GuidePedia

0

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1933, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν ήταν τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ήταν έως τον Μάρτιο του 1933, αλλά η επίσκεψή του είχε μεγάλο συμβολισμό.

Αύριο Τετάρτη (06/02/2019), για πρώτη φορά στην ιστορία εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο Αλέξης Τσίπρας αφού επισκεφθεί την Αγία Σοφία θα φτάσει στην Χάλκη όπου στην Θεολογική Σχολή θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο που θα βρίσκεται εκεί για να χοροστατήσει την Ιερά Πανήγυρη της Μονής.

Η επίσκεψη του Ελευθέριου Βενιζέλου

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ελευθέριου Βενιζέλου ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος αναφέρει: Η τελευταία επίσκεψη πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Θεολογική Σχολή, ήταν αυτή που πραγματοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1933. Ο κ. Ελπιδοφόρος αναφερόμενος σε αυτή την επίσκεψη τονίζει ότι ήτανε τα χρόνια αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή και συνεχίζει:

 «Ήταν τα χρόνια όπου αφού οι δύο χώρες επούλωσαν της πληγές τους από αυτό το τόσο δύσκολο γεγονός του πολέμου και της ανταλλαγής των πληθυσμών, αποφάσισαν από την Τουρκία από τον Κεμάλ Ατατούρκ και από την Ελλάδα από τον Βενιζέλο, να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Μια εποχή συνεργασίας ειρήνης, κατάπαυσης των εχθροτήτων και τότε ήρθε και ο Βενιζέλος ως ο πρωτεργάτης αυτής της νέας εποχής, από ελληνικής πλευράς. Η παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη τότε χαιρετίστηκε από όλες τις πλευρές».

Και συνεχίζει: «Τον υποδέχθηκε στην Θεολογική Σχολή ο τότε Σχολάρχης ο Αιμιλιανός ο οποίος ήτανε Κωνσταντινουπολίτης και όπως θα έχετε δει και στην φωτογραφία αυτής της επισκέψεως, υπάρχει μια εγκάρδια υποδοχή και από τον ίδιο τον σχολάρχη, αλλά και από τους ιεροσπουδαστές που ήταν εκείνη την ημέρα στην Θεολογική Σχολή. Ήταν όμως και πάρα πολύ πιστοί. Υπήρχαν και στρατιωτικοί, ήταν άνδρες και γυναίκες από το νησί που είχαν ανεβεί να εκφράσουν την χαρά τους γι’ αυτή την υψηλή επίσκεψη. Με τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή και η επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο από την εκκλησία, από τον Παναγιότατο, την Ιερά Σύνοδο, από τον Ηγούμενο και τους Πατέρες της Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης, αλλά και από τους ομογενείς της Κωνσταντινουπόλεως οι οποίοι θα συρρεύσουν σίγουρα εκείνη την ημέρα στην Χάλκη και στην θεολογική Σχολή για να δουν τον έλληνα πρωθυπουργό».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top