GuidePedia

0

Νεφέλη Λυγερού
Οι συγκρούσεις του συριακού με τον τουρκικό στρατό προσδίδουν μία νέα διάσταση στο συριακό πρόβλημα. Είναι προφανές ότι η Άγκυρα, επιχειρεί να κερδίσει έδαφος και να δημιουργήσει πρόσθετα τετελεσμένα. Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα χθες στο χωριό Αλ-Ασαντίγια, το οποίο και βρίσκεται κοντά στα συροτουρκικά σύνορα.

Ο απολογισμός των νεκρών περιλαμβάνει έξι Σύριους στρατιώτες: οι πέντε σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού και ένας εκτελέστηκε από τον τουρκικό στρατό. Είκοσι μέρες μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία, η ειρήνη είναι όνειρο απατηλό. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, η Άγκυρα αιχμαλώτισε και 14 Σύριους στρατιώτες στην κατοικημένη περιοχή Τελ Ταμέρ.

Το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά την σύναψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός βάλλει εναντίον του συριακού στρατού, αποδεικνύει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει σκοπό να σταματήσει την στρατιωτική εισβολή στη Συρία. Η διεθνής πίεση δεν τον πτοεί. Εξάλλου, η μέχρι τώρα σιωπή του Κρεμλίνου, εκ των πραγμάτων, εκλαμβάνεται σαν πράσινο φως προς την Άγκυρα σ’ αυτό το επίπεδο.

Η συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι για τη διευθέτηση του καθεστώτος στη βορειοανατολική Συρία δεν φαίνεται να λειτουργεί. Για τη Μόσχα η σύγκρουση του τουρκικού με τον συριακό στρατό ήταν κάτι που έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία, αλλά ήδη συμβαίνει, αποδεικνύοντας ότι και οι Ρώσοι έχουν χάσει τον έλεγχο, ή τουλάχιστον δεν τον έχουν στον βαθμό που θα ήθελαν. 

Η Άγκυρα κλιμακώνει

Η επιθετικότητα της Άγκυρας ερμηνεύεται από την ανάγκη του Ταγίπ Ερντογάν να έχει δημιουργήσει τετελεσμένα μέχρι τις 13 Νοεμβρίου που θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Το σενάριο του Τούρκου προέδρου είναι ο Αμερικανός ομόλογός του να συμφωνήσει στη θέση "ό,τι πήρες, πήρες". Γι’ αυτό και οι Τούρκοι προσπαθούν να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν.

Το πρόβλημα με αυτή τη λογική είναι ότι πρέπει να συναινέσει έστω και σιωπηλά και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Από τη μέχρι τώρα στάση του δεν φαίνεται να ανάβει κόκκινο φως στον τουρκικό στρατό. Από την άλλη πλευρά είναι δύσκολο να επιτρέψει μία στρατιωτική ήττα της Δαμασκού.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από την «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι η αποχώρηση των κουρδικών ενόπλων τμημάτων ολοκληρώθηκε πριν την λήξη της προθεσμίας. Υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι, είχε συμφωνηθεί εκεχειρία 150 ωρών.

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στον συριακό και τον τουρκικό στρατό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό ή θα συνεχιστούν και ενδεχομένως θα γενικευτούν. Υπενθυμίζουμε ότι η Δαμασκός, σε συμφωνία με τους Κούρδους και τους Ρώσους έστειλε στρατό στην βορειοανατολική Συρία για να καταλάβει θέσεις στην παραμεθόριο, την οποία οι Τούρκοι ήθελαν να θέσουν υπό τον δικό τους στρατιωτικό έλεγχο.
Περιπλέκεται ο συριακός "λαβύρινθος"

Στις μέρες που ακολούθησαν ο συριακός κυβερνητικός στρατός κατέλαβε χωρίς μάχες μια σειρά πόλεις και χωριά που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές. Μεταξύ τους οι πόλεις Τάμπκα, Μανμπίτζ, Ράκα και Κομπάνι. Τα πράγματα περιπλέκει περισσότερο ένα βίντεο που κυκλοφόρησε και το οποίο απεικονίζει Ρώσους στρατιώτες να δέχονται πυρά από τουρκικό πυροβολικό.

Παρά τις κουρδικές διαβεβαιώσεις για τραυματισμούς μελών της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας, η Μόσχα διέψευσε το γεγονός. Δεν διέψευσε κανένας, όμως, βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media, τα οποία δείχνουν τζιχαντιστές συμμάχους του Ερντογάν να βασανίζουν Σύριους στρατιώτες και Κούρδους πολιτοφύλακες. Την κατάσταση κάνει ακόμα πιο περίπλοκή η απόφαση της Ουάσιγκτον να αφήσει επιστρέψουν αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία.

Περίπου 500 Αμερικανοί στρατιώτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πετρελαιοπηγές του Ντέιρ Ελ Ζορ στα ανατολικά της Συρίας. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε: «Στρατεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν εγκατεστημένα στην περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας για να απαγορεύσουν στο ISIS την πρόσβαση σε αυτούς τους ζωτικούς πόρους. Θα αντιδράσουμε με συντριπτική στρατιωτική ισχύ σε οποιαδήποτε οργάνωση απειλήσει την ασφάλεια των δυνάμεών μας».

Κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη «να καταδικασθεί η προκλητική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, η απάνθρωπη συμπεριφορά της προς τους πρόσφυγες και ο αυθαίρετος τρόπος, με τον οποίο συμπεριφέρεται στο πεδίο οριοθέτησης της ΑΟΖ».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top