GuidePedia

0

Σαν από καιρό έτοιμοι φαίνεται πως είναι στο Πολεμικό Ναυτικό, ώστε ν’ αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μιας σοβαρής τουρκικής πρόκλησης εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το σχέδιο ανάσχεσης είναι μια καλά δοκιμασμένη επιχειρησιακή συνταγή, με ισχυρή παρουσία εκεί που θα χρειαστεί την κατάλληλη στιγμή.

Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί στο πολύ πρόσφατο παρελθόν το θαλάσσιο τείχος που όρθωσαν οι Ελληνικές φρεγάτες μπροστά από το ερευνητικό πλοίο Barbaros, όταν επιχείρησε ν’ απλώσει καλώδια για να ξεκινήσει έρευνες κι έκανε ο καπετάνιος το λάθος να εισέλθει εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Η αναχαίτιση του Barbaros από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα 

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τι έπραξαν εκείνες τις ημέρες τα πληρώματα των Ελληνικών φρεγατών: του «Νικηφόρου Φωκά», της φρεγάτας «Ψαρά» και της φρεγάτας «Σπέτσαι», της φρεγάτας «Σαλαμίς». Το Barbaros κινούνταν σε κλειστό σχηματισμό με συνοδεία τουρκικών πολεμικών. 

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η αναχαίτισή τους απαιτούσε δραστικές, «θαλασσινές» επιδέξιες κινήσεις που μόνο όσοι έχουν την δύσκολη εκπαίδευση και τριβή με το υγρό στοιχείο είναι ικανοί να πράξουν. Αυτές τις κινήσεις τις έκαναν τα Ελληνικά πληρώματα, το «τζαρτζάρισμα» ήταν σκληρό σε πολλές περιπτώσεις και το αποτέλεσμα ήταν χωρίς «ν’ ανοίξει ρουθούνι», οι προκλήσεις των γειτόνων μας να πιάνουν πάτο…

 Να θυμίσουμε κάτι πολύ σημαντικό: ότι τα όσα έγιναν με το Barbaros, ήταν η πρώτη φορά που Ελληνικό πλοίο έδωσε το παρόν οριοθετώντας κατά κάποιον τρόπο μέρος της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Αν. Μεσόγειο. Οι επίσημες δηλώσεις δείχνουν το σχέδιο αποτροπής 

Αυτές τις ώρες, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα διατείνεται ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, το δεύτερο γεωτρύπανο θ’ αποπλεύσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των πλέον ειδικών καθώς η πολιτική, η στρατιωτική ηγεσία και επιτελείς του Ελληνικού πενταγώνου, θέλουν την πρώτη πληροφορία η οποία είναι αρκετή για να ενεργοποιηθεί το απαιτητικό σχέδιο. 

Στόχος της ηγεσίας είναι να μην φτάσει ποτέ το γεωτρύπανο- εφόσον υπάρξει κίνηση προς το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελληνικής επικράτειας, ούτε καν στην λεπτή κόκκινη γραμμή και να σταθεί εκεί. 

Το Ελληνικό μήνυμα είναι συγκεκριμένο, κι αυτό είναι πως δεν θα περιμένουν το Γιαβούζ να φτάσει σ’ αυτή την γραμμή για να ξεκινήσουν στη συνέχεια οι μονάδες επιφανείας. Άρα ο απόπλους και ο πλους του Γιαβούζ καταλαβαίνουμε ότι δεν θα είναι μια τυπική παρακολούθηση. 

Με εύσχημους τρόπους, τις τελευταίες ημέρες ακούμε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη ν’ αφήνουν να εννοηθεί πως το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης μιας τέτοιας σοβαρής τουρκικής πρόκλησης που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι έτοιμο και όπως όλα δείχνουν έχει πάρει και την έγκριση. 

Η Ναύαρχος του 6ου Στόλου στο Ελληνικό Πεντάγωνο 

Σημειολογικά, έλεγε αργά χθες βράδυ ανώτατη πηγή, ότι η παρουσία της Αμερικανίδας Ναυάρχου του 6ου Αμερικανικού στόλου, Lisa Franchetti, παίζει έναν σημαντικό ρόλο και είναι ένα μήνυμα. Το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου, είχε ζητήσει την αύξηση της παρουσίας του 6ου στόλου στην Αν. Μεσόγειο και στα μέσα του μηνός, η ίδια η Διοικητής του στόλου εμφανίζεται στο Ελληνικό πεντάγωνο, σημαίνει αρκετά για τη χώρα μας και τον ρόλο που έχει κληθεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή. 

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η κα. Franchetti, θα έχει συνομιλίες αρχικά με τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού. Όμως την τελευταία στιγμή μαθαίνουμε πως θα έχει τετ α τετ και με άλλους Αρχηγούς. Συνεκπαίδευση, κοινές περιπολίες, κοινή στόχοι, διαλειτουργικότητα ανάμεσα σε δυνάμεις του 6ου στόλου και το Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Ειδικές Επιχειρήσεις, αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, είναι στην ατζέντα της Ναυάρχου και φυσικά η Σούδα, μια βάση «σταθμός» για τους Αμερικανούς οι οποίοι διαρκώς προτείνουν την αύξηση του χρόνου της μίσθωσης ώστε ν’ αποδεσμευτούν από τις ΗΠΑ μεγαλύτερα κονδύλια για υποδομές.

 Η επίσκεψη της Ναυάρχου έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα τεταμένη για όλη την περιοχή με την Τουρκία να κρατά να ηνία της προκλητικότητας σε πολλά επίπεδα με το πιο σοβαρό αυτό της θαλάσσιας εισβολής στην Κυπριακή ΑΟΖ και το «νταηλίκι» του “κάνω ότι μου αρέσει σε άλλου την περιουσία”. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει συστάσεις προς την γειτονική μας χώρα αλλά πάντα στο τέλος βάζουν μια ακόμη πρόταση, εκείνη που λέει «δεν είναι ώρα για εντάσεις αλλά για διάλογο». Στην Ελλάδα πάντως, όταν μπαίνει κανείς στο σπίτι σου, σαν κλέφτης, ούτε διάλογο κάνεις, ούτε κάνεις πως κοιμάσαι όπως είχαν συμβουλέψει ορισμένοι κατά το πρόσφατο παρελθόν. Αυτό άλλωστε πράττουν και τα πληρώματα των Πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο με τους εισβολείς στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, οι οποίοι πάντα απομακρύνονται με τρόπους βγαλμένους από τη ελληνική ναυτοσύνη.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top