GuidePedia

0

Ο Ερντογάν καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τη χώρα του, γνωρίζοντας ότι δεν έχει πολλά περιθώρια για “τσαμπουκάδες” και “νταηλίκια”. Αυτά θα κρατήσουν μέχρι την ημέρα των τοπικών εκλογών, γιατί όπως προκύπτει από τα οικονομικά δεδομένα, η Τουρκία δεν πάει καθόλου καλά.

Ο Ερντογάν αγνόησε τα σημάδια, τα στοιχεί και τις προειδοποιήσεις κι έβαλε τη χώρα του σε περιπέτεια, “πατώντας σε δυο βάρκες”. Ουάσινγκτον και Μόσχα τον τραβάνε από τα μανίκια ,γνωρίζοντας ότι οι τσέπες του είναι άδειες.

Ο Ερντογάν δεν κατάλαβε ότι τα πάντα άλλαξαν.

Η κατά μέσο όρο 7% ετήσια ανάπτυξη που κράτησε 18 χρόνια διολισθαίνει σε ύφεση, τα ξένα κεφάλαια που τον στήριξαν όσο η FED κρατούσε χαμηλά τα επιτόκια τον αποχαιρέτησαν ι, η λίρα έχασε το 30% της αξίας της με τον πληθωρισμό άνω του 20% να χτυπάει τον λαό του αλύπητα, Το χρέος των τουρκικών επιχειρήσεων σε ξένο νόμισμα υπερβαίνει τα 250 δισ. δολάρια με πολλές να “βαράνε κανόνι”. Ο Τραμπ του επέβαλλε διπλάσιους δασμούς (50%) στα προιόντα του όπως ο χάλυβας και η ΕΕ άρχισε να εκνευρίζεται από τα τουρκικά παζάρια.

Σ΄αυτά προστίθεται η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ειδικά στην Ευρώπη,κάτι που μείωσε σημαντικά τη ζήτηση για τις τουρκικές εξαγωγές, με κάθετη αύξηση κόστους δανεισμού.

Κι όμως,αυτός κάνει σχέδια για οπλικές αγορές του αιώνα.

Το πως θα τις πληρώσει, είναι μια μικρή λεπτομέρεια..

Ο οικονομικός πόλεμος μέχρι στραγγαλισμού μόλις άρχισε.

Τα δύο διαγράμματα αφορούν τα μέχρι πρόσφατα δυνατά χαρτιά της Τούρκικης οικονομίας.

Την μεταποιητική παραγωγή της Τουρκίας, (με τον PMI εδώ και περίπου ένα χρόνο κάτω από το 50 σε συνεχή νεώτερα χαμηλά που σημαίνει συρρίκνωση) και τη Βιομηχανική της παραγωγή.





πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top