GuidePedia

0

Η πολιτική Ερντογάν για το Ιντλίμπ κατέρρευσε και ήδη προσμετράται στις στρατηγικές ήττες που έχει υποστεί στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας.

Ήδη τα πέντε από τα 12 παρατηρητήρια που για ακατανόητους λόγους έχτισε περιμετρικά της επαρχίας Ιντλίμπ, έχουν περικυκλωθεί από τα στρατεύματα της Συρίας, ενώ επίκειται η περικύκλωση και άλλων, εντός των επομένων ημερών.

Στην ουσία οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται στα παρατηρητήρια είναι αιχμάλωτοι και η μόνη προστασία τους είναι οι στρατιωτική αστυνομία της Ρωσίας, που παρεμβάλλεται μεταξύ παρατηρητηρίων και συριακού στρατού.

Όμως απόδειξη της σοβαρής ήττας που έχει υποστεί ο Ερντογάν και η Τουρκία, είναι και το γεγονός ότι παρά τις απειλές που εκτόξευσε προς την κυβέρνηση της Συρίας, να αποσύρει μέχρι το τέλος του μηνός τα στρατεύματά της από τις περιοχές που απελευθέρωσαν, ειδάλως θα τους εκδιώξουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ), ο στρατός της Συρίας συνέχισε την πρόελασή του και ήδη σήμερα θέτει υπο τον πλήρη έλεγχό του το σύνολο του οδικού άξονα Μ5.

Η Τουρκία από την πλευρά της, τις τελευταίες ημέρες, έχει στείλει στη Συρία σοβαρό αριθμό στρατευμάτων -περί τις 5.000 κομάντος- καθώς και άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς. (Νεότερες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των στρατιωτών που εισέβαλαν στη Συρία τις τελευταίες ημέρες στι 10.000).

Τα στρατεύματα αυτά θα σχηματίσουν μια “ημισέλινο” απέναντι από τα στρατεύματα της Συρίας, για να εμποδίσουν την περεταίρω προέλασή τους, για απελευθέρωση των εδαφών ολόκληρης της επαρχίας Ιντλίμπ από τους τρομοκράτες τζιχαντιστές και από τους συμμάχους τους Τούρκους.

Έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε ποιο είναι το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Τουρκίας, δεδομένου ότι το προηγούμενο κατέρρευσε και κατεξευτέλισε τις ΤΕΔ και τον ίδιο τον Ερντογάν.

Πάντως, αν δεν έχει την έγκριση της Ρωσίας το νέο σχέδιο, είναι καταδικασμένο κι αυτό να αποτύχει, γιατί είναι αδιανόητο να αμυνθούν τα στρατεύματα της Τουρκίας στην περιοχή, χωρίς αεροπορική υποστήριξη, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της Ρωσίας στα τουρκικά αεροσκάφη.

Τέλος, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε τη συνέχιση των εξελίξεων, δεδομένου ότι η Τουρκία μάλλον προσδοκά την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που δεχτεί αεροπορικές επιθέσεις από ρωσικά ή συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Σημείωση: Καλό είναι οι Έλληνες επιτελείς στο ΥΠΕΞ και το ΥΠΑΜ να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι ο Ερντογάν απαίτησε την απόσυρση των στρατευμάτων της Συρίας, από το έδαφος της ίδια της χώρας τους, αλλά και την απάντηση Άσαντ σ’ αυτήν την παράλογη απαίτηση. Είναι σφόδρα πιθανόν ανάλογα σενάρια και απαιτήσεις να έχει ο Ερντογάν από την Ελλάδα και για την ελληνική Θράκη.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top