GuidePedia

0

«Κλειδί» των εξελίξεων η διαμάχη του Φατίχ αλ-Σάρατζ με τον διοικητή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ

Σε μία διφορούμενη δήλωση για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προχώρησε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

«Εφόσον η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης είναι σταθερή και ισχυρή αυτή (η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ) θα προχωρήσει» αναφερόμενος στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φατίχ αλ-Σάρατζ η οποία όμως αμφισβητείται από τον διοικητή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο στρατηγός Χαφτάρ με δήλωσή του καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ματαιώσει τα σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή», όπως μεταδίδει η αραβόφωνη ιστοσελίδα «Αawsat».

Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ως «επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι «η Τουρκία δεν είναι κράτος νομάδων, έχουμε μια παράδοση που μας έρχεται από τους Οθωμανούς. Τί είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα γνωρίζει αυτό το έθνος. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε όλα αυτά. Επομένως, εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Ό,τι έγινε, έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Η Τουρκία έχει γίνει άμεση απειλή για τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης», προειδοποίησε ο Χαφτάρ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top