GuidePedia

0

Η διαφορά είναι πολύ μικρή μεταξύ των δύο υποψηφίων στον δήμο της Κωνσταντινούπολης για να μπορεί ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης να υποστηρίζει ότι κέρδισε τις εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ζητεί νέα καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων στον δήμο αυτόν ώστε να αντιμετωπίσει ένα, όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος, “οργανωμένο έγκλημα”.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έδειξαν νίκη με μικρή διαφορά του υποψηφίου του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές που έγιναν στις 31 Μαρτίου.

Το κόμμα του Ερντογάν κατέθεσε προσφυγές αμφισβητώντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και στις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, καταφέρνοντας ήδη να γίνει μερική ή πλήρης νέα καταμέτρηση των ψήφων στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, η οποία αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Χθες Κυριακή το AKP ανακοίνωσε ότι θέλει μια νέα πλήρη καταμέτρηση των ψήφων στην πόλη.

“Οι πολίτες μας λένε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους, διαμαρτύρονται για οργανωμένα εγκλήματα. Και εμείς, ως πολιτικά κόμματα, έχουμε διαπιστώσει οργανωμένα εγκλήματα αυτού του είδους”, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Το AKP του Ερντογάν κλονίστηκε από την απώλεια, όπως διαφάνηκε, της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας στις εκλογές, δύο πόλεις στις οποίες μαζί με τους ισλαμιστές προκατόχους του έχει κυριαρχήσει για ένα τέταρτο του αιώνα. Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε έρθει στο προσκήνιο ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του 1990.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε σήμερα ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα μόνον όταν το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας θα έχει επεξεργαστεί όλες τις προσφυγές.

“Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μπαίνει σε κλίμα ευφορίας για μια εκλογική νίκη σε μια πόλη 10 εκατομμυρίων ψηφοφόρων έχοντας μια διαφορά 13.000-14.000” ψήφων, σημείωσε. “Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τις προσφυγές, θα αποδεχθούμε το αποτέλεσμα”, κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μέχρι στιγμής η αρχική διαφορά των 25.000 ψήφων, που είχε ο Ιμάμογλου από τον αντίπαλό του του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ βάσει του αποτελέσματος που είχε ανακοινωθεί αμέσως μετά τις εκλογές, έχει μειωθεί σε λίγο λιγότερες από 16.000 ψήφους μετά την ολοκλήρωση των νέων καταμετρήσεων σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των ψήφων.

Την ίδια ώρα ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε για την ασφάλεια των εκλογών και κάλεσε το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο να είναι αμερόληπτο, λέγοντας ότι το αίτημα του Ερντογάν για μια πλήρη νέα καταμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη στερείται λογικής βάσης.

Το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο συμφώνησε για τη μερική νέα καταμέτρηση των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, έχει εισέλθει σε μια διαδικασία που βλάπτει την ασφάλεια των καλπών, σημείωσε ο Κιλιτσντάρογλου, διευκρινίζοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της νέας μερικής καταμέτρησης του 92,3% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιός του Ιμάμογλου προηγείται με διαφορά 15.722 ψήφων του αντιπάλου του του AKP.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top