Σταύρος Λυγερός
Στη μέγγενη ασφυκτικών πιέσεων τόσο από το Κογκρέσο όσο και από τη γραφειοκρατία του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται ο πρόεδρος Τραμπ με σκοπό ουσιαστικά να υπαναχωρήσει από το "πράσινο φως" που είχε ανάψει για την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ερντογάν.
Ενδεικτικό του θολού κλίματος που επικρατεί είναι ότι οι πληροφορίες για τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία, που έκαναν τον γύρο του κόσμου διαψεύδονται όχι μόνο από τους Κούρδους, αλλά και από αμερικανικές πηγές. Ούτε, άλλωστε, η Άγκυρα προέβη σε σχετική ανακοίνωση για την πραγματοποίηση βομβαρδισμών στη Συρία.
Το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα για τον πρόεδρο Τραμπ είναι μεγάλο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την απόφασή του δεν είχε ενημερώσει ούτε τον υπουργό Εξωτερικών του, ούτε άλλον συνεργάτη του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δυσφορία και ένταση. Εκτός αυτού, την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων δεν εξέφρασαν μόνο Δημοκρατικοί, αλλά και Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι, μάλιστα, στηρίζουν τον πρόεδρο στην υπόθεση της κίνησης για την καθαίρεσή του.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. Ο εν λόγω γερουσιαστής από κοινού με άλλους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς συναδέλφους του, δρομολογούν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, σε περίπτωση που πραγματοποιήσει εισβολή στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους βορειοανατολική Συρία. Απειλούν, μάλιστα, την Τουρκία με αναστολή της συμμετοχής της στο NATO. Η δήλωση Γκράχαμ έχει ως εξής: «Θα εισαγάγουμε δικομματικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν εισβάλει στη Συρία και θα ζητήσουμε την αναστολή της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, εάν επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να καταστρέψει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους».
Απέναντι στον Τραμπ το Κογκρέσο
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι συνεργάζεται με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν για τη σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το ψήφισμα θα συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία, ώστε να εξουδετερώσει πιθανό προεδρικό βέτο. «Το Κογκρέσο πρέπει να το καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας» τόνισε ο Κρις βαν Χόλεν, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο Τραμπ ότι προδίδει τους Κούρδους.
Είναι αξιοσημείωτο πως αυτή η πρωτοβουλία αντανακλά το κλίμα που επικρατεί στο Κογκρέσο και μάλιστα διακομματικά. Είναι ενδεικτικό ότι ο γνωστός Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι η απόφαση για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων θα θεωρηθεί προδοσία των Κούρδων και η Ουάσινγκτον θα μετατραπεί σε έναν «αναξιόπιστο σύμμαχο».
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως το Πεντάγωνο αποφάσισε τη λήψη μέτρων για να εμποδίσουν τη δράση της τουρκικής αεροπορίας στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου στο Γερμανικό Πρακτορείο. Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί δεν θα δίνουν πλέον στην Τουρκία πληροφορίες και δεδομένα επιτήρησης και αναγνώρισης από το Κοινό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων.
Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον κατάλογο των σχεδιαζόμενων συμμαχικών αεροπορικών αποστολών (air-tasking order, ATO), που χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο για τον συντονισμό των αεροσκαφών διαφόρων δυνάμεων που κάνουν εξόδους σε περιοχές επιχειρήσεων.
Το κρίσιμο ερώτημα και τα όρια του Τραμπ
Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται κατά κανέναν τρόπο να βοηθήσουν την Τουρκία να εισβάλει και το είπαν. «Το Υπουργείο Άμυνας κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν. Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπαν στους Τούρκους ομολόγους τους ότι «η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία», επισήμανε ο Χόφμαν.
Οι Τούρκοι, όμως, δεν ενδιαφέρονται για αμερικανική υποστήριξη. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην έχουν τις ΗΠΑ απέναντί τους. Σ' αυτό το σημείο μπαίνουν στο τραπέζι τα όρια, για τα οποία μίλησε δημοσίως ο Αμερικανός πρόεδρος. Κατά ορισμένες πληροφορίες, ο Τραμπ άναψε μεν το "πράσινο φως" για την πραγματοποίηση της τουρκικής εισβολής, αλλά έθεσε όρους όσον αφορά την έκτασή της, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν και τον αντικειμενικό σκοπό της. Και είναι αυτούς τους όρους που υπενθύμισε στον Τούρκο ομόλογό του με την απειλή του ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία.
Και εδώ ακριβώς προκύπτει το κρίσιμο ερώτημα: οι Αμερικανοί ναι μεν ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους, αλλά εάν η τουρκική εισβολή πραγματοποιηθεί θα το παίξουν Πόντιοι Πιλάτοι, ή το "πράσινο φως" που άναψε ο Τραμπ στον Ερντογάν θα αντικατασταθεί από "κόκκινο"; Η εικόνα, πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα πράγματα αλλάζουν στην Ουάσιγκτον.
Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν έχει τόσο πολύ εκτεθεί δεσμευόμενος στο ότι θα πραγματοποιήσει την εισβολή ανατολικά του Ευφράτη, που θα είναι πολιτικός κόλαφος εάν υπαναχωρήσει. Με άλλα λόγια, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για όλους τους παίκτες στο συριακό ναρκοπέδιο. Οι Κούρδοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πολεμήσουν, ενώ το Ιράν τάχθηκε εναντίον της τουρκικής εισβολής. Η Ρωσία δεν έχει ακόμα πάρει θέση, αλλά αναμένεται να μιλήσει γενικόλογα και συμβατικά. Ναι μεν δεν θέλει την Τουρκία να εδραιώνεται στη βόρεια Συρία, αλλά από την άλλη έχει πλέον πολλά συμφέροντα μαζί της.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου