GuidePedia

0

«Θα έρθει μέρα που βόμβες θα σκάνε, όπλα θα θερίζουν και βανδαλισμοί θα εξαπλωθούν. Καμία αξία δεν έχει το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Γενοκτονία των Αρμενίων» δήλωσε πριν από λίγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν ενώ πάλι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πάει στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου!

Στις δηλώσεις όμως είπε πως «εάν το κρίνουμε αναγκαίο θα διευρύνουμε την ζώνη ασφαλείας στην Συρία» που σημαίνει πως δεν έχει σταματήσει η Άγκυρα να έχει βλέψεις για την Ράκκα και το συριακό πετρέλαιο, το οποίο είναι... ουκ ολίγο.

Τα όσα υπέροχα θα συμβούν ο Ρ.Τ.Ερντογάν τα «προέβλεψε» για όσες ευρωπαϊκές χώρες υποθάλπουν, όπως υποστηρίζει, τους «τρομοκράτες» του PKK και του YPG.

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ απειλεί για ακόμα μια φορά με ακύρωση του ταξιδιού τους στην αμερικανική υπερδύναμη εάν προφανώς δεν ασκήσει βέτο ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ.

Ο Ερντογάν, σε μια ακόμη ομιλία του στην τουρκική Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης (30.10.2019), προέβλεψε ότι βόμβες θα αρχίσουν να εκρήγνυνται στους ευρωπαϊκούς δρόμους, όπλα θα σπέρνουν θάνατο και βανδαλισμοί θα εξαπλωθούν όπως αναφέρει σε tweet του ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Κατηγορεί τους Ευρωπαίους πως προστατεύουν «τρομοκρατικές ομάδες» δηλώνοντας πως “το φίδι της τρομοκρατίας που ταϊζετε σήμερα με τα ίδια σας τα χέρια, στο τέλος θα γυρίσει και θα σας δαγκώσει“.

«Οι υποστηρικτές του PKK και του YPG εξαπολύουν τις τρομοκρατικές τους επιθέσεις υπό την πολιτική προστασία των ευρωπαϊκών κρατών. Σας προειδοποιώ: οι τρομοκράτες αυτοί έχουν τις δυνατότητες να αρχίσουν να σας επιτίθενται»

«Υποστηρικτές τρομοκρατών, ειδικά αυτοί στην Ευρώπη, έχουν εξαπολύσει 700 επιθέσεις κατά της Τουρκίας από την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης». Πολλές από αυτές τις χώρες είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ αλλά επιτρέπουν σε αυτούς τους τρομοκράτες να εξαπολύουν αυτές τις επιθέσεις υπό την εποπτεία της αστυνομίας».

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, εξόργισε την Άγκυρα, που ήδη κάλεσε για εξηγήσεις τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Τουρκία αλλά για να γίνει επίσημη «γραμμή» των ΗΠΑ θα πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο Ν.Τραμπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση «άκυρη» και τόνισε πως αποφάσεις για τέτοια θέματα πρέπει να παίρνουν οι ιστορικοί και όχι οι πολιτικοί.

«Έχω καλέσει τους Αρμένιους να ανοίξουν τα αρχεία τους για έρευνα αλλά αρνούνται γιατί δεν έχουν (αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους)» είπε ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν είπε πως δεν έχει αποφασίσει για την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, μετά από πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν κριθεί αναγκαίο, όπως είπε, να διευρύνει τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία.

”Θα δώσουμε δραστική απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση προέλθει έξω από τη “ζώνη ασφαλείας” και θα τη διευρύνουμε αν χρειαστεί“, είπε ο Ερντογάν.

Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να ξεκινήσει και νέα επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών στην περιοχή σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης”, η Τουρκία “καθάρισε” 4.219 τετραγωνικά χιλιόμετρα, “ελευθέρωσε” 558 οικισμούς και εξουδετέρωσε περισσότερους από 900 “τρομοκράτες”, είπε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι κοινές περιπολίες Τουρκίας – Ρωσίας στη βορειοανατολική Συρία θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή.

Αυτό με την διεύρυνση δεν το είπε τυχαία καθώς ο στόχος του Ρ.Τ.Ερντογάν από την αρχή ήταν η Ράκκα και οι πετρελαιοπηγές της Ντέιρ Εζόρ. Κάτι το οποίο ΗΠΑ και Ρωσία του στέρησαν με τις συμφωνίες ανακωχής.

Δεν θα είναι καθόλου παράξενο εάν οι τουρκικές δυνάμεις βρουν «αφορμή» για να συνεχίσουν σε μεγαλύτερο βάθος στην συριακή ενδοχώρα.

Μόνο που αυτό έπρεπε να γίνει «αθόρυβα», δηλαδή όταν Αμερικανοί και Ρώσοι θα το καταλάβαιναν θα ήταν ήδη αργά καθώς οι Τούρκοι θα είχαν μπει στην Ράκα. Στόχος των Τούρκων ήταν να επικεντρώσουν την επικοινωνιακή τους τακτική στην δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» κάτι που το πέτυχαν εν πολλοίς να το πιστέψει το σύνολο των ΜΜΕ.

Ήταν εκ των αντικειμενικών στόχων της Άγκυρας αλλά όχι ο απώτερος.
Ακόμα και στην «ζώνη ασφαλείας» υπάρχει πετρέλαιο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top