GuidePedia

0

Νέα επίθεση είχαμε πριν λίγες ώρες από την αεροπορική δύναμη του LNA κατά των δυνάμεων του GNA στην περιοχή Janzour, με νεκρούς και τραυματίες, κάτι που μας δείχνει ότι «φουντώνει» το σκηνικό στην Λιβύη, εκεί όπου διακυβεύονται πολλά από πολλούς και ισχυρούς παράγοντες.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, Τούρκοι τραυματίες και νεκροί στρατιωτικοί αναχώρησαν με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους από το πολεμικό αεροδρόμιο της Μίτιγκα για άγνωστη προς το παρόν, τουρκική στρατιωτική βάση, κάτω από πλήρη μυστικότητα.

Διεθνή αραβικά ΜΜΕ εντόπισαν το αεροσκάφος που είχε προσγειωθεί χθες στο αεροδρόμιο Mitiga, παρά το γεγονός ότι το αεροδρόμιο αυτό έχει κλείσει για εβδομάδες, μετά την αναστολή όλων των πτήσεων και την ανακατεύθυνση όλων των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο στην Misrata.

Το αεροσκάφος είχε αριθμό 5Α CAA και πρόκειται για ένα «Antonov 74», που κατασκευάστηκε στην Ουκρανία και ανήκε στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Λιβύης.

Μετά την προσγείωση στο Mitiga στις 3.10 π.μ., το αεροσκάφος απογειώθηκε μέσα σε 50 λεπτά αργότερα στις 4.00 π.μ., αφού σε αυτό είχαν επιβιβαστεί πρώτα οι τουρκικές ανθρώπινες απώλειες τις οποίες μετέφεραν ασθενοφόρα.

Στις 5.36 π.μ., το αεροσκάφος εξήλθε από το FIR της Λιβύης που κατευθυνόμενο βορειοανατολικά κατά μήκος της νότιας ακτής της Κρήτης, κατευθύνθηκε ανατολικά προς τον τουρκικό εναέριο χώρο, φτάνοντας τελικά σε τουρκικό έδαφος στις 6:35 π.μ.

Δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των Τούρκων νεκρών και τραυματιών, αλλά και το αν μέσα σε αυτούς ήταν και Τούρκοι μισθοφόροι της γνωστής οργάνωσης SADAT.

Υπενθυμίζουμε ότι την συγκεκριμένη βάση στην Λιβύη έπληξε η αεροπορική δύναμη του εθνικού στρατού της Λιβύης LNA, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας μεταξύ άλλων και Τούρκους στρατιωτικούς, που υπήρχαν στην συγκεκριμένη αεροπορική βάση.

Τονίζεται επίσης ότι εδώ και δύο μήνες, ο στρατηγός Χαφτάρ, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, έχει διατάξει τις δυνάμεις του να στοχεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία και εμπορικά πλοία τουρκικών συμφερόντων καθώς και αεροσκάφη που πετούν από και προς την Τουρκία.

Η Τουρκία στηρίζει τις δυνάμεις που υπακούουν στην αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη, οι οποίες έχουν στις τάξεις εκτός όλων των άλλων και Τζιχαντιστές από την Συρία, αλλά και Τούρκους στρατιωτικούς και μισθοφόρους.

Προσέγγιση ΗΠΑ-Χαφτάρ προκαλεί οργή και τρόμο στην Άγκυρα.

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ, συναντήθηκε με τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ χθες Πέμπτη στο Αμπού Ντάμπι, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν «για την τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη και τις προοπτικές επίτευξης μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στην χώρα».

Η συνάντηση ήρθε σε μια στιγμή που έχουμε την υλοποίηση διεθνούς συνεδρίου για τη Λιβύη, το οποίο ξεκίνησε στη Γερμανία, με το οποίο αναζητείται λύση για κατάπαυση του πυρός στις τρέχουσες συγκρούσεις και μια πολιτική λύση για την κρίση στην χώρα.

Οι Τούρκοι σίγουρα εξοργίστηκαν μετά την δημοσιοποίηση της συνάντησης του Λίβυου πολέμαρχου και του Αμερικανού πρέσβη, διότι βλέπουν τις προθέσεις των ΗΠΑ στην χώρα αυτή, ενώ ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανόν ταχύτατα να έχουμε και παρέμβαση του ΝΑΤΟ, εν μέσω κρίσης στις τιμές του πετρελαίου λόγω της επίθεσης με drone στην Σ.Αραβία.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ ξεκίνησαν επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης στις 4 Απριλίου για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τρομοκράτες, ισλαμιστές και πολιτοφυλακές τζιχαντιστών που ελέγχουν την πόλη αυτή.

Ο Χαφτάρ κατηγορεί την Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί όπλα και προσωπικό από την Τουρκία.

Η Τουρκία υλοποιεί ότι μπορεί στην Λιβύη, με στόχο να επηρεάσει την γενικότερη κατάσταση και να σταματήσει την επίθεση του Χαφτάρ, έχοντας κατά νου να ελέγξει τα λιβυκά κοιτάσματα της Μεσογείου που βρίσκονται στην ΑΟΖ της χώρας, ενώ δημιούργησε αεροπορική βάση στα νότια της Ελλάδος, για να έχει επιλογή να μας απειλεί και από αυτήν την πλευρά.





πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top