GuidePedia

0

Μετακίνησαν πεπαλαιωμένο στρατιωτικό υλικό από τα κατεχόμενα της Κύπρου οι Τούρκοι με την δικαιολογία της επισκευής τους, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για αντικατάσταση του με με νέο που θα αποστείλουν εντός εύλογου διαστήματος, σύμφωνα και με τα νέα επιτεύγματα της αμυντικής έκθεσης IDEF-2019.

Υπάρχει στρατιωτική κινητικότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας για αυτόν τον λόγο. Πολλά στρατιωτικά οχήματα που φορτώθηκαν από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» με στρατιωτικό φορτηγό πλοίο αποβιβάστηκαν στο λιμάνι, γράφει ο τουρκικός τύπος.

Το στρατιωτικό πλοίο, το οποίο έφτασε στο λιμάνι του Iskenderun από τα κατεχόμενα, μετέφερε πολλά οχήματα, κυρίως ΤΟΜΑ, ρυμουλκούμενα αντιαεροπορικά συστήματα και αυτοκινούμενα πυροβόλα, όλα όμως πεπαλαιωμένα.



Αυτό οδηγεί Έλληνες αμυντικούς αναλυτές στο συμπέρασμα, ότι σύντομα θα έχουμε μεταφορά σύγχρονων τουρκικών οπλικών συστημάτων προς τα κατεχόμενα για την αντικατάσταση των προαναφερθέντων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με νέα αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Firtina των 155mm στο Κιόνελι, στον Άγιο Βασίλειο, στην Κυθρέα και την Άσσια, καθώς και με άρματα μάχης Leopard-2A4 στην Κυθρέα.

Τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο αριθμούν περίπου συνολικά 35.000 άνδρες που υπηρετούν σε μονάδες του στρατού ξηράς, της αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού των κατεχομένων.

Από αυτούς οι 17.000 στρατιώτες προέρχονται από την Τουρκία.

Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις, σύμφωνα εκθέσεις του ΟΗΕ και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα τους, είναι οργανωμένες σε 15 τάγματα που απαρτίζουν δύο ταξιαρχίες πεζικού, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με ελαφρά όπλα, ορισμένα ελαφρά πυροβόλα και όλμους.

Το «πολεμικό ναυτικό» των Τουρκοκυπρίων το αποτελούν επί της ουσίας μονάδες ακτοφυλακής που διαθέτουν 18 ελαφρά σκάφη περιπολίας, ενώ επισημαίνουμε ότι εδώ και μερικούς μήνες έχουν ενισχυθεί με ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο και δύο μικρότερα.

Η Τουρκία αυτό το διάστημα έχει από ότι διαφαίνεται σε πλήρη εφαρμογή σχέδια που έχουν στόχο το Αιγαίο και την Κύπρο, δείχνοντας μια ιδιότυπη «βιασύνη» στην υλοποίηση τους.

Μέρος αυτών των σχεδιασμών ήταν και η ένταξη στο πολεμικό ναυτικό των κατεχομένων στην Κύπρο του αποβατικού πλοίου TCG Ertuğrul, το οποίο παρελήφθη σε ειδική τελετή στην τουρκική Ναυτική Διοίκηση .

Όπως όλα δείχνουν στην περιοχή υλοποιείται σχέδιο αναβάθμισης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας ενόψει πιθανών νέων προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top