GuidePedia

0

Στοιχεία, κινήσεις, συμπεριφορές σε αέρα, θάλασσα αλλά και πολιτικό επίπεδο διακρίνουν την διαφοροποίηση της γειτονικής μας χώρας, η οποία παρά τις συζητήσεις σε κορυφαίο επίπεδο, περί αναθέρμανσης των περιβόητων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Άγκυρα φροντίζει προς την απομάκρυνση.

Επιπλέον, οι στρατιωτικοί της γειτονικής χώρας που αποτελούν το κλιμάκιο των συζητήσεων για τα ΜΟΕ, «παραμένουν αγνοούμενοι», μιας και προφασιζόμενοι την εκλογική αναμέτρηση στην χώρα τους (που ολοκληρώθηκε), ουδέποτε επικοινώνησαν εκ νέου με την αντίστοιχη ομάδα των Αξιωματικών του Ελληνικού πενταγώνου. 

Επίσης, μια ακόμη απόδειξη πως το μνημόνιο Παπούλια και Γιλμάζ έχει πεταχτεί από την πλευρά της Άγκυρας στον κάλαθο των αχρήστων, εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί η συμπεριφορά των τελευταίων 48 ωρών. Οι δυο χώρες είχαν συμφωνήσει πως σε περιόδους θρησκευτικών εορτών δεν θα υπάρχουν προκλήσεις, αλλά κάτι τέτοιο, τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή δεν φάνηκε με τις προσβλητικές εμφανίσεις των Τουρκικών μαχητικών όπως και του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους στα Βόρεια του Αιγαίου. 

Βεβαίως τ’ αεροσκάφη επιφυλακής, F-16 Block 52 M, από την 335 και 336 Μοίρα ήταν τα πρώτα που «χαιρέτισαν» για τα καλά τους Τούρκους συναδέλφους τους ιδίως την Μ. Παρασκευή, αποδεικνύοντας πως μπορεί να βρισκόμαστε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν οι φρουροί που δεν εγκαταλείπουν ποτέ τις Θερμοπύλες αυτής της χώρας. 

Η αποκρυπτογράφηση των στοιχείων της έντασης δείχνει προοδευτική κλιμάκωση Ανώτατες πηγές του Ελληνικού πενταγώνου, έλεγαν πως όλες αυτές οι κινήσεις αποκρυπτογραφούνται ως προάγγελος μεγαλύτερης έντασης το επόμενο διάστημα, θέλοντας να καταδείξουν τις προσπάθειες που επιδιώκει η Άγκυρα να κάνει στον ενεργειακό τομέα. Συνεχίζοντας οι ίδιοι Αξιωματικοί, σημείωναν πως η Αθήνα δεν θα περιμένει τις κινήσεις της γειτονικής χώρας και πρώτη θα αναδιπλώσει το αποτρεπτικό προφίλ του αναδεικνύει πάντα όταν προκαλείται από την Τουρκία, κάτι που είχε κάνει και με το ερευνητικό Barbaros όταν θέλησε να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Η δήλωση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη προ ολίγων ημερών στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, πως από Ελληνικής πλευράς δεν πρέπει να πέσει λάδι στη φωτιά και πως οι εντάσεις έρχονται από λανθασμένες κινήσεις της στιγμής, δεν θεωρείται τυχαία. Σύμφωνα με έμπειρους Αξιωματικούς, ο υπουργός τόνιζε προς την Ελληνική πλευρά να υπάρχει η δέουσα προσοχή και γρήγορα αντανακλαστικά σε κάθε περίπτωση, ενώ το δεύτερο κομμάτι περί λανθασμένων κινήσεων της στιγμής, ήταν ένα μήνυμα ακόμη και προ τον ομόλογό του, δηλαδή να μην προχωρούν οι Τούρκοι σε λάθος επιλογές, οι οποίες πάντα ελλοχεύουν κινδύνους. 

Σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε πως όλο το τελευταίο διάστημα προκύπτει κάτι ακόμη, οι συναντήσεις και συζητήσεις ανάμεσα σε Αξιωματούχους της χώρας, με τον ξένο παράγοντα και η αναγνώριση της Ελλάδας ως την ήρεμη δύναμη που με πάρα πολλά προβλήματα φροντίσει να κάνει βήματα προόδου, ακόμη κι αν δεν φαίνεται στο ευρύ κοινό, είναι ένα επιπλέον στοιχείο που ενοχλεί τη γειτονική μας χώρα που ενώ είναι ισχυρή με τη συμπεριφορά της κυβέρνησής της έχει καταφέρει κάτι δυσανάλογο των δυνάμεων της, να βρίσκεται στο στόχαστρο κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Και βεβαίως όλα τα προαναφερόμενα προκύπτουν μέσα από τις αναλύσεις που γίνονται στο Ελληνικό πεντάγωνο οι οποίες από τη μια πλευρά δείχνουν πως οι προκλήσεις δεν έχουν ποιοτική αναβάθμιση (αν εξαιρέσει κανείς τις εμφανίσεις προηγμένων Τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών), από την άλλη πλευρά ωστόσο σύμφωνα με Αξιωματικούς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι εναέριες κυρίως προκλήσεις τείνουν να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν στατιστικά, τις παραβιάσεις προγενέστερων ετών. 

Πολύ υψηλά είναι επίσης τα ποσοστά των αερομαχιών συγκρινόμενα με προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης οι πτήσεις Τουρκικών μαχητικών πάνω από Ελληνικό έδαφος είτε κατοικημένο νησί είναι αυτό είτε βραχονησίδα. 

Οι αριθμοί που προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ είναι αμείλικτοι και καταδεικνύουν τι συμβαίνει κάθε μέρα στον ουρανό του Αρχιπελάγους. 

2017 -> 3317 Παραβιάσεις Εθνικού Εναέριου Χώρου & FIR Αθηνών 
2018 -> 3705 Παραβιάσεις Εθνικού Εναέριου Χώρου & FIR Αθηνών 
2019 (Ιανουάριος- Μάρτιος) -> πάνω από 952 Παραβιάσεις Εθνικού Εναέριου Χώρου & FIR Αθηνών 

Η εικόνα παραμένει σταθερή και στην θάλασσα, με τα Τουρκικά πλοία να εμφανίζονται σε αρκετές περιπτώσεις, όχι όπως ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας για τις διελεύσεις Πολεμικών Πλοίων.

 Το 2017 τουρκικά πλοία ακτοφυλακής και πολεμικού ναυτικού παραβίασαν τα Εθνικά χωρικά ύδατα 1998 φορές. 
Το 2018 καταγράφηκαν 1479 παραβιάσεις στην θάλασσα Ενώ μόνο τον Ιανουάριο οι καταγραφές δείχνουν πως υπήρξε παραβίαση 111 φορές. 

Από την άλλη πλευρά πάντως στα της θάλασσας αναγνωρίζουν τόσο στο ΓΕΕΘΑ, όσο και στο Πολεμικό Ναυτικό πως δεν είναι λίγες οι φορές που τα τουρκικά πλοία όταν πρόκειται να εμφανιστούν σε περιοχές που έχουν δεσμευτεί μέσω ναυτικών οδηγιών, τότε μάλλον αποστέλλονται «stealth» σκάφη που είναι αόρατα όχι μόνο από τα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης, αλλά και δια γυμνού οφθαλμού.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top