GuidePedia

0

Με ειδική τελετή η Τουρκία «γιορτάζει» την αποχώρηση του δεύτερου γεωτρύπανου «Γιαβούζ», την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεδριάσει για τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, το Γιαβούζ έως την 1η Ιουλίου θα αρχίσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που έχει αδειοδοτηθεί από το ψευδοκράτος στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου).

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος ανακοίνωσε πριν δύο ημέρες επισήμως την έναρξη της γεώτρησης.

Συγκεκριμένα, στις 18 Ιουνίου ο κ. Ντονμέζ επιβεβαίωσε ότι το πρώτο γεωτρύπανο, το «Πορθητής», έχει αρχίσει γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου, μέσα στο δυτικό τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, και έχει ξεπεράσει σε βάθος τα 3.000 μέτρα.

Το «Γιαβούζ» αναμένεται να δραστηριοποιηθεί ανατολικά του νησιού, σε ύδατα που έχει «παραχωρήσει» για έρευνες το ψευδοκράτος. Υπάρχουν ωστόσο ανεπιβεβαίωτες φήμες πως η Άγκυρα μπορεί να κλιμακώσει την προκλητικότητά της στέλνοντας το σκάφος μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου.

«Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοδυτική Κύπρο», ανακοίνωσε σήμερα από την πλευρά του ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή απόπλου του τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων Yavuz, ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το σκάφος σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τα μέτρα που πρότεινε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Την λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, σχετικά με τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε ουσιαστικά την τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

«Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους», δήλωσε χαρακτηριστικά το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σε ανάρτησή του στο Twitter.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top