Όλες οι μεγάλες δυνάμεις κοιτάνε τα συμφέροντα τους.δεδομένο. Αλλά οι ρώσοι είναι οι ποιο άπληστοι και ύπουλοι.
Γράφη ο Αθ. Δρούγος1)Ανήμερα της επετείου της Σοβιετικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία το 1968 από την τρισάθλια κομπανία των Μπρέζνιεφ-Κοσύγκιν-Γκρομύκο , που τερμάτισε την άνοιξη της Πράγας του αείμνηστου Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ , η Τουρκία σίγουρα θα διαπιστώνει σήμερα το τι θα πει να είναι ‘σύμμαχός’ σου η Ρωσία.
Κάτι που εμείς ως λαός, που έχουμε ανάμεσα στις μνήμες μας και τα Ορλωφικά της εγκατάληψης από τους διεφθαρμένους Τσάρους , το γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες. Τώρα δεν αναφέρομαι σε ορισμένους διαχρονικά οπαδούς της συνωμοσιολογίας και του «ξανθού γένους». Είναι εξωγήινοι στον πλανήτη των γήινων..και κάποιοι βρέθηκαν και στην Βουλή.
2)»¨Εχουμε συμφωνία με τη Ρωσία» έλεγε σήμερα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου, αρνούμενος να παραδεχθεί την πραγματικότητα. Ότι η Ρωσία πέταξε στον γνωστό κάλαθο των αχρήστων τη συμφωνία της Αστάνα (ΙΡΑΝ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΡΩΣΙΑ) σε ότι αφορά το Ιντλίμπ, όπου ο στρατός του Άσαντ ανακατέλαβε για πρώτη φορά μετά το 2011 την στρατηγικής σημασίας κωμόπολη του Χαν Σειγκούν που ανοίγει πλέον την οδική επικοινωνία με την πόλη Χάμα.
Με την πλήρη συνδρομή της Ρωσικής αεροπορίας από την βάση Αλ Χμέιμιμ και ενώ έχουν βρεθεί μπροστά σε ορατό κίνδυνο τα Τουρκικά παρατηρητήρια ως και οι στρατιωτικές φάλαγγες της Άγκυρας.Μιλάμε για την περιοχή που ο Τραμπ τον Απρίλιο του 2017 βομβάρδισε λόγω της επίθεσης με χημικά του ΄Άσαντ , που προκάλεσε 92 νεκρούς.Η Αμερικανική πολιτική στην Συρία-το έχω γράψει-είναι συνταγή για καταστροφή.Δυστυχώς οι ΗΠΑ στο Συριακό δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν.
3)Οι Τούρκοι σήμερα θα έχουν λογικά συνειδητοποιήσει ότι ήταν λάθος να τα «σπάσουν» με τις ΗΠΑ πριν βάλουν στο χέρι τα F-35.Έπρεπε να είχαν ήδη στα χέρια τους μερικά αεροσκάφη, πριν επιταχύνουν την παραλαβή του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστηματος S400.Αυτό ήθελε ο παμπόνηρος Ακάρ, αλλά Ερντογάν και Τσαβούσογλου ΄’ησαν βιαστικοί.
4)Οι Ρώσοι, βλέποντας τη σημερινή μερική αποστασιοποίηση ανάμεσα σε Ουάσινγκτων και Άγκυρα, και ίσως αντιλαμβανόμενοι το ότι αυτή μπορεί να μην κρατήσει για πάντα έβαλαν το «μαχαίρι στην πληγή.’ Ο Ασάντ θα είναι πάντα ο μοναδικός σύμμαχός τους στον Αραβικό κόσμο.
Η Τουρκία είναι ασφαλώς υπολογίσιμη αλλά προσωρινή δεδομένου επίσης του ότι η Άγκυρα δεν συμπλέει σε πολλά διεθνή ζητήματα με τη Μόσχα, πχ στο θεμα της Ουκρανίας.(εννοώ Κριμαία-Ντονμπάς-Τατάροι της Κριμαίας-/Τσετσενία κα).Δεν άρεσε καθόλου στην Ρωσία η πρόσφατη επίσκεψη του νέου Ουκρανού προέδρου στην Άγκυρα,αλλά ούτε και η πώληση 12 drones στο Κίεβο.(τύπου Μπαιρακτάρ)
5)Τα τελευταία 3-4 χρόνια η Τουρκία είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα case study για τους σπουδαστές των διεθνών σχέσεων στα Πανεπιστήμια , αλλά κάτι τέτοια θέματα στις στρατιωτικές σχολές επιτελών δεν τα εκμεταλλευόμαστε σε τόπο και χρόνο (σε 4 κορυφαίες σχολές Επιτελών των ΗΠΑ ήδη με την έναρξη της νέας ακαδημαικής χρονιάς είναι στο πρώτο τετράμηνο..)
Τα επόμενα βήματά της θα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα.(δεν θέλω να ανοίξω τώρα τα χαρτιά μου για τα επερχόμενα και για αυτά που συζητήθηκαν προ λίγων εβδομάδων σε διεθνές στρατιωτικό συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη….) Έχει τη δυνατότητα η Άγκυρα να υποστηρίξει άμεσα ή υβριδικά τους αντικαθεστωτικούς στο Ιντλίμπ; Έχει τη δυνατότητα, δεν ξέρουμε όμως αν έχει τη δύναμη και ειδικά τώρα να έρθει σε κάποιας μορφής σύγκρουση με την Μόσχα.
6)Η ψυχολογική διάσταση είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να αγνοείται. Όταν βρίσκεσαι σε πολεμική ρητορική -όπως συμβαίνει με τον Τούρκο πρόεδρο από το 2015- δηλαδή για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα έναντι πολλών εχθρών καιαντιπάλων του , κάπου κουράζεσαι και εσύ και λογικά θα κουράζεται και ο λαός σου. Ο καλός ηγέτης(όσο έξυπνος και να είναι) θα πρέπει να ασκεί προσεκτικό μάνατζμεντ στην ψυχική δύναμη του λαού, του στρατού αλλά και τη δική του.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου