GuidePedia

0

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Διέψευσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, ότι η αμερικανική και η τουρκική κυβέρνηση έχουν έρθει σε συμφωνία για την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, και ως αντάλλαγμα η Ουάσιγκτον θα ακυρώσει τις κυρώσεις που επέβαλε στην Άγκυρα.

Η κ. Νάουερτ ήταν κατηγορηματική και τόνισε πως «δεν γνωρίζει καμία τέτοια συμφωνία» στην οποία αναφέρθηκαν το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News και η εφημερίδα Washington Port.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος Μαι Πένς μείωσε αρκετά τις προσδοκίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επίκειται η απελευθέρωση του Μπράνσον.
“Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα για σας”, είπε ο κ. Πενς, “εκτός από το ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε σαφές, ότι η κυβέρνηση μας κατέστησε σαφέστατα ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε ισχυροί μέχρις οτου ο Πάστορας Μπράνσον θα είναι ελεύθερος και θα επιστρέψει στο σπίτι του στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά του και στην εκκλησία του”, τόνισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον Ταγίπ Ερντογάν ότι εάν δεν απελευθερωθεί σήμερα ο Πάστορας, θα ακολουθήσουν σκληρότατες κυρώσεις και εναντίον της Τουρκίας και εναντίον τουρκικών επιχειρήσεων, που έχουν σχέση με την προεδρική οικογένεια.

Η διάψευση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, διότι το NBC και η Washington Post βάσισαν τις πληροφορίες τους σε Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι γνωρίζουν το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων. Για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να υποσχέθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, ότι ο Πάστορας θα αφεθεί ελεύθερος με απόφαση του δικαστηρίου και ο ίδιος θα σεβαστεί την όποια απόφαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των δύο μέσων ενημέρωσης:
«Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι επιφυλακτικά αισιόδοξη ότι ο Αμερικανός κληρικός Άντριου Μπράνσον, που κρατείται στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κατασκοπεία και τρομοκρατία θα αφεθεί σύντομα ελεύθερος μετά από την ακροαματική διαδικασία την Παρασκευή, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και άτομα κοντά στην υπόθεση».

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Χέδερ Νάουερτ απάντησε:
«Δεν γνωρίζω τίποτα. Αυτό είναι όλο – μπορώ μόνο να μιλήσω για αυτό που γνωρίζω και για το τι κάνουμε από αυτό το κτίριο (εννοεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ). Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Υπάρχει δικαστική ακρόαση που θα διεξαχθεί αύριο (σήμερα). Υπάρχει μια νομική διαδικασία που εξακολουθεί να παίζει. Θα είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε τον Πάστορα και την οικογένειά του σε αυτή την ακρόαση».

Ο δικηγόρος του Πάστορα έχει υποβάλει νέα έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της ποινής του και την απελευθέρωσή του. Η σημερινή απόφαση αναμένεται με αγωνία, καθώς θα κρίνει οριστικά το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στην περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με την υπόθεση γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει εάν συνεχιστεί η φυλάκιση του Πάστορα. Θα ακολουθήσει τσουνάμι κυρώσεων, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Εάν αφεθεί ελεύθερος ο Μπράνσον, θα ξεκινήσει μία επίπονη προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων, με απρόβλεπτο τέλος, αφού το θέμα του Πάστορα αποτελεί μόλις το 1% των προβλημάτων μεταξύ της Τουρκίας και της Αμερικής.

Όλος ο διάλογος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολουθεί:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε κάποια νέα για τον Πάστορα Μπράνσον;

ΝΑΟΥΕΡΤ: Όπως όλοι γνωρίζετε, αυτή είναι μια περίπτωση (του Μπράνσον), την οποία παρακολουθεί πολύ πολύ στενά ολόκληρη η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο πάστορας Brunson βρίσκεται σε κατ’ οίκο περιορισμό και πριν ήταν στη φυλακή για πάρα πολύ καιρό. Ο υπουργός (Πομπέο) έδωσε μια ομιλία (προχθές), στην οποία μίλησε για την υπόθεση του Πάστορα Μπράνσον. Όπως γνωρίζουν πολλοί από εσάς, ο Πάστορας έχει μια ακρόαση (στο δικαστήριο) προγραμματισμένη για αύριο (σήμερα Παρασκευή).

Οι άνθρωποι μας από την πρεσβεία μας στην Τουρκία έχουν ασχοληθεί πολύ με αυτή την περίπτωση, παρέχοντας βοήθεια και υποστήριξη με κάθε τρόπο που μπορούμε στον Πάστορα και την οικογένειά του. Θα ήθελα επίσης να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία αυτή για να σας υπενθυμίσω ότι διαθέτουμε τοπικά απασχολούμενο προσωπικό που επίσης κρατείται, εκτός από τον επιστήμονα της NASA ο οποίος είναι ακόμα στην Τουρκία, και ο οποίος είναι Αμερικανός πολίτης. Όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν ανησυχούν εξαιρετικά την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τα παρακολουθούμε προσεκτικά.

Τώρα, η περίπτωση του Πάστορα συμβαίνει να είναι (προγραμματισμένη) για αύριο (σήμερα Παρασκευή). Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό εκτός από το γεγονός ότι ο υπουργός μίλησε χθες (προχθές), και είπε ότι το σωστό που πρέπει να κάνουν (οι Τούρκοι) είναι να απελευθερώσουν τον Πάστορα. Είναι το ανθρωπιστικό πράγμα που πρέπει να κάνει η Τουρκία: να τον απελευθερώσει. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα αυτός και η σύζυγός του θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την τουρκοαμερικανική σχέση. Δεν έχω τίποτα άλλο για εσάς, αλλά ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε την υπόθεση πολύ προσεκτικά αύριο (σήμερα).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλλά μπορείτε – μπορείτε είτε να επιβεβαιώσετε είτε να διαψεύσετε την είδηση του NBC ότι υπάρχει μια συμφωνία;

ΝΑΟΥΕΡΤ: Ναι, δεν γνωρίζω καμία τέτοια συμφωνία. Δεν γνωρίζω καμία τέτοια συμφωνία στην οποία έχει αναφερθεί από το NBC News.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Λοιπόν, αν το γνωρίζετε ή όχι, είναι δυνατόν να υπάρχει μία…

ΝΑΟΥΕΡΤ: Δεν γνωρίζω τίποτα. Αυτό είναι όλο – μπορώ μόνο να μιλήσω για αυτό που γνωρίζω και για το τι κάνουμε από αυτό το κτίριο. Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Υπάρχει δικαστική ακρόαση που θα διεξαχθεί αύριο (σήμερα). Υπάρχει μια νομική διαδικασία που εξακολουθεί να παίζει. Θα είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε τον Πάστορα και την οικογένειά του σε αυτή την ακρόαση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε – αν ο υπουργός έχει μιλήσει σήμερα (χθες) με τον Τούρκο ομόλογό του ή σκοπεύει;

ΝΑΟΥΕΡΤ: Δεν έχω καμία πληροφορία για το αν ο υπουργός έχει ή όχι τηλεφωνικές κλήσεις αυτού του είδους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top