GuidePedia

0

Με τον πλέον εύσχημο τρόπο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας κατά την ομιλία του στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην τελετή για το αεροσκάφος «ενδιάμεσης λύσης» P-3B ORION, έκρουσε ενώπιον και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου- που γνωρίζει πολύ καλά το τι χρειάζεται- πως πολλά πράγματα πρέπει να τρέξουν για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις εξοπλιστικές ανάγκες που έχουν προκύψει έπειτα από τα τόσα χρόνια αδράνειας στον συγκεκριμένο τομέα.

 «Οι αυξανόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο απαιτούν την παρουσία κατάλληλων μέσων, ικανών ν’ ανταποκριθούν στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις της χώρας μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πτέραρχος Χριστοδούλου, μπροστά στο υπό παράδοση Ρ3.

 Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας σε συνέδριο στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφού αναφέρθηκε στα προγράμματα εκσυγχρονισμού των F-16 στο επίπεδο Viper που προχωρά και στο P-3B ORION, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ αλλά και στη νέα σελίδα για το Πολεμικό Ναυτικό, που δεν είναι άλλη από τις νέου τύπου φρεγάτες με προηγμένες δυνατότητες κυρίως για τον έλεγχο περιοχή.

 Εκείνο που συμπεραίνεται είναι πως η μια πλευρά σχεδιάζει σε υψηλότατο στρατιωτικό επίπεδο, μαζί με τα επιτελεία και η πολιτική ηγεσία προτείνει ή και πιέζει προς την ανώτατη εκτελεστική ηγεσία της χώρας, κατηγοριοποιώντας τις ανάγκες που υπάρχουν ώστε να διατηρηθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις το πολύτιμο- κυρίως για αυτή την εποχή που ξεπροβάλλει η μία πρόκληση μετά την άλλη- αξιόμαχο.

 Αυτή τη στιγμή αυτό το αξιόμαχο επιτυγχάνεται μόνον χάρις τις εικοσιτετράωρες προσπάθειες των χαμηλόβαθμων στελεχών τα οποία κάνουν τα τελευταία χρόνια έναν καθημερινό ξεχωριστό άθλο. Είναι γεγονός πως μέχρι σήμερα, πριν το πέρας της τετραετίας, υλοποιούνται τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία είχε παρθεί απόφαση τα δυο πρώτα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

 Οι συζητήσεις για τις νέες φρεγάτες υπήρχαν από τότε κι έως σήμερα εξακολουθούν οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις με εταιρίες από διαφορετικές χώρες, μέχρι να βρεθεί η «χρυσή τομή» κυρίως του χρηματοδοτικού μιας και το Ελληνικό ταμείο παραμένει στο μείον. Για τις νέες φρεγάτες, εκεί υπάρχει το «no news», το χρηματοδοτικό αγκάθι αφήνει ένα δηλητήριο που έχει μουδιάσει όλο τον βραχίονα, είπε με γλαφυρό τόνο ανώτατος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

 Για τις υπάρχουσες φρεγάτες έχουμε γράψει ξανά, πως από το επιτελείο εξετάζονται ακόμη όλες οι προτάσεις. Ορισμένες έχουν ξεχωρίσει και επανεξετάζονται αλλά και συνομιλούν οι Αξιωματικοί του ΠΝ με τις εταιρίες.

 Την στιγμή που βρίσκεται η άκρη για δεκάδες παροχές που ξεπερνούν το ένα δις ευρώ και οι «επιτηρητές» δεν έχουν αντιδράσει, όπως στο παρελθόν, το οικονομικό επιτελείο παραμένει σθεναρά στις θέσεις του και σε απόλυτο συγχρονισμό με την επιτήρηση, αγνοώντας σε πολλές περιπτώσεις το γεγονός πως οφείλει η χώρα να θωρακιστεί περισσότερο ώστε να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα.

 Μια μαρτυρία που καταγράφεται κατά τη διάρκεια της τελετής στην Τανάγρα είναι πως ακούστηκαν και ευχές, πως μετά το P-3B ORION, «άντε και στις φρεγάτες»….

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top