GuidePedia

0

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Την στρατηγική που θα ακολουθήσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και κατά της Ελλάδας τους επόμενους μήνες σε ότι αφορά ΑΟΖ και κοιτάσματα ξεδιπλώνει η Άγκυρα μετά και την σημερινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φ.Ντονμέζ η οποία έρχεται να συμπληρώσει τις προ ολίγων ημερών δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.

«Χωρίς λύση στο Κυπριακό τα τεμάχια που η ε/κ πλευρά αδειοδότησε δεν έχουν ισχύ για την Τουρκία», δήλωσε πριν από λίγο ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι θα τα κηρύξουν παράνομα.

Φυσικά η δήλωση αυτή δεν αφορά το βυθοτεμάχιο 10 στο οποίο επιχειρεί το γεωτρύπανο της αμερικανικής Exxon Mobil. Η Άγκυρα ούτε για αστείο δεν θα προκαλούσε κάτι εκεί πέρα αλλά ο Ρ.Τ.Ερντογάν πριν μερικές ημέρες ήταν σαφέστατος.

Προχώρησε σε μια πονηρή δήλωση που για τα μάτια του κόσμου αφενός μεν είπε «Μην μας εξοργίζετε...» σχολιάζοντας την γεώτρηση της αμερικανικής Exxon Mobil, αφετέρου δε πρόσθεσε ότι «εμείς ξεκινάμε από Βορρά», δηλαδή δεν πρόκειται να εμπλακούν στο οικόπεδο 10 το οποίο θα εκμεταλλευθούν οι Αμερικανοί.

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει ότι «οι Αμερικανοί είναι σα να λένε εκεί μην μπείτε εσείς, από κει και πέρα κάντε ό,τι θέλετε» έμμεσα αποδεχόμενος ότι έχουν ήδη χωρίσει με τις ΗΠΑ τις ζώνες «εμπλοκής» τους.

Οι Αμερικανοί θέλουν να κάνουν «δουλειές» σε όλη την Α.Μεσόγειο και για αυτό τον λόγο έχουν ζητήσει και πιέζουν τον Α.Τσίπρα να προχωρήσει σε συνολική διαπραγμάτευση όλων των ελληνοτουρκικών ζητημάτων και άμεση λύση στο Κυπριακό.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια δεξίωσης του "προξενείου" του ψευδοκράτους στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε ότι από δω και πέρα μια διαδικασία λύσης είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή της πολιτικής ισότητας.

“Μέχρι σήμερα η συμπεριφορά του "ε/κ τομέα νοτίου Κύπρου' ήταν να αγνοεί τον 'τ/κ λαό".

«Τονίσαμε ότι οι φυσικές πηγές της Κύπρου δεν ανήκουν μόνο στον ε/κ λαό αλλά πρέπει να διαμοιραστούν δίκαια. Σε αυτό το σημείο η Τουρκία προειδοποίησε αρκετές φορές την ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου και υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της 'ΤΔΒΚ'. Δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματά μας στην υφαλοκρηπίδα. Οι δραστηριότητές μας στην περιοχή θα συνεχιστούν”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανέφερε ακόμη ότι στις 30 Οκτωβρίου στα ανοιχτά της Αττάλειας ο Πορθητής ξεκίνησε γεώτρηση ενώ το Μπαρμπαρός συνεχίζει ασταμάτητα τις σεισμικές του δραστηριότητες.

“Χωρίς την εξεύρεση πολιτικής λύσης τα τεμάχια που η ε/κ πλευρά αδειοδότησε δεν έχουν ισχύ για τη χώρα μας. Θα κηρύξουμε παράνομες τις δραστηριότητες σε αυτές τις περιοχές. Θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ και θα τα στηρίξουμε με αποτελεσματικά βήματα", σημείωσε.

"Όπως είπε ο Πρόεδρός μας είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε αποτυχημένη κάθε προσπάθεια στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία και η ‘τδβκ’. Η βασική μας προσέγγιση σε σχέση με τις πηγές της περιοχής είναι η αντίληψη του κερδίζουν όλοι (win win). Στόχος μας είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας με λύση”, ανέφερε.

«Ξεκίνησε η γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)», ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε, επίσης, με τον Αμερικανό υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, ο οποίο βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας, που περιλαμβάνει το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φάνον επανέλαβε την «πάγια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου». Η δήλωση του κ. Φάνον έγινε λίγο μετά την απειλή του Τούρκου υπουργού Ενέργειας ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και θα κηρύξει «παράνομες» τις αδειοδοτήσεις για φυσικό αέριο από την Κύπρο στην ΑΟΖ.

Ο κ. Φάνον θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για να συζητήσει την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία σε ενεργειακά θέματα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι το ταξίδι του Φράνσις Φάνον «θα αναδείξει τις οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα, μέσα από την ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχετικές εξαγωγές. Παράλληλα, θα ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες, στοχεύοντας στην αυξημένη περιφερειακή σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη».

Αυτό σημαίνει ότι τώρα που ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις, το Κυπριακό τελειώνει, μένει να δούμε πως θα τελειώσει.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top