GuidePedia

0

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Όταν ο Σεζαί Τεμελλί, ένας εκ των αρχηγών του κουρδικού κόμματος HADEP, αναφερόμενος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές δήλωσε “θα κερδίσουμε στο Κουρδιστάν”, ο σουλτάνος άστραψε και βρόντηξε. Τόσο αυτός όσο και ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων , Μπαχτσελί ισχυρίστηκαν ότι “δεν υπάρχει περιοχή που ονομάζεται Κουρδιστάν” .

Η γνωστή ερευνήτρια Αϊσέ Χιουρ παρουσίασε έγγραφα από την εποχή των Σελτσούκων και των Οθωμανών που διαψεύδουν τους δυο ηγέτες και φανερώνουν την ιστορική ύπαρξη του Κουρδιστάν.

Αξίζει να αναφερθούμε στην 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο μεταξύ 15-17 του μηνός. Στη Διάσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι από διάφορους φορείς όπως: Atlantic Council , Rand Corporation, Wilson Center και την εταιρία McKinsey, την οποία επέλεξε ο γαμπρός και υπουργός οικονομικών Αλμπαϊράκ για σύμβουλο του. (Μετά τις αντιδράσεις αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεργασία του με την εταιρία).
Την Τουρκία εκπροσώπησε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είχε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Patrick Shanachan και τον ειδικό απεσταλμένο στη Συρία James Jeffrey. Συναντήθηκε επίσης με τον πρωτότοκο γιο του Κούρδου ηγέτη Μεσούτ Μπαρζανί, τον Μεσρούρ .

Ο Μεσρούρ Μπαρζανί προΐσταται της υπηρεσίας “πληροφοριών” και χαρακτηρίζεται ως ο top secret man.
Ταξιδεύει συχνά κι έχει επαφές με αξιωματούχους των ΗΠΑ καθώς και με τον γαμπρό του Τράμπ, Κουσνέρ .

Ο κ. Ακάρ μετά τη συνάντηση με τον Μεσρούρ δήλωσε ότι συζήτησαν θέματα ασφάλειας στη Συρία. Από την άλλη πλευρά το δίκτυο Rudaw που ανήκει στον Μπαρζανί υποστήριξε τα εξής: “Στη συνάντηση ο κ. Ακάρ συνεχάρη τον Μεσρούρ για την υποψηφιότητα του στο αξίωμα του πρωθυπουργού στην κουρδική περιοχή του Ιράκ.
Οι δυο πλευρές εξέτασαν την δυνατότητα ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας-Ιράκ σε όλους τους τομείς και κυρίως στον εμπορικό τομέα.”

Εντύπωση προκάλεσε η σημαία του “ανύπαρκτου” Κουρδιστάν στο τραπέζι των συνομιλιών Ακάρ-Μεσρούρ.



Τρεις μέρες μετά τη Διάσκεψη στο Μόναχο, ο Ακάρ μαζί με τον Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ πραγματοποίησε μια “κρίσιμη επίσκεψη στις ΗΠΑ για τη Συρία”. Οι δυο άνδρες συνομίλησαν με τον Shanahan και τον Γενικό Επιτελάρχη Dunford.
Το ίδιο διάστημα ο Μεσρούρ είχε μια σημαντική συνάντηση , στο Ερμπίλ, με τον Στρατηγό Paul La Camera που ηγείται της διεθνούς δύναμης που πολεμά έναντι του ισλαμικού κράτους.

Στο δίκτυο του Μπαρζανί αναφέρθηκαν τα εξής: “Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή , καθώς και η ανάπτυξη συντονιστικού μηχανισμού για την πάταξη της τρομοκρατίας”.

Ο Μεσρούρ εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια των Κούρδων στη Συρία και ο Στρατηγός τον διαβεβαίωσε ότι η διεθνής συμμαχία θα συνεχίσει να εκπαιδεύει και να ενισχύει τους ομοεθνείς του.

Την επομένη ακριβώς ο πατέρας Μεσούτ Μπαρζανί δέχθηκε τον James Jeffrey στην κατοικία του στο Selahaddin. Από το γραφείο του εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: “Οι δυο άνδρες συζήτησαν την πολιτική κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία. Ο Jeffrey χαρακτήρισε κακή ιδέα την στρατιωτική επιχείρηση βορειοανατολικά της Συρίας.”

Την ίδια μέρα η ηγεσία του HADEP υπέγραψε πρωτόκολλο συμμαχίας με το Κόμμα του Μπαρζανί στο Ντιγιαρμπακιρ….
Κατά τα άλλα δεν υπάρχει περιοχή που ονομάζεται Κουρδιστάν.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top