GuidePedia

0

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο και όχι μόνο τη στιγμή που η Τουρκία προχωρά από σήμερα Τετάρτη 27/2 στη μεγαλύτερη ενδεχομένως στρατιωτική άσκηση που έχει γίνει ποτέ.

Η άσκηση που φέρει την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» θα γίνει όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, «σε τρεις θάλασσες ταυτόχρονα», δηλαδή στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και σε αυτήν θα συμμετάσχουν 102 πλοία, ανάμεσα τους φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και υποβρύχια.

Όπως αναφέρουν έγκυροι αναλυτές σε στρατιωτικά θέματα, η άσκηση δίνει το κύριο βάρος στις ναυτικές δυνάμεις καθώς επικουρική θα είναι η συμμετοχή της αεροπορίας με ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ.

Με την άσκηση αυτή η Τουρκία θέλει να κάνει επίδειξη ισχύος και κυρίως να στείλει το μήνυμα ότι θα πρέπει και αυτή να συνυπολογίζεται στα σχέδια που εκπονούνται στο ενεργειακό παιχνίδι της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Άλλωστε το διατύπωσε ξεκάθαρα ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Η. Akar, ο οποίος θα παρακολουθήσει την άσκηση μέσα από μια φρεγάτα: «Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην 462 χιλιάδων τ.χλμ. Γαλάζια πατρίδα μας (σ.σ. αναφέρεται σε Αιγαίο, νοτιοανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα).

Δεν θα έχουν καμία τύχη βήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Σε αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Απέναντι σε αυτήν την επίδειξη ισχύος, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τυχόν πρόκληση από την τουρκική πλευρά στο Αιγαίο.
Αν και έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις κατά την πρόσφατη συνάντηση Akar – Αποστολάκη ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, το πολεμικό ναυτικό είναι σε «συναγερμό» για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό, όπως σε πλήρη ετοιμότητα είναι και η πολεμική αεροπορία και ο στρατός ξηράς.

Τουρκία: Νέα συστήματα και όπλα στην άσκηση Γαλάζια Πατρίδα

Νέα συστήματα και όπλα θα χρησιμοποιηθούν στην άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’ που ξεκινά 27/2 και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου δήλωσε ο αντιναύαρχος Γιανκί Μπαγτζίογλου, επικεφαλής επιχειρήσεων, ενημερώνοντας τους διοικητές των μονάδων που θα λάβουν μέρος.

Κατά την ενημέρωση που έγινε στη ναυτική βάση Γκιολτζούκ στο Ίζμιτ (Νικομήδεια), από όπου αύριο θα ξεκινήσουν κάποια από τα πολεμικά πλοία, ο Γιανκί Μπαγτζίογλου είπε ότι ο στρατός ξηράς θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τα πυροβόλα UMTAS και CIRIT, ενώ στην άσκηση θα λάβουν μέρος και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΑΝΚΑ και ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top