GuidePedia

0

Στα 17 έτη που κυβερνά την Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ο ισχυρός, ισλαμιστής, άνδρας της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί κρυφά να μετατρέψει το φιλοδυτικό, κοσμικό τουρκικό κεμαλικό κατεστημένο σε αντιδυτικό, ισλαμικό μόρφωμα. Τώρα δε θέλει η Τουρκία να αποκτήσει και πυρηνικά όπλα.

Του BURAK BEKDIL

«Μας λένε πως δεν μπορούμε να έχουμε πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ», δήλωσε ο Ερντογάν, ξεχνώντας ότι η Τουρκία έχει υπογράψει την Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων. Η Τουρκία έχει επίσης υπογράψει την Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών. Δηλαδή ο εκλεγμένος Τούρκος ηγέτης θέλει να καταπατήσει στην συνθήκη.

Για πολλές δεκαετίες η Τουρκία ήταν πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ετύγχανε της εμπιστοσύνης της συμμαχίας ώστε στο έδαφός της να αποθηκεύονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Στη δεκαετία του 1960 οι Αμερικανοί είχαν πυρηνικά όπλα σε τέσσερις τουρκικές βάσεις σε Άγκυρα, Μελιτίνη, Εσκί Σεχίρ και Μπελικεσίρ.

Τα όπλα αυτά θα τα χρησιμοποιούσε η Τουρκία, κατόπιν εντολής του ΝΑΤΟ κατά των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Τα μαχητικά που θα τα μετέφεραν ήταν έτοιμα. Σε κάθε βάση υπήρχαν και λίγοι Αμερικανοί. Στη βάση του Ιντσιρλίκ επίσης υπήρχαν πυρηνικά που θα χρησιμοποιούσαν όμως οι Αμερικανοί.

Μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου τα πυρηνικά όπλα, με εξαίρεση αυτών στο Ιντσιρλίκ, απομακρύνθηκαν από τη χώρα. Αυτά στο Ιντσιρλίκ παραμένουν βάσει διμερούς συμφωνίας. Για να χρησιμοποιηθούν όμως πρέπει και τα δύο μέρη, ΗΠΑ και Τουρκία, να δώσουν την συγκατάθεσή τους.

Ο Ερντογάν δεν είναι η πρώτη φορά που μιλά για την ανάγκη απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία. Ήδη από το 2008, όταν ήταν το αγαπημένο παιδί της Δύσης, ο Ερντογάν έλεγε: «Οι χώρες που αντιτίθενται στη απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, πρέπει να μην έχουν ούτε οι ίδιες τέτοια όπλα». Ο Ερντογάν ομιλούσε για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Το 2010 είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ «βασικό κίνδυνο για την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα εξέφρασε τις αμφιβολίες του εάν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει πολεμικούς σκοπούς, κατηγορώντας παράλληλα το Ισραήλ για το μυστικό πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Αν η Τουρκία, εν τέλει, ξεκινήσει πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων, όπως επιθυμεί ο Ερντογάν, η κίνηση μπορεί να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων. Οι περιφερειακοί αντίπαλοι της Τουρκίας, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Συρία και η Ελλάδα, ίσως μπουν στον πειρασμό να απαντήσουν αναλόγως. Δεν πρέπει, κατά συνέπεια, να επιτραπεί στον Ερντογάν να αποκτήσει πυρηνικά.
GATESTONE INSTITUTE

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top