GuidePedia

0

Οργή στην Κωνσταντινούπολη
Πως μεταφέρεται η πολιτική σύγκρουση από τις πλατείες, στα ποδοσφαιρικά γήπεδα
.

Οι κρατικοί υπάλληλοι που είναι αρμόδιοι για την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Τουρκία διέταξαν τη δεύτερη καταμέτρηση των ψήφων σε μια ανατολική συνοικία της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα 15 Απριλίου, μετά από δύο εβδομάδες επίμονων αιτημάτων εκ μέρους του κόμματος AKΡ.

Η παράταξη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, που έδειξαν ότι είχε χάσει τον έλεγχο της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας.

Οι επαναλαμβανόμενες ενστάσεις του ΑΚΡ για τα αρχικά αποτελέσματα προκαλούν την οργή των υποστηρικτών του CHP, δηλαδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μία οργή που ξέσπασε το σαββατοκύριακο (13-14 Απριλίου) μέσα στα γήπεδα ποδοσφαίρου, όπου οι κορυφαίες ομάδες της Κωνσταντινούπολης έπαιξαν δύο αγώνες ντέρμπι.
Συνθήματα υπέρ του Ιμάμογλου από οπαδούς

«Δώστε την εντολή, δώστε την εντολή τώρα στον Ιμάμογλου» ήταν το σύνθημα που φώναζαν οπαδοί της Μπεσίκτας και της Φενερμπαχτσέ από τις κερκίδες, καθώς οι ομάδες τους έπαιζαν στους αγώνες του τουρκικού πρωταθλήματος.
VI-Images via Getty ImagesΟι ευρηματικοί Τούρκοι φίλαθλοι δεν περιορίστηκαν αυτή τη φορά στο πανό που ύψωσαν κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού Αγώνα Φενέρμπαχτσέ - Γαλατασαράι. Είχαν και πολιτικά συνθήματα...

Ο υποψήφιος δήμαρχος που υποστήριξε στην Κωνσταντινούπολη το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα(CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος παρακολούθησε και τους δύο αγώνες, εμφανίστηκε με ελαφρύ προβάδισμα περίπου 0,2 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του, πρώην πρωθυπουργού Μπινάλι Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα των εκλογών της 31ης Μαρτίου.

Η απώλεια της Άγκυρας μετά από 25 χρόνια σταθερής επικράτησης του ΑΚΡ αποτελεί ήδη γεγονός και ένα σημαντικό πλήγμα για το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν. Η νίκη στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος τη δεκαετία του 1990, θα αποτελούσε ακόμη μεγαλύτερη απώλεια για τον Τούρκο Πρόεδρο, που επιτυγχάνει αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες επί 15 χρόνια και βρίσκεται για πρώτη φορά σε δύσκολη θέση.

Τη Δευτέρα (15 Απριλίου), οι υπάλληλοι των εκλογικών επιτροπών στην περιοχή Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης, όπου η επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων από 1.089 κάλπες σνεχιζόταν επί περίπου μια εβδομάδα, αποφάσισαν να γίνει νέα καταμέτρηση μετά από προσφυγή του ΑΚΡ και των εθνικιστών συμμάχων του (MHP), ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός NTV.
Επιχείρηση ακύρωσης των εκλογών

Η προσφυγή του ΑΚΡ επικεντρώθηκε σε μία προσφυγή σχετικά με την προσθήκη έκτακτων υπαλλήλων, προκειμένου να επιταχυνθεί η επανακαταμέτρηση. Η αποδοχή της προσφυγής σημαίνει ότι περισσότερες από τις μισές ψήφους πρέπει να μετρηθούν για μία ακόμη φορά...

Το ΑΚΡ έχει ήδη καταθέσει αρκετές ακόμη προσφυγές στην Κωνσταντινούπολη και έχει ασκήσει έφεση για την ακύρωση των εκλογών στην περιοχή Μπουγιούκτσεμετσε.

Η Ανωτάτη Εκλογική Επιτροπή (YSK) δήλωσε ότι θα περιμένει να αξιολογηθούν όλες οι ενστάσεις, σε όλη την πόλη, πριν αποφανθεί για την προσφυγή του AKP που ζήτησε να ακυρωθούν τα αποτελέσματα στην Μπουγιούκτσεκμετσε.

Μετά από αυτό, ίσως κληθεί να αποφανθεί και σχετικά με την παρέμβαση του Ερντογάν - που δεν έχει υποβληθεί ακόμη επισήμως από το ΑΚΡ - να ακυρωθούν όλες οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, επειδή το κόμμα του Τούρκου Προέδρου ισχυρίζεται ότι υπήρξαν παρατυπίες που επηρέασαν το αποτέλεσμα.


Anadolu Agency via Getty ImagesO υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που υποστηρίζει η αντιπολίτευση, στο γήπεδο μαζί με την σύζυγό του για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα Φενέρμπαχτσε - Γαλατασαράι, στις 14 Απριλίου 2019.

Η προσφυγή για ακύρωση ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε πιθανόν να υποβληθεί μόνο μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή.

«Το κομματικό κράτος συνθλίβει το νόμο...»

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μπαρίς Γιαρκντάς δήλωσε ότι το κόμμα του έχει ζητήσει από την Ανώτατη Επιτροπή να θεωρήσει τις προηγούμενες καταμετρήσεις ως έγκυρες και να επιταχύνει την επανακαταμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη, δημιουργώντας 100 νέες ομάδες καταμέτρησης.

«Η συμμαχία AKP-MHP σχεδίαζε να βγάλει διαφορετικά αποτελέσματα, προκαλώντας επανακαταμέτρηση στο Μάλτεπε. Αφού είδαν ότι τα αποτελέσματα δεν βγήκαν όπως ήθελαν, τώρα δεν υπογράφουν τα δελτία καταγραφής αποτελεσμάτων, ώστε να ακυρώσουν την ψηφοφορία», έγραψε ο Γιαρκντάς στο Twitter.

Είπε ακόμη, ότι το AKP και το MHP οδήγησαν τη διαδικασία σε αδιέξοδο και έθεσαν τους δημόσιους υπαλλήλους υπό πίεση. «Το κομματικό κράτος συνθλίβει το νόμο», ανέφερε.


ASSOCIATED PRESSO Tαγίπ Ερντογάν μαζί με τον ηγέτη των εθνικιστών (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο ηγέτης του MHP, ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στράφηκε εναντίον του Ιμάμογλου, τον οποίο κατηγορεί ότι...μπερδεύει τον αθλητισμό με την πολιτική, επειδή πήγε και παρακολούθησε τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Σαββατοκύριακου.

«Η μεταφορά της αντιπαράθεσης για τις εκλογές στο γήπεδο είναι ένας σπόρος που φυτεύεται για να μετατρέψει τον ανταγωνισμό μεταξύ των κομμάτων σε εχθρότητα. Δεν μπορεί να είναι δήμαρχος», δήλωσε ο σύμμαχος του Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου απάντησε: «Είχα πει στους φίλους μου, πριν από τις εκλογές, ότι θα παρακολουθήσω αυτούς τους αγώνες. Δεν είναι η Γαλατασαράι, η Φενερμπαχτσέ και η Μπεσίκτας ομάδες της πόλης μου; Θα πάω!»

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top