GuidePedia

0

Kαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα στέλνει από την μία επιστολή σοκ, η οποία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου στην περιοχή και από την άλλη, βάζει στο παιχνίδι και το Πακιστάν, κάτι που σημαίνει πως Αίγυπτος-Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ, θα αντιμετωπίζουν από εδώ και πέρα τον άξονα Άγκυρας-Ισλαμαμπάντ.

Το Ισραήλ περνάει στην αντεπίθεση καθώς θέλησε να στείλει να στείλει άλλο ένα μήνυμα στην Άγκυρα.

Πριν λίγες ώρες έστειλε κατασκοπευτικό αεροσκάφος νότια της Κύπρου Κύπρο και ο λόγος ξεκάθαρος. Η Άγκυρα έχει απλώσει τανάλια στο νησί και το Τελ Αβίβ θέλει να δηλώσει πως είναι εδώ.

Όλα αυτά πιθανότατα από ισραηλινής πλευράς να προεξοφλούν σφοδρές εξελίξεις το επόμενο διάστημα στην περιοχή της Α.Μεσογείου και του Αιγαίου με τις τουρκικές προκλήσεις περί ΑΟΖ, η οποία επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, συμπίπτει με τον αγωγό East Med και τα σχέδια του Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, ο Διοικητής της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Αμικάμ Νορκίν, πραγματοποίησε χθες το πρωί συνάντηση εργασίας με τον Κύπριο ομόλογό του της Κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας, Ταξίαρχο Γαβριήλ Παττίχη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και οι διοικητές συζήτησαν για τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δυο χωρών.

Μην ξεχνάμε πως ο Νετανιάχου ενδιαφέρεται για όλα όσα λαμβάνουν χώρα στη Κύπρο, καθώς πλέον έχει δημιουργηθεί άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου κατά της Τουρκίας.

Αν ξεκινήσει οποιαδήποτε κίνηση γεώτρησης, τότε οι εξελίξεις θα είναι δραματικές, μιας και είναι βέβαιο ότι η Άγκυρα θα λάβει ηχηρή απάντηση από όλους.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΟΚ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Την δική της απάντηση και νομικές αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ σε μια μακροσκελή επιστολή ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2019 μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της Άγκυρας στον ΟΗΕ Feridun H. Sinirlioglu.

Μέσω της επιστολής η Τουρκία επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο προβάλλει τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας για το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας όπου ισχυρίζεται ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο, παραβλέποντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει, αναφέρει το sigmalive.com

Κάνει επίσης λόγο για ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 «E. Απορρίπτει τον χάρτη με συντεταγμένες που κατέθεσε η Κυπριακή Κυβέρνηση στις 25 Απριλίου 2019 και τονίζει ότι η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν δυνατή μόνο μετά από μια συνολική πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.

Δείτε την επιστολή:









πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top