GuidePedia

0
   Anadolu Agency via Getty Images

Χρήστος Λουτράδης*
Μια συνέντευξη που δόθηκε κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου στο Τούρκικο Τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν αποτελεί ίσως την πιο συνοπτική και κατατοπιστική παρουσίαση των στόχων που έχει θέσει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, η γειτονική μας χώρα.

Η βασική συνισταμένη της συνέντευξης του Τούρκου Προέδρου είναι ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική στον πυρήνα της οποίας θα βρίσκεται η προάσπιση των ζωτικών συμφερόντων της Άγκυρας στην περιοχή.

Στο ζήτημα της Συρίας ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι θα παραμείνει αμετακίνητος στις θέσεις του, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα συνέχισης της συμμαχίας των τριών (Τουρκία, Ρωσία και Ιράν). Παράλληλα, τόνισε ότι το αγκάθι της Συριακής πόλης Ιντλιπ, που εμπεριέχει βαρύ συμβολικό και γεωπολιτικό φορτίο για τους γείτονες μας, θα επιλυθεί μέσω συνεννόησης με την Ρωσία , χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτευχθεί.

Οι Αμερικανό-Τουρκικές σχέσεις βρέθηκαν όπως είναι λογικό στο επίκεντρο της συνέντευξης με τον Τούρκο Πρόεδρο να προσπαθεί να προβάλει την εικόνα μιας Τουρκίας που έχει τα διπλωματικά όπλα αλλά και την αυτοπεποίθηση για να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι ήδη έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί τις ΗΠΑ μετά τις δημοτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στην Τουρκία στις 31 Μαρτίου. Στόχος της επίσκεψης είναι αφενός μεν η μείωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, αφετέρου η έμφαση που πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με τον Ερντογάν, στην εμπορική διάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία.

Ενδιαφέρον έχει η απαξία με την οποία αντιμετωπίζει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην συνέντευξη ήταν σαφής ότι για την γειτονική μας χώρα δεν είναι σε πρώτη προτεραιότητα η εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει την πολιτική και γεωπολιτική της σημασία για τα κράτη μέλη και έχει απολέσει την επιρροή που ασκούσε στο διεθνές στερέωμα.

Είναι σαφές ότι για τα δικά μας συμφέροντα οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να οδηγήσουν την Ελληνική Εξωτερική πολιτική σε έναν ανασχεδιασμό της στρατηγικής απέναντι στην γειτονική μας χώρα, αφού το σημαντικότερο ανάχωμα της Τουρκικής επιθετικότητας η Ευρωπαϊκή Ένωση παύει να έχει την σημασία που είχε μέχρι και πριν λίγα χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πατρίδα μας.

*Αρθρογράφος/ πρώην συνεργάτης στη Hurriyet Daily News

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top