρίας και το ενδεχόμενο νέων προσφυγικών ροών δηλώνει ότι «δεν μπορεί μόνη της και πρέπει η Ευρώπη και οι άλλοι να αναλάβουν σθεναρή δράση για την αντιμετώπιση αυτής της μνημειώδους πρόκλησης».

Όμως η απαίτηση της Τουρκίας δεν αφορά μόνο την απόσπαση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. αλλά εστιάζεται κυρίως στην επιδίωξη της Τουρκίας για διατήρηση Ζώνης αποκλιμάκωσης, στην Βόρεια Συρία ,που σύμφωνα με τον κ. Αλτούν στόχο έχει να σωθούν από τις «θηριωδίες και σφαγές» 4 εκατομμύρια άμαχοι.

«Καλέσαμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη, την οποία κάνουμε μόνοι μας τώρα. καθώς οι εκκλήσεις μας αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, οι υποσχέσεις δεν διατηρούνται, και οι δυνάμεις μας στοχοποιούνται στο πεδίο, δεν έχουμε άλλη υπομονή για κενή ρητορική και έλλειψη απτής υποστήριξης. Δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε τη στάση ότι εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες είναι κατά κάποιο τρόπο μόνο δικό μας πρόβλημα».

Την ίδια ώρα και ο Ερντογάν με αφορμή τις δραματικές για την Τουρκία εξελίξεις στην Συρία επιχειρεί να δώσει «ηρωικό» χαρακτήρα στον ..αγώνα της Τουρκίας με ανάρτηση του στο twitter που στρέφεται όχι μόνο εναντίον της Συρίας αλλά και όλων όσων θέλουν να «περιθωριοποιήσουν την Τουρκία.

«Η Τουρκία δίνει έναν αγώνα που είναι ιστορικής και υπαρξιακής σημασίας τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της. Εργαζόμαστε μέρα και νύκτα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του έθνους μας… Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από αυτόν τον δίκαιο αγώνα της.. Δεν θα αφήσει ποτέ το αίμα των μαρτύρων της χωρίς εκδίκηση. Δεν θα ξεχάσει καμιά προδοσία. Όσο ο λαός μας στέκεται δίπλα μας θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία και θα διδάξουμε ένα ιστορικό μάθημα σε εκείνους που σκέφτονται ότι μπορούν να βάλουν στην γωνία την χώρα μας».

Η Τουρκία που βρίσκεται σε κανονικό «βέρτιγκο» στην Συρία, με «όπλο» τους εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους παράνομους μετανάστες εκβιάζει τους Ευρωπαίους να της προσφέρουν αυτό το οποίο δεν διαθέτουν. Δηλαδή την στήριξη για δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας στην Βόρεια Συρία, όπου όμως τίποτε δεν γίνεται χωρίς την άδεια της Ρωσίας ,η οποία έχει και το πάνω χέρι στην Συρία μετά την πλήρη απόσυρση των Αμερικανών.

Και αυτό εντείνει το αδιέξοδο καθώς είναι προφανές ότι ακόμη και μια απόφαση για αύξηση των κονδυλίων προς την Τουρκία δεν είναι αρκετή για να εξευμενίσει τον Τ. Ερντογάν και να του προσφέρουν μια «νίκη» που θα διασκέδαζε τις εντυπώσεις από την εικόνα με τα φέρετρα των 33 στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους από το κτύπημα των Συριακών Δυνάμεων..

Η τουρκική μεθόδευση δημιουργεί για την Ελλάδα πέραν των σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων και σοβαρότατο ζήτημα ασφάλειας και δοκιμάζει την αξιοπιστία της αποτρεπτικής ισχύος της ,καθώς είναι δεδομένο πλέον ότι δεν μπορεί να επιτρέψει η Αθήνα την παραβίαση των συνόρων η οποία δεν γίνεται απλώς από ορισμένους παράνομους μετανάστες ή πρόσφυγες αλλά από οργανωμένο σχέδιο προσβολής των συνόρων από μια τρίτη χώρα.

Όμως πλέον για την Ευρώπη η απειλή είναι προφανής, καθώς εάν βεβαίως συνεχισθεί αυτή η πρακτική από την Τουρκία ,σύντομα ούτε η Ελλάδα θα μπορεί να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές και το πρόβλημα ανάσχεσης των ροών θα μετακινείται όλο και πιο κοντά στα σύνορα στην Κεντρική και στην Βόρεια Ευρώπη..

Και ίσως η απροκάλυπτη αυτή πρόκληση του Τ. Ερντογάν είναι η «καμπάνα» που πρέπει να ξυπνήσει επιτέλους την Ευρώπη, που συγκροτημένα θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα πολιτικές οι οποίες θα απαλλάξουν οριστικά την Ευρώπη από τους εκβιασμούς στους οποίους την υποβάλει κάθε λίγο ο Τούρκος πρόεδρος.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top