GuidePedia

0

Για έλλειψη ενημέρωσης από τις ΗΠΑ, σχετικά με την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, έκανε λόγο το Κρεμλίνο, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στη χώρα της Μέσης Ανατολής. «Κανένας δεν μας έχει ενημερώσει. Και εσείς και εμείς δεν ξέρουμε ποια στρατεύματα θα αποχωρήσουν, από πού θα αποχωρήσουν και ποια θα είναι η έκταση αυτής της αποχώρησης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν διαφορετικές δηλώσεις σχετικά με την απόσυρση των στρατιωτών από διαφορετικές πλευρές του κόσμου, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Γι’ αυτό παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή». Σημείωσε δε, ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει προς το παρόν συζητήσει με τους Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία.

​Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την άμεση έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, με στόχο την εκκαθάριση της παραμεθόριας περιοχής (σ.σ. συροτουρκικά σύνορα) από τους Κούρδους μαχητές. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε το βράδυ της Κυριακής ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα στηρίξουν την τουρκική επιχείρηση και ότι θα αποχωρήσουν από την περιοχή.

Πληροφορίες για τουρκικά πλήγματα

Στο μεταξύ, εξαιρετικά τεταμένο είναι το κλίμα στη βόρεια Συρία, εν μέσω των αναφορών περί αεροπορικών επιδρομών της Τουρκίας εναντίον θέσεων των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Αργά το βράδυ της Δευτέρας, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στο σημείο ελέγχου «Σαμάλκα», στα σύνορα Συρίας – Ιράκ.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η εναέρια επιχείρηση προκάλεσε την καταστροφή δύο γεφυρών, οι οποίες ελέγχονταν από τις δυνάμεις των SDF. ​Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διαμήνυσε, με ανάρτηση στο Twitter, ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Στην τουρκική ανακοίνωση, παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη εγκαθίδρυσης «ασφαλούς ζώνης» για τη διασφάλιση της «σταθερότητας και της ειρήνης» στην περιοχή.

​Η αντίδραση των Κούρδων της Συρίας

Την ίδια ώρα, η de-facto αυτόνομη διοικητική περιοχή της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (σ.σ. ελέγχεται από τους Κούρδους της Συρίας) απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα, τη Δαμασκό και την Τεχεράνη για την καταδίκη της τουρκικής επιχείρησης, προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κορυφαίος αξιωματούχος των Κούρδων, μιλώντας στο Sputnik, εκτίμησε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων «επιβλήθηκε» από τη νατοϊκή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. «Η πρόσφατη απόφαση του Τραμπ δεν υπηρετεί την ειρήνη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δείχνει ότι οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοι έχουν φθάσει σε μία συμφωνία για τη διατήρηση των συμφερόντων τους» δήλωσε, χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα των Κούρδων της Συρίας να συνεργαστούν με τη Δαμασκό, προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια τους έναντι της τουρκικής επιχείρησης. «Αναγνωρίζουμε τη σημασία ενός σοβαρού διαλόγου με τη Δαμασκό. Η Ρωσία θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο και πιστεύουμε ότι αυτό έχει εξαιρετική σημασία» τόνισε, μεταξύ άλλων.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top