GuidePedia

0

Διάχυτο είναι πλέον το άγχος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας να υποστηρίξει από την μια τα όσα ζητά ο Ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν κι από την άλλη να τα βάζει με μια αεροπορία που παρά την οικονομική κρίση όλα αυτά τα χρόνια, διατηρεί την αεροπορική υπεροχή. 

Σύμφωνα με ανωτάτους της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Τούρκοι συνάδελφοί τους δεν διάγουν τις πιο ήρεμες ημέρες στην καριέρα τους και ειδικά όταν έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που βλέπει γύρο της, παντού φαντάσματα να την κυνηγούν. Άρα για να κερδίζουν κάθε μέρα την εμπιστοσύνη του «πολυχρονεμένου» τους, οφείλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω ώστε ν’ αποδείξουν την αφοσίωση τους. 

Όσοι αξιωματικοί πετούν τα μαχητικά της Τουρκίας, γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει συμβεί με συναδέλφους τους που ακόμη και για ένα λάθος βλέμμα την λάθος στιγμή, τους έστειλε στα μπουντρούμια της Άγκυρας, κατηγορούμενους ως γκιουλεντιστές. Αυτοί που έχουν μείνει «διαθέσιμοι» κάνουν τη δική τους προσπάθεια για να παραμείνουν ελεύθεροι και για να αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν είναι ελέφαντες… 

Το στρατιωτικό support στα ενεργειακά σχέδια του Σουλτάνου 

Η κάθοδος του «Orus Reis» στην Αν. Μεσόγειο, το πέρασμά του από το Αιγαίο και οι δεκάδες αερομαχίες αναδεικνύουν ότι η εντολή που είχαν οι πιλότοι της Τουρκίας ήταν να δείξουν ικανοί να υποστηρίξουν πρώτον τις λεκτικές απειλές του κυβερνητικού σχήματος της χώρας τους.

 Δεύτερον πως είναι ικανοί να εκτελέσουν επιχειρήσεις υποστήριξης σ’ ένα σεισμογραφικό, την από αέρος προστασία του δηλαδή, όχι μόνο κατά τον πλου του αλλά και το επόμενο διάστημα όταν λάβει εντολή για διεξαγωγή ερευνών. Το εγχείρημα αυτό δεν είναι ότι πιο εύκολο για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ειδικά όταν έχει να κάνει με την Ελληνική η οποία διαθέτει τη συνοχή που πρέπει να υπάρχει.

Το γεγονός ότι οι γείτονές μας προσπαθούν να πετύχουν τον λεγόμενο «κορεσμό δυνάμεων» δεν είναι επιτεύξιμο ακόμη κι αν για δυο Τουρκικά F-16- με τη χρήση ιπτάμενου τάνκερ- απαιτούνται τέσσερα ή και έξι μαχητικά αεροσκάφη από την χώρα μας λένε ιπτάμενοι των μαχητικών. 

Κατά τη διάρκεια των αερομαχιών, υπήρξαν φορές σύμφωνα με ιπταμένους που βρέθηκαν σε αυτές, που οι Τούρκοι πιλότοι έδειχναν με «αεροπορικό τρόπο» ότι δεν ήθελαν να εμπλακούν σε σκληρές αερομαχίες, εγκαταλείποντας προς την ανατολή. Από την άλλη πλευρά υπήρχαν και οι πολύ νευρικοί, κυρίως όταν δεν τους έβγαιναν «τα κουκιά» κι έβλεπαν πως τα Ελληνικά μαχητικά «φορτώνουν» την περιοχή. 

Επιπλέον η Πολεμική Αεροπορία εξέπεμψε ένα ακόμη μήνυμα, πράγμα που το έχει κάνει και στο παρελθόν με αποστολές στην Κύπρο, ότι τα Ελληνικά φτερά πετάνε ψηλά, πετάνε δυνατά, πετάνε όπου χρειαστεί για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας. Οι γείτονές μας δεν υπολόγισαν ούτε καν τη συμμαχική άσκηση που είχαν εγκαταλείποντας την, ενώ το Awacs που ήταν στην περιοχή έφυγε κι εκείνο, με το πλήρωμά του να γίνεται μάρτυρας της Τουρκικής προκλητικότητας εντός του Ελληνικού FIR . 

Η επιφυλακή τώρα ξεκινά Μπορεί από την άσκηση «Καταιγίδα» που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο και μετά, να μην σταμάτησε καμία μέρα η αυξημένη ετοιμότητα για το Πολεμικό Ναυτικό, όμως από τώρα και στο άμεσο μέλλον φαίνεται πως πρόκειται για ξεκινήσει ένα bras de fer για γερά νεύρα, που εκείνος που θα δείξει την μνημειώδη ψυχραιμία, θα στεφτεί νικητής. 

Όμως απ’ εδώ και στο εξής η επιφυλακή έχει φανεί ότι αυξήθηκε και στην Πολεμική Αεροπορία κι αυτό έγινε κατανοητό από τις εξόδους που έγραψαν τις προηγούμενες ημέρες πολλά εκ των μαχητικών αεροσκαφών κυρίως από τις Πτέρυγες Μάχης, αλλά και τις Σμηναρχίες επιφυλακής. 

Η συνηθισμένη επιφυλακή στις Πτέρυγες ήταν 60λεπτη, εκτός αυτής που είχε καθήκοντα readiness. Εδώ και αρκετές ημέρες διαβάζοντας το που το πηγαίνει η Άγκυρα, υπάρχουν ετοιμότητες σε περισσότερες αεροπορικές βάσεις, ετοιμότητες που δεν είναι μόνο επιπέδου ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών. Εξού και οι ηχηρές απαντήσεις που δόθηκαν από την αρχή στους ιδιαίτερα προκλητικούς κι όχι απρόβλεπτους για την στρατιωτική ηγεσία του Ελληνικού πενταγώνου, γείτονές μας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top