GuidePedia

0

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Για πρώτη φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν προχώρησε σε τόσο δραματικό διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό με το οποίο κηρύσσει επί της ουσίας τον πόλεμο κατά της Δύσεως και ειδικότερα κατά των ΗΠΑ θέτοντας διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα στρατηγικά συμφέροντα της ερντογανικής Τουρκίας και εκείνα των Αμερικανών.

«Είτε θα επιζήσουμε είτε θα πεθάνουμε» δήλωσε την Κυριακή του Πάσχα ο Τούρκος πρόεδρος αφήνοντας αιχμές κατά της Δύσης για «οικονομική τρομοκρατία».

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μάς υπενθύμισαν ότι δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουμε τη φιλοδοξία μας να οικοδομήσουμε μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία. Είδαμε για άλλη μια φορά ότι είτε θα επιζήσουμε, είτε θα πεθάνουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε συνάντηση στην οποία συγκεντρώθηκαν όλοι οι υπουργοί και αξιωματούχοι του κόμματός του (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - ΑΚΡ) για αξιολόγηση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών.

Τα όσα αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος δείχνουν ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται η Άγκυρα να κάνει πίσω στην αγορά των S-400 και δεν πρόκειται αντίθετα με ότι θέλουν να πιστεύουν στις ΗΠΑ να «αδειάσει» την Μόσχα για χάρη των Αμερικανών.

Με τους S-400 τίθεται το Αιγαίο υπό ουσιαστικό έλεγχο για πολλά χρόνια και αδυατεί να επιχειρήσει σε αυτό η Πολεμική Αεροπορία όπως θα έπρεπε για να αντιμετωπίσει μια τουρκική επίθεση.

Η ΤΗΚ αντίθετα λόγω αυτής της σημαντικής παραμέτρου θα μπορεί να επιβάλει τον δικό της «ρυθμό» χωρίς την προσθήκη των F-35.

«Η Τουρκία δεν θα παραδοθεί στην οικονομική τρομοκρατία, όπως και δεν παραδίδεται στην ένοπλη και διπλωματική τρομοκρατία» και μίλησε για «θετική τάση» της τουρκικής οικονομίας παρά τις «συνεχιζόμενες ξένες επιθέσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες και επενδυτές «να συμπαρασταθούν στον τουρκικό λαό και να κατευθύνουν ανάλογα τις επενδύσεις τους».

«Αν συνεργαστούμε όλοι μαζί, μπορούμε να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας να δημιουργήσουμε 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», ανέφερε.

«Η τουρκική οικονομία δέχεται επίθεση από τις ξένες δυνάμεις από τις διαδηλώσεις της πλατείας Γκεζί το 2013, με την τελευταία σημαντική επέμβαση να σημειώνεται το περασμένο καλοκαίρι» υποστήριξε ο Ερντογάν, τα στοιχεία αποκαλύπτουν την επανεξισορρόπηση της οικονομίας ως αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση πρόσθεσε.

"Η επανεξισορρόπηση συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι αριθμοί μας λένε ότι υπάρχει μια θετική τάση» είπε.

«Η Τουρκία, συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται ενώπιον μιας σχεδόν τετραετούς περιόδου χωρίς εκλογές, και το κύριο καθήκον της κυβέρνησης είναι να εργαστεί για την επίτευξη των στόχων της μέχρι το 2023 (σ.σ. επέτειος εκατό χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας που συνδέεται με την Μικρασιατική καταστροφή)».

«Ορισμένοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τους στόχους μας που έχουμε θέσει για το 2023 ως ένα όνειρο, μια οφθαλμαπάτη... Αν όμως πιστεύουμε σε αυτούς και δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορεί και να ξεπεράσουμε αυτούς τους στόχους» επέμεινε.

Η Τουρκία δεν θέλει να φύγει από το ΝΑΤΟ στην ουσία μπορεί να αποχωρήσει μόνο με την δική της ψήφο, αλλά έχει πάρει απόφαση από δεν θα ήθελε να φύγει «σίγουρα» και πρόκειται για την Ρωσία γιατί μπορεί να της διαθέσει ότι χρειάζεται για να γίνει μια περιφερειακή υπερδύναμη.

Η Μόσχα έχει να διαθέσει στην Τουρκία (και θα το κάνει για να την «σπάσει» στους Αμερικανούς), άφθονη και φθηνή ενέργεια, άφθονες και φθηνές πρώτες ύλες, πυρηνική τεχνολογία και στρατιωτική τεχνογνωσία και εξοπλισμό.

Η Ρωσία πάλι στηρίζει τον τουρκικό τουρισμό «δρομολογώντας» τους Ρώσους τουρίστες προς τα εκεί προσφέροντας έτσι στην Άγκυρα μεγάλα ποσά συναλλάγματος, τα οποία τώρα που χτυπιέται η τουρκική λίρα, είναι απαραίτητα

Θα πει κάποιος τι θα κερδίσει η Μόσχα από την Τουρκία, η απάντηση είναι τα πάντα:

Κερδίζει στρατηγικό βάθος αφού δεν θα μπορούν να την πλησιάσουν ουσιαστικά δυτικές δυνάμεις από την Μαύρη Θάλασσα λόγω των Στενών.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα μπορεί να στηριχτεί και η Ουκρανία για να παίζει το ρόλο του προβληματικού γείτονα στην Ρωσία.

Κερδίζει προστασία του «μαλακού υπογάστριού της» καθώς μαζί και με το Ιράν ελέγχουν προς όφελός της και την Μέση Ανατολή.

Κερδίζει σε γόητρο καθώς αποσπά από τις ΗΠΑ έναν βασικό σύμμαχο στον οποίο η Ουάσιγνκτον είχε στήσει την γεωπολιτική της στρατηγική για τουλάχιστον 70 χρόνια.

Κερδίζει μια μεγάλη νίκη κατά του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η Τουρκία, είτε εκβληθεί από την Συμμαχία είτε περιθωριοποιηθεί καθώς θα φαίνεται πως υπάρχει ρήγμα και κατάρρευση στο νοτιοανατολικό άκρο της.

Κερδίζει τον διακαή της πόθο για κάθοδο στα «ζεστά νερά» της Μεσογείου, κάτι το οποίο η Δύση το εμπόδιζε από αιώνες.

Κερδίζει όμως και σε αξιοπιστία έναντι των υπόλοιπων στρατηγικών εταίρων της στην Ανατολή, όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες που βλέπουν την Ρωσία να αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με επιτυχία σε πολλαπλά μέτωπα, όπως στην Συρία, στην Τουρκία αυτή την στιγμή και όπως όλα δείχνουν και στην Λιβύη όπου και εκεί οι Δυτικοί πιάστηκαν... στον ύπνο.

Μην κοροϊδευόμαστε η Ελλάδα βρίσκεται πάλι στην «πρώτη γραμμή» της σύγκρουσης δύο κόσμων.

Οι σημερινές δηλώσεις Ρ.Τ.Ερντογάν δείχνουν πως ο Τούρκος πρόεδρος θα ακολουθήσει την στρατηγική του μέχρι το τέλος... no matter what.

Η αλήθεια είναι ότι στις ΗΠΑ δεν έχουν βρει την λύση που πραγματικά θα ήθελαν, αν την είχαν βρει το ζήτημα των S-400 θα είχε λήξει προ πολλού.

Οι ΗΠΑ πληρώνουν τις δικές τους αμαρτίες για τον τρόπο που φερόντουσαν στην Ελλάδα τόσες δεκαετίες βάζοντάς την σε υποδεέστερη στρατηγική θέση έναντι της Τουρκίας με αποτέλεσμα να προωθούν τις τουρκικές αιτιάσεις κατά παραβίαση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top