GuidePedia

0
   Handout . / Reuters

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δαπάνησε 70 εκατ. δολάρια μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών σε μια μια βάση στην Κύπρο, η οποία στήθηκε γρήγορα και είχε ασαφείς σκοπούς, πριν κλείσει «σιωπηλά» πέρυσι, μετέδωσε το ABC News.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η βάση, που στήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 και έκλεισε τον Αύγουστο του 2017, είχε πέντε ελικόπτερα και περίπου 40 συμβασιούχους, με κόστος περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Office of the Inspector General (OIG) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το OIG διαπίστωσε πως η βάση είχε στηθεί χωρίς την έγκριση του AGB (Aviation Governing Board) του υπουργείου, και δεν ήταν σε θέση να βρει αρχεία και έγγραφα για τη λειτουργία της βάσης που να υποδεικνύουν ποιος ήταν ο σκοπός της, η έκταση της χρήσης της κ.α.

Ωστόσο, ο Πάτρικ Κένεντι, που είπε ότι ήταν ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος πήρε την απόφαση για τη δημιουργία της βάσης, δήλωσε στο ABC News ότι διαφωνεί κάθετα με τα συμπεράσματα του OIG για τη χρησιμότητά της, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για «λογική απόφαση».

Ο Κένεντι είπε πως δεν είχε ενημερωθεί για την αξιολόγηση του OIG μέχρι την έκδοσή της. Όπως είπε, σκοπός της βάσης ήταν να βοηθά σε πιθανές επιχειρήσεις εκκένωσης, όπως πχ της αμερικανικής πρεσβείας στον Λίβανο (ένα σενάριο που δεν υλοποιήθηκε ποτέ). Ωστόσο, το OIG αναφέρει πως αυτός ο ρόλος παρουσιάστηκε επίσημα μόλις τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με την αναφορά του, η βάση στην Κύπρο κάποια στιγμή βοήθησε σε μια εκκένωση στο Σινά.

Σε κάθε περίπτωση η αναφορά του OIG υποδεικνύει τη βάση ως περίπτωση άχρηστων δαπανών, διαπιστώνοντας πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσε να είχε εξοικονομήσει περίπου 71 εκατομμύρια δολάρια εάν είχαν ακολουθηθεί οι σωστές διαδικασίες. Δύο Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι που γνώριζαν για τη βάση είπαν στο ABC News πως συμφωνούσαν στο ότι δεν φαινόταν να εξυπηρετεί κάποιον ξεκάθαρο σκοπό. Ένας εξ αυτών είπε πως, ως επί το πλείστον, οι συμβασιούχοι πιλότοι περνούσαν τον χρόνο τους κάνοντας άσκοπες πτήσεις πάνω από το νησί για να διατηρήσουν τις πτητικές τους ικανότητες. «Ήταν αερολέσχη» είπε σχετικά.

Ο Κένεντι, που πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί, είπε πως η βάση στήθηκε εξαιτίας σοβαρών προβληματισμών ασφαλείας στην περιοχή και, παρά τα συμπεράσματα του OIG, «δεν υπήρχαν άλλες εναλλακτικές». Σημειώνεται πως, βάσει των ημερομηνιών που έγιναν γνωστές, στήθηκε έναν χρόνο μετά την επίθεση στο προξενείο στη Βεγγάζη, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ και ο πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς.



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top