GuidePedia

0

Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων έβαλε πλώρη για τη ρωσική Άπω Ανατολή, σε μια ενέργεια που θυμίζει έντονα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ενώ άλλο ένα ετοιμάζεται να μπει στη Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω της έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Russia Today (RT).

Συγκεκριμένα, το USS MCCampbell (DDG-85) κινείται στην περιοχή του Κόλπου του Μεγάλου Πέτρου με στόχο «να αμφισβητήσει τις υπερβολικές ρωσικές θαλάσσιες διεκδικήσεις [claims] και να διατηρήσει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις νόμιμες χρήσεις της θάλασσας», που απολαμβάνουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, σύμφωνα με τα λόγια εκπροσώπου του αμερικανικού Στόλου Ειρηνικού.

Σύμφωνα με το ρωσικό ρεπορτάζ, «το αμερικανικό Ναυτικό (US Navy) αποκαλεί τέτοια κόλπα ως “FONOP – Freedom of Navigation Operations”, Επιχειρήσεις Ελευθερίας της Ναυσιπλοΐας». Τελευταία φορά που είχε πραγματοποιηθεί FONOP από τους Αμερικανούς στην περιοχή ήταν το 1987, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου.

Οι επιχειρήσεις αυτές διακηρύσσουν έμπρακτα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πετούν, θα πλέουν και θα επιχειρούν όπου το διεθνές δίκαιο επιτρέπει, κάτι το οποίο ισχύει για τη Θάλασσα της Ιαπωνίας όπως και σε άλλες περιοχές ανά την υφήλιο.

Οι Ρώσοι διαμαρτύρονται στο ίδιο δημοσίευμα, λέγοντας ότι η αμερικανική ενέργεια θα ήταν σα να έστελναν αυτοί ρωσικό πλοίο στο Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια ή στο Περλ Χάρμπορ, στη Χαβάη, γνωστές ναυτικές βάσεις τους USN.

Το ρωσικό ρεπορτάζ καταλήγει ότι η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει τις διεκδικήσεις της Ρωσίας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ενώ αξιωματούχος του αμερικανικού Ναυτικού ανέφερε στο CNN, ότι αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τα 12 ναυτικά μίλια, όριο που θέτει η Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS: Convention on the Law of the Sea) του ΟΗΕ.

Εν κατακλείδι, το αμερικανικό Ναυτικό ετοιμάζεται να στείλει πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, έχοντας ειδοποιήσει σχετικά τις τουρκικές αρχές, διά State Department, 15 μέρες νωρίτερα όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936 (Montreux Convention), ότι θα διέλθει από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Υπενθυμίζεται, δε, στο ρεπορτάζ του RT, ότι η ίδια συνθήκη περιορίζει σε 21 ημέρες το μέγιστο, την παραμονή πολεμικών πλοίων χωρών που δεν βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα. Το τελευταίο αμερικανικό πλοίο βρέθηκε στη Μαύρη Θάλασσα τον Οκτώβριο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top