GuidePedia

0

Σε κατάσταση παράνοιας μοιάζει να είναι ο Ερντογάν, καθώς όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν άλλα σχέδια για την Τουρκία, ακόμα και τον διαμελισμό της. Μετά από την τριμερή με Ρωσία και Ιράν στο Σότσι, γνωστοποιήθηκε πως οι πρώτοι S-400 θα πατήσουν Τουρκία τον Ιούλιο. Μήνες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί δηλαδή.

Οι λόγοι που ο Ερντογάν επιθυμεί κάτι τέτοιο είναι πολλοί. Η αυξανόμενη κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο λόγω των ενεργειακών συμφερόντων αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα ανασφάλειας για τον αυταρχικό Ερντογάν.

Παράλληλα με την κρίση στη Μεσόγειο, την οποία η Τουρκία δεν μπορεί να κερδίσει, έχει και ένα ακόμα μέτωπο ανοικτό, αυτό των Κούρδων, όπου με την στήριξη των ΗΠΑ, βρίσκονται κοντά στον διαμελισμό του τουρκικού κράτους και τη σύσταση του Κουρδιστάν.

Σε αυτά τα μέτωπα ο Ερντογάν είναι ιδιαίτερα επιθετικός και δεν κάνει πίσω. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την όποια στρατιωτική δύναμη έχει απομείνει, προσπαθεί να αναβαθμίση την πολεμική βιομηχανία και τον εξοπλισμό των ΤΕΔ.

Έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο δηλώνει ο Ερντογάν, επισημαίνοντας πως η Άγκυρα έχει λάβει τα μέτρα της απέναντι σε κάθε απειλή. Μετά από την τριμερή στο Σότσι, ανακοινώθηκε, επίσης, πως επισπεύδεται η παράδοση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία.

Επιστρέφοντας από την τριμερή διάσκεψη κορυφής του Σότσι του ρωσικού Καυκάσου μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταιγίπ Ερνογάν, ανήγγειλε στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Άγκυρα, στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ότι τον προσεχή Ιούλιο η Τουρκία θα παραλάβει το Α/Α Σύστημα S-400.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανάφερε ότι το πρόγραμμα παραλαβής των ρωσικών πυραύλων παρά τις ενστάσεις δυτικών παραγόντων, δεν αλλάζει και μάλιστα επισπεύδεται η παράδοση τους από την Ρωσία, έτσι ώστε τον προσεχή Ιούλιο θα βρίσκονται επί τουρκικού εδάφους.

Η Τουρκία, τόνισε ο Ερντογάν, θα εξασφαλίσει την περιφερική και όχι μόνο ασφάλεια της, ενώ η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400, ευελπιστεί ότι θα εμποδίσει το παράλληλο πρόγραμμα της απόκτησης των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο απόκτησης και του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Patriot, αλλά εφόσον η αγορά εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Δεν θα ακυρώσουμε τη συμφωνία με τη Ρωσία

Η Τουρκία δεν πρόκειται να ακυρώσει την σύμβαση για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, διεμήνυσε για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Έχουμε κάνει την συμφωνία για τους S-400 με την Ρωσία, επομένως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να οπισθοχωρήσουμε, η δουλειά έχει γίνει», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την σύνοδο κορυφής Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στο Σότσι, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τόνισε πως η Άγκυρα συνεχίζει να λειτουργεί με βάση την συμφωνία που προβλέπει παράδοση S-400 τον Ιούλιο.

Παράλληλα, δήλωσε πως παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο απόκτησης και του αμερικανού πυραυλικού συστήματος Patriot, αλλά εφόσον αυτό είναι προς όφελος των συμφερόντων της Τουρκίας. Διευκρίνισε πάντως ότι παραμένουν ανοιχτά κάποια ζητήματα που αφορούν την παράδοση και την παραγωγή και τα οποία αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με την Ουάσιγκτον.
Erdogan:" This is not the case since the father Assad, so the deal http://continues.Now  our related institutions are working on this agreement. We will be in an effort to use in favor of our country in the fight against terrorism."
Erdogan says Turkey has taken her measures, adds that Turkey is ready for anything at any moment. pic.twitter.com/AILcxnYARn
See EHA News's other Tweets

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου