GuidePedia

0

Η Gazprom ανακοίνωσε την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.Ο Oleg Aksyutin,ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gazprom, δήλωσε ότι ο αγωγός θα είναι έτοιμος τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Και η ροή αέριου θα ξεκινήσει στις 31 Δεκεμβρίου. Αυτή τη στιγμή, οι υπέργειες και υποθαλάσσιες μονάδες από τη ρωσική πλευρά είναι 100% ολοκληρωμένες. Από την τουρκική, κατά 73,5%.
Παρά το γεγονός ότι η πρώτη γραμμή του αγωγού με χωρητικότητα 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εγκαίρως, ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν ότι θα είναι 100% πλήρης. Ο λόγος είναι ότι οι συμβαλλόμενοι εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα τόσο θεμελιώδες θέμα όπως η τιμή εφοδιασμού του φυσικού αερίου. Τον Απρίλιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Μόσχα, όπου συζήτησε για τις ενεργειακές τιμές με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ωστόσο, οι δύο ηγέτες δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό.



"Όσον αφορά τους μεταφορείς ενέργειας, αυτοί περιορίζονται από τα δεδομένα της αγοράς. Αυτές είναι οι τιμές στην αγορά, και δεν καθορίζονται από τη Gazprom βάσει οδηγιών. Υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά, και προβλήματα. Οι Τούρκοι φίλοι μας επιμένουν σε κάποιες φόρμουλες, για εμπορικούς λόγους, ενώ η Gazprom προσφέρει άλλες λύσεις", δήλωσε τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι το πλεονέκτημα της Gazprom δεν είναι μόνο στην τιμή, αλλά και στην ασφάλεια του εφοδιασμού. "Η Τουρκία έχει πολλές συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου· ενώ πολλές από αυτές αδυνατούν να εκπληρωθούν βάσει των συμβατικών υποχρεώσεών τους. Η Ρωσία όμως είναι συνέπεις", δήλωσε ο Πούτιν.

Η επισήμανση αυτή δεν έγινε τυχαία, δεδομένου ότι η Gazprom είχε αρκετούς ανταγωνιστές στην τουρκική αγορά αερίου. Το 2018 ξεκίνησε ο αγωγός φυσικού αερίου Trans-Anatolian TANAP με χωρητικότητα 16 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος, από το κοίτασμα της Κασπίας Shah Deniz, μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας καταλήγει στα σύνορα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. 

Η Τουρκία αγοράζει επίσης από το Ιράν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αλλά και από άλλους προμηθευτές. Για παράδειγμα, από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2018, οι εισαγωγές LNG της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 13,2%. Αντίθετα, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 17%. Η Άγκυρα αγόρασε 8,3 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου αερίου (περίπου 18,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα), γεγονός που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση εισαγωγέων στην Ευρώπη. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Gazprom, η αγορά ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκε από 29 σε 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αέριου ετησίως. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. Και, όπως λένε οι ειδικοί, φέτος η πτωτική τάση θα συνεχιστεί.

Η τιμή του LNG στην Ευρώπη μειώνεται λόγω της πτώσης της ζήτησης στις ασιατικές αγορές και κατά συνέπεια, την καθιστούν ελκυστικότερη. Οι ζεστοί χειμώνες μειώνουν την ανάγκη για φυσικό αέριο εν γένει. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, δεδομένης της κατάστασης αυτής, η ίδια η Άγκυρα δεν βιάζεται να ολοκληρώσει εγκαίρως τον TurkStream. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η κατασκευή του τερματικού σταθμού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Και χωρίς αυτό φυσικά, δεν θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει λειτουργία του αγωγού.
Με τον δεύτερο αγωγό του TurkStream να καταλήγει στην Ευρώπη και να ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας ως περιφερειακό κέντρο φυσικού αερίου, η κατάσταση είναι ακόμα πιο αβέβαιη. Μέχρι στιγμής, η διαδρομή βρίσκεται στο στάδιο του συντονισμού με τις ευρωπαϊκές χώρες. Και δεν είναι ακόμα σαφές από που θα διέλθει ο αγωγός. Η πρώτη επιλογή είναι η διαδρομή Βουλγαρία-Σερβία-Ουγγαρία-Σλοβακία με είσοδο στην Αυστρία και την Ιταλία. Ωστόσο, οι αρχές της ΕΕ δεν έχουν εκφράσει τη θέση τους σχετικά με τον σχεδιασμό αυτό. Αυτό συνεπάγεται ορισμένους κινδύνους, εάν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν ξαφνικά να αρχίσουν να βάζουν εμπόδια σε αυτό

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top