GuidePedia

0

Εν μέσω της κρίσης μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος S-400, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα.

Η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία ενοχλούν αφόρητα την Ουάσιγκτον, η οποία απειλεί ότι θα προχωρήσει σε κυρώσεις εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ακυρώσει την αγορά των S-400, το συντομότερο δυνατόν. Οι δύο πρόεδροι θα παραβρεθούν στη συνάντηση υψηλού επιπέδου του Ρωσο-Τουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας στη Μόσχα. 

Θα έχουν και συνάντηση στην παρουσία μόνο των μεταφραστών τους και στη συνέχεια με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία αναμένεται να ληφθεί τελική απόφαση για το θέμα των S-400. Επίσης θα συζητηθεί το θέμα της Συρίας. Σύμφωνα με τουρκική πηγή η συνάντηση «σηματοδοτεί την εμβάθυνση των δεσμών» μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν αντίπαλοι. Αυτή η εμβάθυνση των σχέσεων σήμανε συναγερμό στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. 

Οι Αμερικανοί παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένοι και εκνευρισμένοι και θα περιμένουν τις σημερινές εξελίξεις πριν αντιδράσουν. Όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία, η αγορά των S-400 θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, και την ενεργοποίηση κυρώσεων μέσω του νόμου CAATSA. 

Το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση προετοίμασαν οι κ. Λαβρόφ και Τσαβούσογλου στην Αττάλεια την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο υπουργοί έθεσαν την ατζέντα η οποία περιλαμβάνει και την συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή του Idlib, όπου δρουν ακόμα ομάδες τζιχαντιστών. 

Αποφάσισαν επίσης ότι οι Ρώσοι τουρίστες που θα ταξιδεύουν στην Τουρκία δεν θα χρειάζονται βίζα. Εκατομμύρια Ρώσοι επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή της Αττάλειας. 

Στο θέμα της Συρίας οι δύο χώρες δεν συμφωνούν απόλυτα, αφού ο κ. Πούτιν είναι ο μεγαλύτερος προστάτης του προέδρου της Συρίας αλ Άσαντ, ενώ ο κ. Ερντογάν, αν και μαλάκωσε πολύ, παραμένει εχθρός του. 

Το μεγαλύτερο τεστ για τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι η αντιμετώπιση της σχέσης της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Η Μόσχα ευεργετείται από την κρίση καθώς πέτυχε να δημιουργήσει ένα ρήγμα για το ΝΑΤΟ, το οποίο θα μεγαλώσει εάν η Τουρκία αποχωρήσει από τη Δυτική Συμμαχία. 

Στην Ουάσιγκτον εκφράζονται φόβοι ότι ο απρόβλεπτος κ. Ερντογάν μπορεί να κάνει το αδιανόητο και να διαλύσει την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί εκνευρίζονται για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν αντιλαμβάνεται καν ότι δημιουργεί προβλήματα στη Δύση, της οποίας υποτίθεται είναι σύμμαχος. 

Επίσης έχουν εκνευριστεί με την απόρριψη των ανησυχιών της Αμερικής από την Άγκυρα για την κλοπή απόρρητων στοιχείων των F-35 από τους S-400. Ως γνωστό, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των παραδόσεων και όλων των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τα F-35, που αγόρασε η Τουρκία. 

Εάν δεν ακυρωθεί η παραγγελία του ρωσικού συστήματος η “συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 κινδυνεύει», ανέφερε το Πεντάγωνο. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μαικ Πενς, που ανέλαβε το θέμα εκ μέρους του Λευκού Οίκου, με πολύ ψυχρό τρόπο εγκάλεσε την Τουρκία για τους S-400, θέτοντας τους όρους για τη συμμόρφωση της Άγκυρας με τις αρχές και τους κανόνες του ΝΑΤΟ. 

Όλα τα βλέμματα στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι στραμμένα στη Ρωσία, αναμένοντας την τελική απόφαση του κ. Ερντογάν. Πάντως, την Παρασκευή ανέλαβε ο ίδιος να απαντήσει στον κ. Πενς λέγοντας ότι «η συμφωνία για τους S-400 έχει ολοκληρωθεί». Πρόσθεσε ότι «η αποστολή (των S-400) πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούλιο”.

πηγή

 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top