GuidePedia

0

Του Βασίλη Καπούλα
Τελείωσε και η Deraa στη Ν.Συρία! Πριν λίγο επιτεύχθηκε συμφωνία με τους ηγέτες των ισλαμιστικών ομάδων, παραδίδουν όπλα, και αποχωρούν προς Ιντλίμπ. Αμεσες είναι οι συνέπειες της εφαρμογής της συμφωνίας στις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες είναι πλέον σφιχτά εγκλωβισμένες στην Al-Tanf ενώ πληροφορίες φέρουν τον Ν.Τραμπ να έχει ζητήσει διάδρομο διαφυγής από την περιοχή.

Και αυτό είναι απόλυτα λογικό και ορθό αν δούμε τον χάρτη. Με τον συριακό Στρατό υπό την καθοδήγηση των Ρώσων να πραγματοποιεί μια «τανάλια» , ανακαταλαμβάνοντας πρώτα τα σύνορα Συρίας-Ιράκ στο Abu Kamal και μετά την Ν.Συρία, η περιοχή Al-Tanf που είναι η βάση των ΗΠΑ τέθηκε υπό πολιορκία.

Ηδη στην περιοχή υπάρχουν συγκρούσεις περιμετρικά της αμερικανικής βάσης όπως είναι οι πρόσφατες μεταξύ του συριακού Στρατού και της οργάνωσης Maghawir al Thawrah που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Επιβεβαιώνεται έτσι πλήρως το άρθρο μας Συμφωνία Ρωσίας-Ισραήλ: Ο Ασαντ ενώνει τη χώρα του -Πετούν εκτός Ν.Συρίας τις ΗΠΑ -Θα θεριστούν 35.000 ισλαμιστές. Αναφέραμε τότε πως «σφραγίστηκε η μεγάλη συμφωνία Ρωσίας-Ισραήλ με διπλό τηλεφώνημα μεταξύ Πούτιν-Νετανιάχου και ο Ασαντ επιτέλους θα ελέγξει και την νότια πλευρά της χώρας του πετώντας εκτός τους αμερικανούς στην βάση Al Tanf, μια βάση η οποία ήταν η πύλη εισόδου, κεντρικό σημείο στον στρατηγικό σχεδιασμό τριχοτόμησης της Συρίας… Να δούμε πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ καθώς δεν μπορούν να μείνουν οι δυνάμεις τους περικυκλωμένες στο σημείο αυτό καθώς θα σφίγγει η «τανάλια» του συριακού Στρατού»….

Η ανακοίνωση της Ρωσίας για την παράδοση των Ισλαμιστών

Η Συμφωνία εκεχειρίας και η επιστροφή των προσφύγων από τα σύνορα της Ιορδανίας ήταν το θέμα διαπραγμάτευσης ανέφερε το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης. Η Ρωσία ανέφερε πως οι ηγέτες των Ενοπλων Οργανώσεων στην Ν.Συρία, την Daraa, συμφώνησαν να παραδόσουν τα όπλα τους και να σταματήσουν τις επιθέσεις.

«Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών, υπό την διαμεσολάβηση του ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης με τους ηγέτες των Ενοπλων Οργανώσεων στο προάστια της Daraa, επιτεύχθηκε συμφωνία στα ακόλουθα θέματα:

Την παύση των εχθροπραξιών και την έναρξη παράδοσης βαρέος και μεσαίου οπλισμού-όπλων σε όλα τα μέρη που είναι υπό τον έλεγχο των ένοπλων οργανώσεων. Επίσης συμφωνήθηκε η ρύθμιση του στάτους των ισλαμιστών και η εκκένωση των περιοχών. Οσοι διαφωνούν μπορούν να κατευθυνθούν με τις οικογένειες τους προς την Ιντλίμπ.

Τέλος, συμφωνήθθηκε η επιστροφή των προσφύγων από τα σύνορα με Ιορδανία προς τα σπίτια τους και η άφιξη συριακών δυνάμεων στις περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών».

Αποχώρηση των ΗΠΑ από την Al-Tanf

To θέμα της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από την Al-Tanf θα τεθεί επί τάπητος στην συνάντηση Β.Πούτιν-Ν.Τραμπ στο Ελσίνκι. Οι αμερικανοι ήδη συζητούν την αποχώρηση και πως αυτή θα λάβει χώρα ώστε να πάρουν κάτι ως αντάλλαγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτούν την αποχώρηση των Ιρανών από αρκετές περιοχές στην χώρα.

Πριν λίγες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από την Συρία στην διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα τον Β’.

Αυτό επιβεβαιώνεται από δύο διπλωματικές πηγές που ήταν παρούσες στην συνάντηση.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε βάθος την κατάσταση στην Συρία.

Σύμφωνα με δήλωση μιας πηγής στο CNN, ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως μπορεί να επιτύχει μία συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για μία, όπως λέγεται “ζώνη αποκλεισμού” στα νοτιοδυτικά της Συρίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Αμερικανού προέδρου, η ζώνη αυτή θα επιτρέψει στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ να “φύγουν ΆΜΕΣΑ” από την ΝΔ Συρία και να εμποδιστεί η πρόσβαση των ιρανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται πλέον αποφασισμένος να θέσει το θέμα στην συνάντηση που θα έχει με τον Πούτιν στο Ελσίνκι, τον επόμενο μήνα.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η υπόθεση της Συρίας θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών, χωρίς ωστόσο, να γνωστοποιούν πολλές λεπτομέρειες γύρω από τις συζητήσεις που θα έχουν οι δύο πρόεδροι.

Ο Τραμπ αναμένει εγγυήσεις από τους Ρώσους ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν θα πραγματοποιήσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ και δρουν στην περιοχή.

Η Ουάσινγκτον αναμένει ότι θα τους επιτραπεί να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η επιθυμία του προέδρου Τραμπ για την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία προκαλεί προβληματισμό στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Παράλληλα, το πεντάγωνο ανησυχεί και για την δράση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας, του Ιράν και της Τουρκίας, καθώς μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, η δυνατότητα μιας άμεσης στρατιωτικής παρέμβασης από τις ΗΠΑ σε περιοχές αμυντικού ενδιαφέροντος, θα είναι περιορισμένη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top