GuidePedia

0

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ο σουλτάνος μπορεί για λίγο καιρό ακόμα να απολαμβάνει το μεγαλείο του ηγέτη και του μεγάλου παίχτη στην Μέση Ανατολή. Ο χρόνος, όμως κυλά εναντίον του. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από την πρόσφατη έκθεση που ετοίμασε το γνωστό αμερικανικό think tank , Rand Corporatıon που συνήθως συμβουλεύει το Πεντάγωνο.

Η έκθεση How Turkey’s Nationalist Course Affects US-Turkish Relations εξετάζει τις επιπτώσεις του αναπτυσσόμενου αυταρχισμού , τις δυναμικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή και τον κλονισμό της εξηντάχρονης στρατηγικής συνεργασίας Αμερικής-Τουρκίας. Μετά τις διαπιστώσεις που κάνει παραθέτει την μακροπρόθεσμη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ για να παρεμποδίσουν την πλήρη κατάρρευση των σχέσεων των δυο χωρών.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι , συμπερασματικά, το πρόσωπο που βλάπτει την στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας. Συνεπώς η νέα πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Αμερική πρέπει να είναι η εξής:
  • Συνεργασία με την “δημοκρατική αντιπολίτευση” στην Τουρκία για την επίτευξη ασφαλούς στρατηγικής συνεργασίας.
  • Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον Τούρκο υπουργό Άμυνας η σημασία του οποίου αυξάνεται σταδιακά.
  • Το ΝΑΤΟ πρέπει να απασχολεί διαρκώς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για να ισορροπεί τη Ρωσία στην Τουρκία.
  • Η Αμερική να συμβάλει στην διαμόρφωση του διδακτικού προγράμματος του νέου Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας. 
Με απλά λόγια οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την δημοκρατική αντιπολίτευση, τον υπουργό άμυνας και το νέο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας….
Δεν πρέπει με τίποτα να διασαλευτεί η στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών για αυτό, όποιος την εμποδίζει πρέπει να απομακρυνθεί.
Αναμφισβήτητα ο σουλτάνος που βλέπει να του τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια θα επιλέξει μια “ηρωική” πτώση , γεγονός που τον καθιστά πολύ πιο επικίνδυνο για εμάς.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top