GuidePedia

0

Η συμφωνία του Βερολίνου για τη Λιβύη, έχει προκαλέσει δηλώσεις ικανοποίησης απ΄ όλους τους ενδιαφερόμενους,μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Κανείς δεν μας έχει εξηγήσει πως θα εφαρμοστεί η εκεχειρία που είναι και το πρώτο ζητούμενο. Με ευχές; Θα αποσυρθούν οι ξένες δυνάμεις και ειδικά αυτές των Τούρκων; Πότε και πως;

Παρά τα αναπάντητα ερωτήματα οι δηλώσεις ικανοποίησης πολλαπλασιάζονται:

Τουρκία:
Η διεθνής διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
«Η σύνοδος του Βερολίνου είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ξεκίνησε την πολιτική διευθέτηση. Η αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία του προέδρου μας (Ταγίπ Ερντογάν) έχει καταστήσει την Τουρκία έναν σημαντικό συμμετέχοντα στη διαδικασία. Η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική και ειρηνική πολιτική της εναντίον των πολέμων δι’ αντιπροσώπων», έγραψε ο Καλίν στον λογαριασμό του στο Twitter.
Πρόκειται για το πρώτο επίσημο σχόλιο της Άγκυρας για τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποστηρίξει την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συζητήσει όλους τους τρόπους για να στηρίξει μία επίσημη κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, εάν επιτευχθεί, αλλά οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση θα χρειασθεί πραγματική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ενωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής ειρηνευτικής αποστολής, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε: «Μία κατάπαυση του πυρός απαιτεί κάποιος να την φροντίσει. Δεν μπορείς να πεις “ιδού μία κατάπαυση του πυρός” και να την ξεχάσεις…Κάποιος πρέπει να την εποπτεύει, να την διαχειρίζεται».
Οταν ερωτήθηκε εάν η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανοικτά της Λιβύης πρέπει να επαναληφθεί, είπε: «Πιστεύω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε, ναι».

Η Λευκωσία χαιρετίζει τη συμφωνία στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Η Λευκωσία χαιρετίζει την κατάληξη σε συμφωνία κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αναμένοντας να δει τα αποτελέσματά της, σημειώνοντας παράλληλα ως αρνητικό το γεγονός ότι δεν έγινε δυνατή η πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγεζ Αλ Σάρατζ και τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Χαιρετίζουμε την κατάληξη σε συμφωνία επί του συνολικού σχεδίου επίλυσης του προβλήματος που όμως θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζουμε επίσης την κατάπαυση του πυρός. Θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σημειώνοντας πως οι συγκρούσεις στη Λιβύη είναι επιβαρυντικές για την ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ευελπιστούμε ότι και με τον ορισμό της τεχνικής επιτροπής, που έχει ήδη ανακοινωθεί και που θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, θα μπορέσει η διεθνής κοινότητα να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός και να προχωρήσουν τα μέρη με θετικά βήματα προς τη συνολική επίλυση του προβλήματος», είπε ο κ. Κούσιος κληθείς να σχολιάσει την κατάληξη της Διάσκεψης για τη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και κάποια αρνητικά όπως ήταν η μη δυνατότητα συνάντησης των Φάγεζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χάφταρ», σημειώνοντας πως αυτοί ούτε καν εισήλθαν στην αίθουσα που γινόταν η διάσκεψη. Εκφράζουμε επίσης την ανησυχία μας για την είδηση που μεταδίδεται από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Τουρκία εκπαιδεύει Σύρους στρατιώτες για να τους αποστείλει στο μέτωπο της Λιβύης, είπε ακόμη.
Ευελπιστούμε, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί θα τηρηθούν και με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Η τεχνική επιτροπή σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, να συμβάλει στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και να επιλύει επιμέρους προβλήματα τα οποία θα αναφύονται», πρόσθεσε.

«Η Κύπρος παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις. Υπήρξε αυτή η θετική κατάληξη και θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματά της. Ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή σαφέστατα και ενδιαφερόμαστε για τα τεκταινόμενα και σαφέστατα έχουμε άποψη», κατέληξε ο κ. Κούσιος.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top