GuidePedia

0

Από τον JULIAN ROBINSON
Η Ρωσία έχει ειδοποιήσει  την Τουρκία να αφήσει τη συριακή κυβέρνηση να ανακαλέσει περιοχές που έχουν κενωθεί από αμερικανικά στρατεύματα με την Άγκυρα να προετοιμάζει να εκκαθαρίσει τους Κουρδικούς μαχητές από μια πόλη στη χώρα που έχει διχαστεί από τον πόλεμο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κρεμλίνου δήλωσε ότι αναμένει την παράδοση της επικράτειας στις δυνάμεις του Assad αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση από τη χώρα την περασμένη εβδομάδα - μια κίνηση που εξέπληξε τους συμμάχους και πυροδότησε την παραίτηση δύο κορυφαίων βοηθών του.

Η Τουρκία δήλωσε ότι συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον για τον συντονισμό της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά παραμένει «αποφασισμένη» για σαφείς Κουρδικούς μαχητές από το Μανμπι στη βόρεια Συρία. Έχουν αναδειχθεί εικόνες που δείχνουν ότι τα τουρκικά θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα και οι μεταφορείς στρατιωτών αποστέλλονται στα σύνορα με τη Συρία.

Ωστόσο, οι στρατιώτες του  Μπασάρ αλ-Άσαντ και οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αναπτύσσονται στις πρώτες γραμμές γύρω από την πόλη.





Η Τουρκία δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για τον συντονισμό της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά παραμένει «αποφασισμένη» να εκδηλώσει σαφείς Κουρδικούς μαχητές από το Manbij στη βορειοανατολική Συρία. Η Τουρκία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορά της με τη Συρία (απεικονίζεται)

Χθες, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Μόσχας Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι τα εδάφη στην ανατολική Συρία πρέπει να παραδοθούν στη συριακή κυβέρνηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Είπε ότι η Μόσχα δεν γνώριζε λεπτομέρειες σχετικά με την προγραμματισμένη απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία, αλλά πρόσθεσε ότι η κίνηση θα συμβάλει στην ειρηνική διευθέτηση στη Συρία αν εφαρμοστεί.

«Εάν γίνει η αποχώρηση των στρατευμάτων, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση», ανέφερε η κα Ζαχάροβα σε μια ενημέρωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την εξαγωγή από τη Συρία την περασμένη εβδομάδα, εκπλήσσοντας τους συμμάχους και προκάλεσε την παραίτηση δύο κορυφαίων βοηθών του.

Οι ΗΠΑ στήριξαν τις δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων στην πλούσια σε πετρέλαιο ανατολική Συρία για τέσσερα χρόνια στον αγώνα ενάντια στους μαχητές της ISIS και η απόσυρσή της θα εγκαταλείψει την περιοχή για αρπαγές.

Ερωτηθείς για τα σχέδια της Τουρκίας να ξεκινήσει επίθεση στην περιοχή, η κα Ζαχάροβα απάντησε ότι η Ρωσία και η Τουρκία είχαν συντονίσει στενά τις ενέργειές τους στη Συρία, «συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων», αλλά δεν θα επεξεργαστούσαν περαιτέρω.


Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να αποστέλλει στα σύνορα δεξαμενές, πυροβολικό και άλλο εξοπλισμό και μια περιοχή που διοικείται από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία των τουρκικών ΜΜΕ


Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα και μεταφορείς προσωπικού αποστέλλονται για να υποστηρίξουν μονάδες στα συριακά σύνορα

Ένας εκπρόσωπος των υποστηριζόμενων από την Τουρκία συριακών μαχητών της αντιπολίτευσης είπε ότι οι μαχητές του δεν θα δεχτούν την επιστροφή κυβερνητικών δυνάμεων σε περιοχές στην ανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Manbij, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο Youssef Hammoud, εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Συρίας (SNA), ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει βασική δύναμη σε τουρκική εκστρατεία στην ανατολική Συρία, δήλωσε ότι η επιστροφή κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή θα προκαλέσει «καταστροφή και καταστροφή» με νέο κύμα προσφύγων και εκτοπισμένων.

Ο κ. Hammoud δήλωσε ότι ένας κύριος στόχος της επιχείρησης υπό την ηγεσία της Τουρκίας για ανάκτηση της ανατολικής Συρίας ήταν η δημιουργία των συνθηκών και του χώρου για την επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισθέντων που εγκατέλειψαν τη συριακή κυβέρνηση.

Το SNA είπε ότι έως και 15.000 από τους μαχητές του ήταν έτοιμοι να εισέλθουν στις περιοχές όταν οι ΗΠΑ έβγαλαν.

Για εβδομάδες, η Τουρκία απειλεί να ξεκινήσει μια νέα επίθεση εναντίον των Κουρδικών μαχητών, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ για να οδηγήσουν το ISIS από μεγάλο μέρος της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

Η Άγκυρα βλέπει τις κουρδικές δυνάμεις ως τρομοκράτες λόγω των δεσμών τους με μια ομάδα αντάρτικων στην Τουρκία.

Οι μαχητές της αντιπολίτευσης της Συρίας, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, μετακινούνται στα περίχωρα του Manbij και ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να αποστέλλει στα σύνορα δεξαμενές, πυροβολικό και άλλο εξοπλισμό και περιοχή που διοικείται από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία των τουρκικών ΜΜΕ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top