GuidePedia

0

Εμφύλιο πόλεμο βλέπει το γνωστό γεωπολιτικό ινστιτούτο Gatestone, το οποίο ουσιαστικά συμφωνεί με παλαιότερη πρόβλεψη της ηγέτιδας του «καλού κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ, η οποία είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για την παράδοση οπλισμού σε διάφορα σημεία της χώρας σε χιλιάδες υποστηρικτές του Ερντογάν που είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή.
Η πόλωση στην Τουρκία από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan (AKP) άρχισε να εξελίσσεται σε τρομακτικά επίπεδα, προωθώντας μια γενικευμένη ένταση και πολιτική βία, η οποία θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο, αναφέρουν δύο αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν.

Αυτή η ιδιότυπη οθωμανικού τύπου κουλτούρα στην Τουρκία οδηγεί τις λιγότερο μορφωμένες μάζες, στο να αντιμετωπίζουν τις διαφορετικές απόψεις με ωμή βία, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά κάτω από την ηγεσία του Ερντογάν, γράφει για το Ινστιτούτο Gatestone, ο Burak Bekdil, μέλος του Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, θυμωμένοι υποστηρικτές του ΑΚΡ επιτέθηκαν στο γραφείο της Hürriyet, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκίας, λόγω επικριτικού δημοσιεύματος στο καθεστώς, σπάζοντας παράθυρα με λοστούς και πέτρες.
Την επομένη ο κύριος αρθρογράφος της Hürriyet, Ahmet Hakan δέχθηκε επίθεση εκτός του σπιτιού του.

Την επόμενη χρονιά, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet) ζήτησε από τις οργανώσεις της νεολαίας του κόμματος να δημιουργηθεί για τα 45.000 τζαμί της χώρας, ένα είδος «πολιτοφυλακής τζαμιών», σύμφωνα με τον Bekdil, ενώ μια ειδική ομάδα που ονομάζεται Alperen απειλούσε τη βία κατά της ετήσιας πορείας των υπερασπιστών των ομοφυλοφίλων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μπέκτιλ δήλωσε ότι η επιθετικότητα αυτή μέσα στον Ιούνιο, έχει αυξηθεί κατακόρυφα, μετά την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, να ακυρώσει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κέμαλ Κιλιτσάρογλου στην κηδεία ενός Τούρκου στρατιώτη που ήταν μέλος του ΑΚΡ, δέχθηκε σφοδρή επίθεση, η οποία ήταν πρωτόγνωρη για αξιωματούχο αυτής της εμβέλειας.

Τον Μάιο, μια χούφτα Τούρκων δημοσιογράφων κτυπήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού αρθρογράφου Sabahattin Önkibar, έξω από το σπίτι του στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ειρήνης του 2019, που δημοσιεύθηκε από think-tank του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης, η Τουρκία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα μεταξύ των 50 λιγότερο ειρηνικών χωρών του κόσμου. Η Τουρκία έπεσε μεταξύ των 163 χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα στην 152η θέση από την 149η που ήταν πέρυσι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η Τουρκία αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό επίπεδο πολιτικής τρομοκρατίας, που περιλαμβάνει πολιτικές φυλακίσεις, εξαφανίσεις και βασανιστήρια, ενώ έχει το χειρότερο ρεκόρ τρομοκρατίας στην περιοχή.

«Η Τουρκία ποτέ δεν ήταν Δανία ή Νορβηγία με πολιτική ωριμότητα, ανοχή και πολιτισμό», έγραψε ο Bekdil, «αλλά τώρα κινείται πιο κοντά σε κάτι που θυμίζει μεσαίωνα», τόνισε ο ίδιος.

Γράφοντας για το National Interest, ο Ali Demirdas, πρώην καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Κολλέγιο του Τσάρλεστον, υποστήριξε ότι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ δείχνουν μια εμφανή απώλεια πολιτικής στήριξης, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί εάν το κόμμα χάσει ξανά στις 23 Ιουνίου.

Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας και η πίεση από την παρουσία 3.6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων έχουν επιφέρει κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις, σύμφωνα με τον Demirdas.

Αν το ΑΚΡ κερδίσει με «κάποιο τρόπο» στην Κων/πολη, η Τουρκία θα μπορούσε να δει ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας που θα αμφισβητούσε τη νομιμότητα του κυβερνώντος κόμματος, όπως και στις Διαδηλώσεις του πάρκου Gezi του 2013, τόνισε ο Demirdas.

«Μια νίκη του AKP στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή στην Τουρκία, την οποία το κράτος μπορεί να μην είναι σε θέση να ελέγξει», έγραψε.

Εάν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίσει, η αντιπολίτευση μπορεί να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Εάν ο Ερντογάν χάσει την προεδρία σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τον Demirdas, αυτό θα οδηγούσε σε μια μακρά και οδυνηρή διαδικασία που θα προκαλούσε ακόμα και εμφύλιο πόλεμο.

«Αυτό το είδος μετάβασης θα προκαλούσε αναμφισβήτητα βία μεταξύ των αντίθετων στρωμάτων της κοινωνίας, η οποία θα οδηγούσε με την σειρά της σε έναν φαύλο εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο Demirdas, ενώ η βίαιη στάση που θα τηρούσαν οι στρατηγοί και οι επικεφαλής της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών για να εμποδίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και αυτό είναι σίγουρο.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top