GuidePedia

0

Το «δώσε το και γλίτωσε στο Κυπριακό» δεν ήταν και ούτε θα είναι στο εξής πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu κατά την ενημέρωσή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Στο ζήτημα του Αιγαίου, δήλωσε ότι η Τουρκία θα θέσει το θέμα για συζήτηση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ).

Η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι καθαρή, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Τι είπαμε πέρσι στο Κραν Μοντάνα; Εκείνοι που λένε μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να ξυπνήσουν από το όνειρο, είπαμε. Πού είπαμε εμείς “δώσε το και γλίτωσε»; Αυτά τα θέματα τα προχωράμε μαζί με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Τέτοια πολιτική δεν είχαμε ποτέ. Και δεν θα έχουμε ούτε και από δω και πέρα», υπογράμμισε.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι στο θέμα των νησιών του Αιγαίου έχει γίνει η κατάλληλη ενημέρωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και έχουν δοθεί όλες οι εξηγήσεις. «Μέχρι την κρίση των Ιμίων του 1996 ό,τι έγινε έγινε. Έπειτα από αυτό, καμιά κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει καμιά ντε φάκτο ή νομική αλλαγή σε κανένα από τα νησιά αυτά», ανέφερε ο M. Cavusoglu προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο, για να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε επίσης ότιoi διερευνητικές συνομιλίες άρχισαn πριν έρθει το κόμμα του στην εξουσία, από την περίοδο του τότε πρωθυπουργού Boulent Ecevit. «Γιατί ξεκίνησαν; Για να επιλυθούν τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων με την Ελλάδα. Αυτό το ζήτημα θα το λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή θα το πάμε στο δικαστήριο; Για μας υπάρχει μια ακόμη επιλογή. Εάν η εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, τότε θα είναι μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο ζήτημα. Αυτό το θέμα θα το πάμε και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με μια έκθεση», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι δεν έκανε καμία ρητή αναφορά στο casus belli», αλλ΄’ όμως άφησε να υπονοηθεί ότι υπάρχει ανάμεσα σε άλλες και η στρατιωτική λύση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top