GuidePedia

0

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε και στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικού μέσου που αναδημοσίευεται και στα τουρκικά ΜΜΕ, το τελεσίγραφο δύο εβδομάδων από τις ΗΠΑ για το ζήτημα των S-400 έχει τεθεί σε ισχύ.

Με τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη να πλησιάζουν και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί στο παλάτι του Ερντογάν, η Άγκυρα καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον ολόκληρης της περιοχής.

Δύο εβδομάδες προθεσμία έχουν απομείνει στην Τουρκία για να αποφασίσει αν η σχέση της με το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ως έχει ή θα επαναπροσδιοριστεί. Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του το Ahval, με αφορμή το ρεπορτάζ του CNBC το οποίο μεταδόθηκε και δεν διαψεύστηκε από κανέναν.

Αναλυτικά το εν λόγω ρεπορτάζ αναφέρει:

«Η Τουρκία έχει λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες για να αποφασίσει εάν θα ολοκληρώσει μια πολύπλοκη συμφωνία όπλων με τις ΗΠΑ ή θα διακινδυνεύσει σοβαρές κυρώσεις, επιμένοντας στη συμφωνία για να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, η Τουρκία πρέπει να ακυρώσει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία και να την αντικαταστήσει με συμφωνία για το αμερικανικό σύστημα Patriot της Raytheon ή να επιλέξει την απομάκρυνση από το πρόγραμμα F-35 της Lockheed Martin».

Το ρεπορτάζ του αμερικανικού μέσου επικαλείται ανώνυμες πηγές, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί από κανέναν.

Το τουρκικό Ahval επισημαίνει πως οι απειλές των ΗΠΑ δεν είναι κούφιες. Η Γερουσία των ΗΠΑ έχει λάβει σαφή θέση κατά της αποδέσμευσης των F-35 στην Τουρκία.

Με σχετικό νόμο απαγορεύει τη χρηματοδότηση για τη μεταφορά των F-35 ή σχετικού εξοπλισμού και πνευματικής ιδιοκτησίας στην Άγκυρα «εκτός αν ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί το ρωσικό σύστημα και πιστοποιεί ότι δεν θα το αγοράσει στο μέλλον», αναφέρουν επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με το Ahval η κλιμάκωση της αναμέτρησης ΗΠΑ-Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με όσα στο παρελθόν έχουν προκύψει και είχαν οδηγήσει σε ήπιες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Το άρθρο επικαλείται τις υποτιθέμενες συμβολικές “κυρώσεις” που επιβλήθηκαν όταν η Τουρκία έκανε εισβολή στην Κύπρο. Αυτή τη φορά, ωστόσο, διακυβεύεται η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα παραπάνω βρίσκουν τον Ερντογάν σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, καθώς ετοιμάζεται για μια μεγάλη εκλογική αναμέτρηση. Στις 23 Ιουνίου γίνονται οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και ο Ερντογάν πολιτικά δεν έχει κανένα απολύτως περιθώριο να φανεί υποχωρητικός έναντι των ΗΠΑ.

Η ένταση που επικρατεί στην Τουρκία κρύβει πολλούς κινδύνους για την Ελλάδα, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο πολιτικών εξελίξεων. Ο Α.Τσίπρας, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές και αυτή την περίοδο μπορεί να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα, εξωτερικεύοντας την κρίση εντός της χώρας με επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Α.Μεσόγειο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top