GuidePedia

0

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του 2016 εξελίσσεται ένας άγνωστος εσωτερικός «πόλεμος» της τουρκικής ΜΙΤ με τον Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας και με αντικείμενο τον έλεγχο όλων των πληροφοριών που συγκεντρώνονται από τις μυστικές υπηρεσίες. Το θέμα έχει πολύ ενδιαφέρων και το παρουσιάζομε για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφος-αρθρογράφο Abdulkadir Selvi της Χουριέτ, υπάρχει εδώ και καιρό θέμα διαξιφισμών για το αν ΜΙΤ έχει την δυνατότητα πρόσβασης πληροφοριών μέσα στις ένοπλες δυνάμεις. Το θέμα άνοιξε με ένα «μυστικό» (gizli) έγγραφο της ΜΙΤ στις 1 Ιουνίου, με το οποίο η ΜΙΤ ζητούσε να ξεκαθαριστεί αν υπάρχει παλαιότερο έγγραφο που απαγόρευε από το παρελθόν την πρόσβαση της στον τομέα πληροφοριών του τουρκικού στρατού και ποιος το είχε εκδώσει.

Η αιτία για το άνοιγμα αυτού του θέματος είναι ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΜΙΤ, στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 η ΜΙΤ δεν είχε από πριν καμία πληροφόρηση από το Γενικό Επιτελείο και αυτό αποδόθηκε σε έγγραφο που απαγόρευε την πρόσβαση της στο τομέα πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων. Τότε διατυπώθηκαν κατηγορίες αλλήλων για ολιγωρία αντίδρασης στο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με την ΜΙΤ, υπάρχει ένα παλαιότερο έγγραφο του Γενικού Επιτελείου με τον κωδικό, «MY 114-1(C)», με το οποίο απαγορεύεται η δραστηριότητα της ΜΙΤ στον τουρκικό στρατό. Το ποιος το υπέγραψε αυτό το έγγραφο αναφέρθηκε πως δεν είναι γνωστό. Πιο παλιά η ΜΙΤ υποστηρίζει πως είχε ελευθέρα αυτή την δυνατότητα.

Πως έχει όμως η πραγματικότητα σύμφωνα με τον Abdulkadir Selvi :
Το έγγραφο αυτό με τον κωδικο MY 114-1(C) όπως αναφέρεται παραπέμπει στην ημερομηνία 28 Νοεμβρίου του 2011 όταν είχε έρθει στην επικαιρότητα. Τότε ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ο στρατηγος Necdet Özel. Ο Necdet Özel, είχε γίνει αρχιστράτηγος στις 4 Αυγούστου του 2011 μετά από την παραίτηση του διεκδικούντος την θέση αρχηγού του Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Işık Koşaner και μιας σειράς άλλων επιτελών για να προωθηθεί αυτός στην θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου «πηδώντας» στην ιεραρχία τους άλλους στρατηγούς μετά από επιθυμία του ίδιου του Ερντογάν. Την περίοδο εκείνη είχαν ξεσπάσει οι υποθέσεις συνομωσίες για την ανατροπή του Ερντογάν, γνωστές σαν Ergenekon και Balyoz.



Στις 28 Νοεμβρίου του 2011 ο Necdet Özel’ υπέγραψε την απόφαση : «İSTH:2200-2386-11/İKK και Güv.D.İKK.Ş.2» η οποία ήρε την παλαιότερη απόφαση του έγγραφου MY-114-1(B) από το 2001, του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Χουσεΐν Κιβρίκογλου, με την οποία η ΜΙΤ απαγορεύονταν να δραστηριοποιείται στις ένοπλες δυνάμεις.



Ο Κιβρίκολγου, όπως αναφέρεται, ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου σε μια εποχή «δύσκολη» με πολλές ομάδες και χούντες στον στρατό. Ο ίδιος ήθελε να κάνει μια «εκκαθάριση» και όπως φαίνεται δεν ήθελε να έχει την ΜΙΤ «στα πόδια του» και για τον λόγο αυτό είχε υπογράψει αυτή την εντολή σύμφωνα με μια υπόθεση.

Παρ’ όλα αυτά όπως τονίζεται το θέμα το αν έχει τελικά την δυνατότητα η ΜΙΤ να έχει πρόσβαρη στον τομέα πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων, είναι ένα ζήτημα που και μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ακόμα δεν έχει λυθεί κυρίως εξ αιτίας της έντονης αντίδρασης κάποιων στρατιωτικών παραγόντων που επιμένουν στο «άβατο» των πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου και θα πρέπει το ζήτημα αυτό να ξεκαθαριστεί. Δηλαδή τέθηκε θέμα ακόμα και εμπιστοσύνης.

Το όλο ζήτημα που προέκυψε, εκτιμάται ότι παραπέμπει σε παλαιότερη ζητήματα εσωτερικής διαμάχης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που αναζωπυρώθηκαν μετά το αποτυχόν πραξικόπημα.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top