GuidePedia

0

Το «1-0» στο επικοινωνιακό επίπεδο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, πριν κλείσει το 2018, ήρθε από το Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ο οποίος πριν λίγα 24ωρα έστειλε τελεσίγραφο στην Άγκυρα.

Ρητορική και κυρίως πράξεις προκλήσεων δεν περνούν ήταν το σαφές μήνυμα. Από την άλλη πλευρά, ο Αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί με τον Χουλουσί Ακάρ να είχαν βρει κάποτε φόρμουλα επικοινωνίας, αλλά πλέον οι σχέσεις τους – όπως λένε πηγές στο Πεντάγωνο- είναι τυπικές. Οι δηλώσεις από το Αφγανιστάν του κ. Ακάρ πάντως, σύμφωνα με πηγές, έδειχναν κυρίως πως προορίζονται για την εσωτερική κατανάλωση και είναι απαραίτητες ώστε πάντα η κυβέρνηση να δείχνει τον υποτιθέμενο «δράκο» ο οποίος είναι πάντα έτοιμος να «κατασπαράξει» για τα δικαιώματα της Άγκυρας.

 Η δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων του τούρκου υπουργού, αναδεικνύουν αυτή τη λεπτομέρεια ανάμεσα στις γνωστές απειλές του, προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Κι’ αν θέλουν ορισμένοι να βλέπουν ότι η Τουρκία «ισοφάρισε» στο σκορ, ανώτατες πηγές σημειώνουν πως η Αθήνα πάσχισε για να κερδίσει τον τίτλο του παράγοντα σταθερότητας σ’ ένα τόξο που ξεκινά από τα Βαλκάνια και κατεβαίνει με ανατολική κατεύθυνση προς τη Μεσόγειο και γι’ αυτό τον λόγο δεν υπάρχει λόγος να μπει σ’ ένα παιχνίδι χαρτοπόλεμου και δηλώσεων τύπου πινγκ πονγκ.

 Πάντως αν παρατηρήσει κανείς το επικοινωνιακά τεχνάσματα της Τουρκίας ακόμη και διαμέσου των Social Media, βλέπει πως πασχίζει ν’ αναδείξει ποιοι είναι αυτοί που βρίσκονται δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, ενώ σε μια προσπάθεια να μιμηθούν τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, έπιασαν τη «ναφθαλίνη».

Την ώρα που υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, πολύ πρόσφατες από τις εξαμηνιαίες συντηρήσεις που κάνει ως βατραχάνθρωπος και ενεργό μέλος της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών αλλά και ως αλεξιπτωτιστής, η τουρκική προπαγάνδα, βγάζει από το χρονοντούλαπο, φωτογραφία ιστορικής αξίας από το 1998 του νυν υπουργού Άμυνας της Τουρκίας και πρώην Αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ που κρατά ένα Καλάσνικοφ.

 Στον ίδιο λογαριασμό στο twitter υπάρχουν επίσης οι δοκιμές των πυραύλων Bora που βέβαια κανείς στην Τουρκία δεν λέει ότι εδώ και μια δεκαετία, δοκιμές κάνουν και μόνο. Πάντως φαίνεται πως ενδιαφέρονται και για το Ελληνικό πρόγραμμα των F-16 και την αναβάθμισή τους στο επίπεδο Viper.

Η πληροφορία και η εγρήγορση Κι επειδή διάγουμε περίοδο χριστιανικών εορτών, εκείνο που έχει πει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι πως θέλει δυο πράγματα:
 Πρώτα κάθε πληροφορία να φτάνει στην Αθήνα και να φιλτράρεται από τους έμπειρους αξιωματικούς του ελληνικού Πενταγώνου και Δεύτερον να υπάρχει εγρήγορση και κανείς να μην πέσει στην παγίδα που πολλές φορές επιφυλάσσει η γιορτινή ραστώνη.

 Στελέχη και στρατεύσιμοι στα φυλάκια, τα πλοία επιτήρησης στο Ανατολικό Αιγαίο, και τους σχηματισμούς στα νησιά και τον Έβρο γνωρίζουν πολύ καλά πως πάνω τους στηρίζεται η άμυνα της χώρας γι’ αυτό παρατηρούν και αναφέρουν ότι κινείται από την ψαρόβαρκα μέχρι και οποιαδήποτε άλλη κίνηση.

Ωστόσο επειδή δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρωτούν για την κατάσταση έτσι όπως παρουσιάζεται, ανώτατοι Αξιωματικοί εξηγούν πως η ρητορική των προκλήσεων της Τουρκίας σε συνδυασμό με κινήσεις που κάνει, μια με τις εκατοντάδες παραβιάσεις, μια με θαλάσσιες προκλήσεις, όπως αυτή του Barbaros και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, ειδικά αυτή την περίοδο.

Στόχος της Αθήνας είναι να διατηρεί την ειρήνη και να είναι ρυθμιστής ασφάλειας στην περιοχή κυρίως όταν η Άγκυρα παραμένει αμήχανη και νευρική, λένε οι ίδιοι Αξιωματικοί. Άλλωστε το πεδίο ενδιαφέροντος όλων των χωρών είναι στην ανατολική Μεσόγειο και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πέφτουμε στα αγκίστρια της Τουρκίας που θέλει να ψαρεύει στα νερά του Αιγαίου στην προσπάθειά της να μεταφέρει κλίμα έντασης.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top