GuidePedia

0

Γράφει ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος
Είμαστε θεατές των τελευταίων εβδομάδων , όπου ο Ερντογάν με τα παπαγαλάκια του συνεχίζουν τον ψυχολογικό πόλεμο εις βάρος της πατρίδας μας , με τους χάρτες που χωρίζουν το Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και δυτικά , με τις αλλεπάλληλες NAVTEX στο Αιγαίο και στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου ενώ έχει παραβιαστεί κυκλικά η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Επίσης , έχουμε ένα νέο στοιχείο , την αυξανόμενη ροή των μεταναστών στα νησιά μας από την Τουρκία που πιθανά και αυτό να εντάσσεται μέσα στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού του Ερντογάν . Ενώ συνεχίζεται καθημερινά ο πόλεμος στον αέρα , όπου η Πολεμική μας Αεροπορία εξακολουθεί με αμείωτο ρυθμό να αναχαιτίζει τα Τουρκικά F-16 με όλα τα αρνητικά επακόλουθα .
Παρατηρούμε , ότι ο κλοιός σφίγγει όλο και περισσότερο στο Αιγαίο και στην Κύπρο , ενώ δεν βλέπουμε σοβαρές κινήσεις εκτός από παχιά λόγια – για μέτρα ακούμε και μέτρα δεν βλέπουμε- από τους συμμάχους μας τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τις ΗΠΑ .

Η κατάσταση αυτή θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στο επόμενο διάστημα , τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο . Ο Ερντογάν έχει σχεδιάσει βήμα προς βήμα τις κινήσεις του παρακολουθώντας παράλληλα τις αντιδράσεις της Αθήνας , της ΕΕ και των ΗΠΑ .

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν τα έχει βρει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει τακτική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ .

Το τοπίο είναι θολό , δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξη , δεν γνωρίζουμε τι σχεδιάζουν οι μεγάλες δυνάμεις κάτω από το τραπέζι , τα συμφέροντα λόγω των ενεργειακών αποθεμάτων είναι μεγάλα , όλοι λογικά θέλουν μερίδιο της πίτας , η περιοχή μας είναι γεωστρατηγικής σπουδαιότητας , συνεπώς η λογική της διπλωματίας μας οφείλει να βλέπει σφαιρικά εξασφαλίζοντας όμως στο ακέραιο τα συμφέροντα της χώρας .

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με ψυχραμία την κατάσταση , είναι όμως αυτό αρκετό ;

Η υποστήριξη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στα λόγια είναι αρκετή ; Μήπως στηρίζεται μόνο στην προμήθεια των φρεγατών χωρίς να μπουν στο παιχνίδι τα Ναυπηγεία μας ;

Ποια είναι η λογική της ΕΕ ως προς την αλληλεγγύη που επικαλείται η Αθήνα τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για την Τουρκική προκλητικότητα ;

Η στήριξη του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Αθήνα σχετικά με τον χάρτη ήταν θετική . Υπήρξε όμως η επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ για ένα τόσο σημαντικό θέμα που χώριζε το Αιγαίο στην μέση ;

Έρχεται η ανανέωση της συμφωνίας της Σούδας , πως θα την χειριστεί η κυβέρνηση ; θα ζητήσει εγγυήσεις ; Αν ναι ποια θα είναι η λογική τους ;

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι έχουμε μπλέξει άσχημα με τους γείτονες , ο Ερντογάν δεν αστειεύεται ,το σχέδιό του βρίσκεται σε εξέλιξη , ,άλλωστε μας τα είπε κατάμουτρα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα .

Κύριοι της κυβέρνησης που διαχειρίζεστε την κατάσταση επιβάλλεται να ζητήσετε δυναμικά από τους συμμάχους την αλληλεγγύη με συγκεκριμένο έργο , οι υποσχέσεις και τα παχιά λόγια ότι είμαστε τα καλά παιδιά και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή δεν μας βοηθούν και παράλληλα είναι σημεία αδυναμίας της εξωτερικής πολιτικής μας .

Η αποτρεπτική δύναμη της χώρας επιβάλλεται να βρίσκεται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε γεγονός χωρίς να περιμένει βοήθεια.
Συνεπώς , ας φροντίσει η κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αυξήσει στο μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τις επιχειρησιακές διαθεσιμότητες των μέσων το ταχύτερο , αφού δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις

Ας ταξινομήσει η κυβέρνηση τις προτεραιότητες σχετικά με το κόστος της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων μέσων στον αέρα , την θάλασσα και την ξηρά , και , ας ενεργήσει ανάλογα με τις ρεαλιστικές επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας .
Ο χρόνος είναι αυτός που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των ενεργειών αν ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.

*Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Σμήναρχος εα Μηχανικός της ΣΜΑ ,
Μαθηματικός MSc στα εφαρμοσμένα Μαθηματικά και ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top