GuidePedia

0

Κώστας Βενιζέλος
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει ανοίξει μέτωπα με όλους. Βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με γείτονες και μη, βλέποντας παντού εχθρούς. Δεν μπορούμε να αναλύσουμε αυτό το σύμπτωμα, αλλά είναι σαφές πως ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας χρήζει ειδικής προσέγγισης. Ιδιαίτερα παρακολουθώντας τον να τσακώνεται με πολιτικούς του αντιπάλους για τον Μακάριο!

Κατηγόρησε με ύφος και υψηλούς τόνους, ως να έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της Τουρκίας, τον υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου, επειδή είχε ζητήσει και έγινε μνημείο για την Κύπρο. Στο άγαλμα αυτό, στο οποίο περιλαμβάνονται διάφορες μορφές, έχει τοποθετηθεί και αυτή του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Είπε ο Ερντογάν πως «ο υποψήφιός τους (του CHP) για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης που έκανε άγαλμα για την Κύπρο τοποθετώντας και Ελληνοκύπριο ηγέτη που υποστήριζε τη δολοφονία όλων των Τουρκοκυπρίων στο νησί, διακατέχεται κι αυτός από την ίδια άρρωστη νοοτροπία». Πόλεμος, λοιπόν, για ένα άγαλμα. Και διερωτάται κανείς πως μπορεί αυτός ο άνθρωπος, αυτή η ηγεσία, να συζητήσει με στόχο μια συμφωνία στο Κυπριακό, όταν δεν μπορεί να ανεχτεί την ιστορία, ένα ιστορικό ηγέτη, που είτε το θέλει είτε όχι, διαδραμάτισε ρόλο στην Κύπρο.
Αυτόν έχουμε απέναντι μας

Όσοι σπεύσουν να υποστηρίξουν πως η ομιλία ήταν προεκλογική (έγινε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του), να υπενθυμίσουμε πως αυτή η συμπεριφορά δεν επηρεάζεται από καμία συγκυρία. Ούτε από εκλογές, ούτε από καμία άλλη εξέλιξη. Είναι η ίδια και βαθιά εδραιωμένη στις πεποιθήσεις του ισλαμοφασίστα της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται συναφώς πως πριν από ένα χρόνο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε καλέσει στα κατεχόμενα τον όχλο να επιτεθεί κατά ενός δημοσιογράφου, μιας εφημερίδας, επειδή του ασκεί κριτική, έχει μια άλλη άποψη και προσέγγιση. Πρόκειται για τον Σενέρ Λεβέντ της εφημερίδας «Αφρίκα». Τέτοιες συμπεριφορές είναι φασιστικές και είναι διαχρονικές. Ο δικτάτορας Ερντογάν δεν ανέχεται τη διαφορετική άποψη και καλεί ευθέως τον όχλο να κτυπήσει τους διαφωνούντες.

Δεν ανέχεται τους Κούρδους, τους Ελληνοκύπριους (πλην εκείνους που κινούνται στα νερά του), τους αντιφρονούτες στην Τουρκία και τα Κατεχόμενα. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος αλλά μετά από μήνες άρχισε να φλερτάρει με τον Κρεμλίνο. Είναι αυτός που έδειξε τις προάλλες την πόρτα στο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου,Τζον Μπόλτον, στενό συνεργάτη του Προέδρου Τραμπ, απορρίπτοντας τους όρους που έθεσε και την προειδοποίηση ότι θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ εάν απειληθούν οι Κούρδοι του YPG από την Τουρκία.

Αυτόν έχουμε απέναντι μας, με αυτόν θα συζητάμε. Σωστά. Να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις και προσδοκίες. Εάν θέλουμε αποτέλεσμα θα πρέπει να αλλάξουμε και πολιτική, τακτική. Να εγκαταλειφθεί η προσέγγιση ότι με δώρα και υποχωρήσεις μπορεί να εξημερωθεί το θηρίο. Η εμπειρία και η πορεία του Κυπριακού δείχνουν πως αντιθέτως αποθρασύνεται το θηρίο και αναβαθμίζει τις αξιώσεις του.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top