Καρυώτης Θόδωρος
Μία ώρα και 35 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση που είχε στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Οι δυο τους αντάλλαξαν τυπικές χειραψίες με παγωμένα βλέμματα στη συνάντηση που έγινε στη σκιά της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας σε πολλά μέτωπα. Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:
«Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».
Σεβαστέ πρωθυπουργέ της πατρίδας μας, πληροφορηθήκαμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε φέρει μαζί του κάποιους χάρτες που έδειχναν τις παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ήταν χρήσιμο εάν και εσείς προσκομίζατε τον παρακάτω χάρτη που δείχνει την ΑΟΖ της Ελλάδας βάσει UNCLOS.
Εάν δεν θέλατε να τον προκαλέσετε, θα μπορούσατε να του δώσετε ένα αντίγραφο του Άρθρου 74 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας:
-«Άρθρο 74 Οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές
Η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο όπως ορίζεται στο άρθρο 38 του καταστατικού του διεθνούς δικαστηρίου, με σκοπό την επίτευξη δίκαιης λύσης.
Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, τα ενδιαφερόμενα κράτη προσφεύγουν στις διαδικασίες που προβλέπονται στο μέρος XV.
Εκκρεμούσης της συμφωνίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1, τα ενδιαφερόμενα κράτη, σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επίτευξη προσωρινών διευθετήσεων πρακτικού χαρακτήρα και, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, για να μην θέσουν σε κίνδυνο ή παρεμποδίσουν την επίτευξη οριστικής συμφωνίας. Οι διευθετήσεις αυτές δεν επηρεάζουν την τελική οριοθέτηση.
Όπου ισχύει συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών, τα ζητήματα που αναφέρονται στην οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της εν λόγω συμφωνίας.
-Άρθρο 75 Ναυτικοί χάρτες και πίνακες γεωγραφικών συντεταγμένων
Υπό την επιφύλαξη του παρόντος μέρους, οι γραμμές των εξωτερικών ορίων της ΑΟΖ και οι γραμμές οριοθέτησης που χαράσσονται σύμφωνα με το άρθρο 74, εμφαίνονται σε ναυτικούς χάρτες υπό κλίμακα ή κλίμακες επαρκείς για την διακρίβωση της θέσης τους. Όπου κρίνεται σκόπιμο, οι πίνακες των γεωγραφικών συντεταγμένων των σημείων που καθορίζουν τα γεωδαιτικά δεδομένα, μπορούν να αντικατασταθούν από τις γραμμές των εξωτερικών ορίων ή τις γραμμές οριοθέτησης.
Το παράκτιο κράτος δίδει την δέουσα δημοσιότητα σε τέτοιους ναυτικούς χάρτες ή πίνακες γεωγραφικών συντεταγμένων και καταθέτει αντίγραφο κάθε τέτοιου χάρτη ή πίνακα στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».
Ακόμα υφαλοκρηπίδα εμείς;
Οι ελληνικές κυβερνήσεις, από το 1974 μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν, μονότονα, ότι η μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Όλα τα κράτη του κόσμου προβαίνουν σε οριοθετήσεις ΑΟΖ και όχι υφαλοκρηπίδας. Ακόμα και η Τουρκία διαφήμισε την συμφωνία-φάντασμα με την Λιβύη ως οριοθέτηση ΑΟΖ! Εμείς κύριε πρωθυπουργέ πότε θα σταματήσουμε να μιλάμε για υφαλοκρηπίδα; Οι Κύπριοι σταμάτησαν το 2004!
Η οριοθέτησή των ΑΟΖ των δυο κρατών είναι πλέον μονόδρομος και πρέπει να εξηγήσουμε στον φίλο του Τραμπ ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί μόνο η οριοθέτηση ΑΟΖ, χωρίς να συζητηθεί το αγαπημένο θέμα των Αμερικανών, δηλαδή συνεκμετάλλευση/συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων μας. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να διαβάσει, με προσοχή, τον Κύπριο δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο που εξηγεί:
«Η κατοχική Τουρκία έχει μια τακτική διαχρονικά. Εξαγγέλλει την επόμενη της κίνηση, καταγράφει αντιδράσεις και στη συνέχεια προχωρεί και εφαρμόζει τις πολιτικές της. Η Αθήνα, ακούει τις εξαγγελίες, κάποτε αντιδρά φραστικά και στη συνέχεια τις υποβαθμίζει. Όταν η εξαγγελία της Τουρκίας εισέρχεται στην πορεία υλοποίησης, αρχίζει μια κινητικότητα στην ελλαδική πλευρά. Καταγγελίες, ταξίδια, επαφές. Εκ των υστέρων. Το αποτέλεσμα; Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας εφαρμόζεται σιγά αλλά σταθερά καθώς στην Άγκυρα γνωρίζουν πως οι ενέργειες στην αντίπερα όχθη, στην Ελλάδα, είναι προβλεπτές. Κινούνται πάντα στη βάση μιας φοβική αντίδρασης και ενίοτε μιας προσπάθειας εξευμενισμού του επιθετικού καθεστώτος της Άγκυρας».
Η ιστορία του Ελληνισμού είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα. Μας έχουν περικυκλώσει οι υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και εμείς χαζεύουμε τους Κύπριους, τους Αιγύπτιους και τους Ισραηλινούς που τους εκμεταλλεύονται και τους Τούρκους που τους ονειρεύονται. Το φάντασμα της ΑΟΖ θα στοιχειώσει, εάν δεν ξυπνήσουμε σύντομα. Ακούγεται μονότονα ότι η παγκόσμια κοινότητα ασχολείται, με αυξανόμενο ενδιαφέρον, με το θέμα της ΑΟΖ, ενώ εμείς συνεχίζουμε να κοιμόμαστε τον "ύπνο του δικαίου".
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου